Angelos Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2019 (edytowane) Trzecie wędzenie zakończone Przerobiliśmy ze szwagrem prawie 20kg mięsa. Wiem, że dla większości z Was to żadna ilość, ale dla nas było to nie lada wyzwanie No więc do rzeczy:Lisiecka wg Kostka. Dzięki Kostek za ten przepis, jest rewelacyjny Jałowcowa. Tutaj wielkie podziękowania dla arkadiusza za pomoc w doborze proporcji i rodzaju mięsKabanosy według przepisu arkadiusza. I w tym przypadku pierwsze w życiu podpiekanie w wędzarni. Wyszły super i jest "pyk" Ostatnia kiełbaska to Lipienicka, czyli zrobiona z tego co zostało po klasowaniu mięs, a nie było użyte do poprzedniczek.Szynka. Peklowanie 13sto dniowe wg tabeli DZIADKA.Polędwiczka jw.Była jeszcze polędwica, boczek i druga szynka, ale zamawiający (mama i siostra) zabrały tak szybko, że nie ma zdjęć Czas na wnioski. Kiełbasy w smaku wyszły super, nawet ta z pozostałości Z racji pojemności wędzarki (a raczej konstrukcji uchwytów na kije), wędzonki były wędzone jako pierwsze, a kiełbasy jako osobny wsad. No i niestety strudzeni całodzienną pracą i dbaniem o nieodwodnienie organizmów kiełbas nie dowędziliśmy (wyszły zdecydowanie za jasne). Co do wędzonek to szynki, polędwica i boczek wyszły idealne, a polędwiczka zdecydowanie za słona pomimo braku nastrzyku. Następnym razem trzeba ją będzie z godzinkę wymoczyć.Byle do następnego razu Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2019 przez Angelos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2019 Trzecie wędzenie zakończone No super - 20 kg to już troche pracy jest szczególnie , że w małych ilościach - 4 rodzaje Przy jednorodnej byłoby dużo szybciej - po 10 tym wędzeniu będzie szybciej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2019 No super - 20 kg to już troche pracy jestI wszystko na Zelmerze 8 :-) trzeba w sprzęt zainwestować, bo ósemka długo nie pociągnie. Szczególnie, że Lisiecką jest pożądana, a nabijanie idzie opornie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Brawo dla Was :clap: Mod:Dla Ciebie też, @eli55, wiesz dlaczego Edytowane 18 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2019 Piękny wykon. A jałowcowa królową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.