Skocz do zawartości

Wędzenie Angelos'a


Angelos

Rekomendowane odpowiedzi

Trzecie wędzenie zakończone  :laugh:

Przerobiliśmy ze szwagrem prawie 20kg mięsa. Wiem, że dla większości z Was to żadna ilość, ale dla nas było to nie lada wyzwanie  :D

No więc do rzeczy:

Lisiecka wg Kostka. Dzięki Kostek za ten przepis, jest rewelacyjny  :)

post-95884-0-85799100-1550421437_thumb.jpg

Jałowcowa. Tutaj wielkie podziękowania dla arkadiusza za pomoc w doborze proporcji i rodzaju mięs

post-95884-0-88767800-1550421562_thumb.jpg

Kabanosy według przepisu arkadiusza. I w tym przypadku pierwsze w życiu podpiekanie w wędzarni. Wyszły super i jest "pyk"  :cool:

post-95884-0-96111200-1550422344_thumb.jpg

Ostatnia kiełbaska to Lipienicka, czyli zrobiona z tego co zostało po klasowaniu mięs, a nie było użyte do poprzedniczek.

post-95884-0-56042500-1550421635_thumb.jpg

Szynka. Peklowanie 13sto dniowe wg tabeli DZIADKA.

post-95884-0-07519800-1550421791_thumb.jpg

Polędwiczka jw.

post-95884-0-10306600-1550421818_thumb.jpg

Była jeszcze polędwica, boczek i druga szynka, ale zamawiający (mama i siostra) zabrały tak szybko, że nie ma zdjęć  :tongue:

 

Czas na wnioski. Kiełbasy w smaku wyszły super, nawet ta z pozostałości  :tongue:  Z racji pojemności wędzarki (a raczej konstrukcji uchwytów na kije), wędzonki były wędzone jako pierwsze, a kiełbasy jako osobny wsad. No i niestety strudzeni całodzienną pracą i dbaniem o nieodwodnienie organizmów kiełbas nie dowędziliśmy (wyszły zdecydowanie za jasne). Co do wędzonek to szynki, polędwica i boczek wyszły idealne, a polędwiczka zdecydowanie za słona pomimo braku nastrzyku. Następnym razem trzeba ją będzie z godzinkę wymoczyć.

Byle do następnego razu  :angel:

Pozdrawiam  :D

 

Edytowane przez Angelos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzecie wędzenie zakończone
No super - 20 kg to już troche pracy jest szczególnie , że w małych ilościach - 4 rodzaje :thumbsup: Przy jednorodnej byłoby dużo szybciej - po 10 tym wędzeniu będzie szybciej :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.