Skocz do zawartości

Co nam mówi kolor żółtka?


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

post-39694-0-03755600-1550666595_thumb.jpg

 

 

Czy wiesz, które z tych trzech jajek jest najzdrowsze?

 

Wszyscy kochamy jajka! Są jedną z naszych ulubionych potraw do jedzenia, mało tego, możemy robić z nimi wiele różnych rzeczy: smażyć, gotować lub zjeść po prostu jajecznice. Mniam! Wszyscy to kochamy! Ale zapewne każdy z nas chce upewnić się, że ma na swoim talerzu świeże i zdrowe jajka.
Ale skąd możemy wiedzieć, czy jajko jest zdrowe?

 

Żółtko jaja

 

Niektórzy uważają, że kolor żółtka wskazuje na stan zdrowia kurczaka. Uważa się, że na przykład, im ciemniejsze, bardziej okrągłe i jędrniejsze jest żółtko jaja, tym bardziej szczęśliwszy jest kurczak, który je połknął. Ten kurczak chodził na zewnątrz i miał bogatą dietę. Mówi się, że lżejsze żółtko jaja oznacza, że kurczak miał niezdrowy tryb życie. Ale jak się okazuje, wszystko to jest nieprawdą. Co tak naprawdę powoduje różnice w kolorze żółtek? I co to w rzeczywistości znaczy?

 

Dieta

 

W praktyce żółtka jaj rzeczywiście mogą mieć różne kolory: ich kolor może wahać się od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego. Ale kolor nie jest zależny od stylu życia kurczaka. Nie wskazuje też czy takie żółtko jest zdrowe dla Ciebie. Kolor jedynie wskazuje na to, czym kurczak się odżywiał. Jeśli kurczak spożywał pokarm z dużą zawartością pszenicy, to zniesie on jajko z jasno-żółtawym żółtkiem. Aczkolwiek jeśli kurczak miałby zbilansowaną dietę składającą się np. z kukurydzy i lucerny, to zniósłby jajko z ciemnym żółtkiem. Wszystko dlatego, że kukurydza i lucerna zawierają karoten, czyli te same składniki, które powodują, że marchew jest pomarańczowa.

 

Smak

 

Wartość odżywcza nie ma wpływu na kolor jajka. To, czy jajo jest pozyskiwane organicznie, czy pochodzi z kurczęcia trzymanego w zamknięciu w niewoli, nie ma większego znaczenia. Oba jajka są tak samo zdrowe. Niezależnie od ich koloru, żółtka zawierają witaminy A, D, E i K. Dodatkowo, jaja z różnie zabarwionymi żółtkami smakują tak samo.

 

źródło: Ei Ei Ei / Zdjęcie: video still

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiego kurczaka? Tego, który zniósł to jajko? 
 

To nawet mnie zabolało od czytania, a co dopiero tego biednego kurczaka   :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

które z tych trzech jajek jest najzdrowsze?

To, które jest od kur z wolnego wybiegu.

 

 

To, czy jajo jest pozyskiwane organicznie, czy pochodzi z kurczęcia trzymanego w zamknięciu w niewoli, nie ma większego znaczenia. Oba jajka są tak samo zdrowe.

Ta opinia nie znajduje poparcia w badaniach.

Najważniejszą zaletą jajek od kur z wolnego wybiegu jest skład kwasów tłuszczowych w żółtku i stosunkek omega 3 do omega6.

Wyniki badań robionych w USA były publikowane. Porównywano jajka kur tzw. farmerskich z chowem przemysłowym.

Poza tym karma z roślin genetycznie modyfikowanych wywiera wpływ na zdrowie zwierząt.

Również stres związany z warunkami bytu wpływa na gospodarkę hormonalną zwierząt i wpływa na skład ich mięsa oraz jajek.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie porównujmy jajek z wolnego wybiegu u babci na wsi od jajek " z wolnego wybiegu"  sprzedawane przemysłowo.

Jeśli mamy porównywać jajka "3" do jajek z "wolnego wybiegu" to mają taki sam skład odżywczy i niczym się praktycznie nie różnią. Udowodniła to nawet Kasia Bosacka w Wiem co jem. 

 

Co do zdrowotności to również Aniu nie jest tak do końca. Najzdrowsze są jajka " 3". 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Udowodniła to nawet Kasia Bosacka w Wiem co jem. 

Badania robiła, czy co????

Kasia Bosacka należy do "dziennikarzy" zależnych od strumienia przepływającej gotówki.

Powinniśmy oczywiście zacząć od definicji gdyż w przeciwnym wypadku każdy mówi o czymś innym.

Użyłam określenia "z wolnego wybiegu" = jajko organiczne = kura ma swobodny dostęp do paszy uzupełniającej, którą sobie wygrzebie z ziemi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak w programie robiono testy labolatoryjne. Akurat ja bardzo szanuję jej programy i jestem w stanie szybciej jej uwierzyć niż "niezależnym" badaniom z USA.....

 

Jeśli chodzi o pożywnienie to czy kura jest z wolnego wybiegu czy z klatki to je to samo a to wpływa na smak jajka. 

Jajka 1 i 2 są chowane identycznie ale te z "1" muszą zjeść sporą ilość antybiotyków chroniących ich przed chorobami z zewnątrz mimo iż wybiegu wogóle nie widzą. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolor nie jest zależny od stylu życia kurczaka. Nie wskazuje też czy takie żółtko jest zdrowe . Kolor jedynie wskazuje na to, czym kurczak się odżywiał
 

Tak jak kolega wyżej napisał.....nie czytacie postów?


[Dodano: 21 lut 2019 - 07:22]

Tu również ciekawe informacje na temat jajek kurzych

https://portal.abczdrowie.pl/sprawdz-co-sie-stanie-jesli-bedziesz-jesc-jajka-przez-miesiac/8

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka kurka co sobie biega w ogrodku u babci czy ona znosi zdrowe jajka ? tez mozna dyskutowac , bo widzialam na wlasne oczy co u tej babci palilo sie w piecu , zreszta po dymie z sasiedztwa tez bylo widac .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam lekturę na przykładzie zielononóżek.

http://ww.pttz.org/zyw/wyd/czas/2012,%204(83)/16_Sokolowicz.pdf

Ogólnie skład chemiczny jaj nie może być znacząco różny z powodu chowu kur. Ewolucyjnie jajo służy do rozrodu, a nie konsumpcji i to stanowi o jej składzie. Jego praktycznie jedynym zadaniem jest dostarczyć zarodkowi substancji niezbędnych do rozwoju. 

Ten skład może jedynie się niewiele zmieniać swoje proporcje pod względem zawartości danych składników mineralnych i odżywczych jak napisała EAnna.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej eko żółtko z domowych kurek to mi wygląda na to oznaczone nr.3 ewentualnie nr.2 wszystko zależy co kurka udziobała sobie w trawce.. :laugh:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to kolor nie ma żadnego znaczenie w kwest odżywczej????

Jeżeli dodamy żółtka do sernika, te blade i te mocno żółte, to sernik wyjdzie bardziej lub mniej żółty, a to oznacza że ja zjem więcej tego bardziej żółtego a jeżeli ego mniej żółtego.

Bo ten bardziej żółty wygląda dla mnie bardziej apetycznie

Czyli kolor żółtka ma znaczenie w kwestii odżywczej  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale  paradoksem jest , że jaja od moich kur ( które łażą sobie po wybiegu jak im się chce i jedzą zarówno karmę jak i różne resztki a w sezonie jeszcze różną zieleninę) wcale nie mają mocno żółtych żółtek na surowo natomiast zastosowane do wypieków  nadają im intensywniejsze zabarwienie niż te "kupne" - mocno żółte .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli kolor żółtka ma znaczenie w kwestii odżywczej :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

 

 

Jeszcze możesz dodać kurkumy  ..... będzie żółto , zdrowo i bardziej smacznie . :tongue::D:) .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Albo szafranu bedzi ekolorowo i jeszcze inaczej smakowo :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.