Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziwny kolor na polędwicach.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 11:22

Witam.
Zauważyłem dziwny kolor na świeżo uwędzonych polędwicach. Zdjęcia tego nie oddają ale ma to taki zielonkawy kolor. Wie ktoś co to może być?.

Załączone pliki


Użytkownik Tomek101082 edytował ten post 16 lut 2019 - 11:30


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2681 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 16 lut 2019 - 11:38

Jak dla mnie . W tych miejscach miały w  peklowania dostęp do powietrza i się  utleniły może wystawały ponad solankę ? . Bo są na powierzchni a nie w środku przekroju co świadczylo by o słabym peklowaniu , Pewnie wędzisz na zimno tylko aby musnąć. Co Ty rozumiesz  pod zielonym ? znajdż post Stefana S ? chyba ? nie pamiętam gdzie wyjaśniał poświatę  taką metaliczną jako reakcja czego ? .na przekroju nie pamiętam .

Ze zdjęć wygląda ? ze trochę pojechałeś z temperaturą . Jakby białko było ściete . Napisz jak  robiłeś co i jak (temperatury,  stężenia ,czasy ) to  prędzej można cos odpowiedzieć . 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 16 lut 2019 - 11:47


#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 16 lut 2019 - 11:39

Jest to jak przypuszczam  bo nie widać przekroju powierzchniowa zmiana barwy.Czynników może być kilka.Słabe osuszenie w tym miejscu przed wędzeniem, niedowędzenie na skutek słabej penetracji dymu.



#4 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 11:41

Tak wędzone na zimno jak wrócę do domu to dam zdjęcie przekroju. To można jeść?.


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 lut 2019 - 12:54


#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 16 lut 2019 - 11:49

Mam nadzieję, że peklowane było to zabezpieczenie bakteriologiczne jest.Ja bym się za mocno tym nie przejmował.



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2019 - 11:53

Jak juz pisano, przyczyn może być dużo. Do już wymienionych dodam jeszcze:

- "tłok" w wędzarni,

- skapywanie smółki wędzarniczej na wyroby,

- kiepska jakość mięsa,

- niewłaściwe peklowanie (ciasnota, brak przemieszczania wyrobów w naczyniu, mało wody, zbyt słabe lub zbyt mocne stężenie peklosoli itp.)



#7 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 12:51

Przyczynę chyba już znam, podczas przekładania polędwic w pojemniku zabrakło wody i dolałem zwykłej z butelki zalewa się rozcienczyła i chyba to jest przyczyna

#8 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 13:32

W środku wygląda to tak. Powiedzcie czy mam to wyrzucić?.

Załączone pliki



#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2019 - 13:37

Wygladaja na zjadliwe. Ile czasu sie peklowały i w jakiej temperaurze? Czy zapach i smak nie odbiegaja od normy?



#10 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 13:43

Czas peklowanie 7 dni solanka według tabeli exel. Peklowanie w lodówce ja ustawiłem temperaturę na około 5-4 stopni. Później żona coś zmieniła na niższą nie wiem po co i dla czego. Zapach ok tylko słoność mnjejsza

Użytkownik Tomek101082 edytował ten post 16 lut 2019 - 13:44


#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lut 2019 - 13:51

według tabeli exel

Nie wiem co to za tabela.

Na Twoim miejscu, celem pełnego bezpieczeństwa, podpiekłbym te polędwiczki w piekarniku. Następnym razem:

- robisz z dobrego surowca,

- robisz wg sprawdzonej tutaj receptury,

- robisz z zachowaniem wszelkich zalecanych parametrów peklowania,

- jw. w kwestii wędzenia,

 i przede wszystkim, całości pilnuje wyłącznie jedna osoba.  



#12 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 13:55

Tabela excel to ta zrobiona przez Szczepana w arkuszu excel od nas z forum, mniejsza słoność.

Użytkownik Tomek101082 edytował ten post 16 lut 2019 - 14:03


#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 16 lut 2019 - 14:15

Powiedzcie czy mam to wyrzucić?.

 

Jak masz wyrzucić to podam Ci adres i podeślij. :)  

 

podczas przekładania polędwic w pojemniku zabrakło wody i dolałem zwykłej z butelki

 

:facepalm: Słaba solanka do tego jeszcze rozcieńczona to i tak fart że w środku się zapeklowało .Po co grzebiesz w czasie peklowania.Chcesz sobie zakazić solankę.?I tak podtrzymuję ,że kiepsko było wędzone.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 lut 2019 - 14:23


#14 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 14:24

Gdzieś wcześnie wyczytałem albo ktoś mi napisał że mięso trzeba przekładać co kilka dni.

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10881 postów

Napisano 16 lut 2019 - 15:13

Gdzieś wcześnie wyczytałem albo ktoś mi napisał że mięso trzeba przekładać co kilka dni.

Chyba nie u nas.Nie polecamy tego robić .



#16 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 16 lut 2019 - 15:51

Człowiek całe życie się uczy. Zawsze przekładałem je w pojemniku żeby nie leżały ubite. Wydaje mi się że czytałem o tym u nas. Na szczęście nie muszę tego już robić i się cieszę bo było to strasznie upierdliwy zajęcie.

#17 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 lut 2019 - 16:05

I jeszcze jedno, polędwiczka a polędwica wp to duża różnica ;) .



#18 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 17 lut 2019 - 10:11

Nadal żyje więc z polędwicami wszystko w porządku.


Użytkownik chudziak edytował ten post 17 lut 2019 - 15:46


#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8882 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lut 2019 - 19:01

więc z polędwicami wszystko w porządku.

Raczej z polędwiczkami :D 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 18 lut 2019 - 16:04

Tak zgadza się polędwiczki.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych