Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Klasy mięsa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Konrad1989

Konrad1989

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćPuławy

Napisano 17 lut 2019 - 23:14

Witam.czytam czytam i czytam i nic nie pojmuje.powie mi ktos po chlopsku co oznaczaja klasy miesa bo spotykam sie z nimi w roznych przepisach



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8712 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 lut 2019 - 23:43

co oznaczaja klasy miesa

 

Klasa mięsa określa jego miękkość i tłustość.

Miękkie i chude mięso to klasa "I". Pozyskuje sie ją ze schabu, szynki bez golonki, częściowo łopatki i karczku.

Mięso przerośnięte tłuszczem to klasa "II" - boczek, z rozbioru schabów, szynek, karczku  i łopatki

Mięso chude, twarde i ścięgniste to kl. "III'. Są to mięśnie najbardziej pracujące, głównie golonki wp. pręga wołowa. Elementy klasy III znajdujemy też w schabie (warkocz), łopatce i karczku.

https://wedlinydomow...atki-wieprzowej

http://wedlinydomowe...kimiesawiep.htm



#3 Konrad1989

Konrad1989

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćPuławy

Napisano 18 lut 2019 - 22:04

Bardzo dziękuję 😀




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych