Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2019 Witam.jesli chce zrobic wędzonki.np.szynke karczek i poledwice to peklowac według tabeli dziadka będzie ok?i kiedy dodaje się przyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2019 kiedy dodaje się przyprawy? Możesz zaraz do peklowania, albo bez przypraw to poczujesz jaki dobry jest smak mięska, warto również wypróbować. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2019 Ok.dzieki.i jak się nastrzykuje to w strzykawkę już z przyprawami?czy sama woda z solą?i czy tabela dziadka jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Dla mnie trochę za słone wg tabeli Dziadka - Nastrzyk tylko roztwór peklosoli - od długiego czasu pekluję tylko na peklosoli - przyprawy zaś jeśli już daję do gara do parzenia .I pamiętaj nie sol a peklosól Zasada 1 rób dokładnie wg przepisu - następne możesz modyfikować lub nie Edytowane 24 Lutego 2019 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2019 Ok.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2019 I ile mniej peklosoli niż w tabeli dziadka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2019 Jeżeli nie jesteś zainteresowany tym jak smakuje prawdziwa domowa szynka, baleron etc. to dodaj przyprawy, wtedy wszystko będzie smakować na tzw. "jedno kopyto", ale na pewno nie tak jak smakować powinno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2019 Staram się nie pisać bo ręce opadają jak czytam takie pytania.Ile mniej ile więcej i podobne.Pytający nie poda podstawowych danych a chce pełnej odpowiedzi.Takie wyciąganie na siłę i pomaganie w ciemno - tacy ludzie pytający są bezlitośni i na koniec jeszcze pretensje o czepialstwo. A może by tak podać choćby czas peklowania i wagę.Do tego można się odnieść z ilością peklosoli i z granicznymi ilościami. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2019 580g peklosoli w czterech litrach wody.i peklujemy.i to jest z tabeli dziadka.i pytam czy tak jak kolega wcześniej wspomniał w tabeli jest za duzo peklosoli? [Dodano: 24 lut 2019 - 09:50] Na 10kg 4dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2019 wybierz opcję mniej słoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2019 Wg tabeli na 4 dni i 10 kg. mniej słona500-521 g peklosolibardziej słona600 - 620 g peklono i wody 4 litry.Masz wybór czyli dając od 500 do 620 wyjdzie dobre.Robiąc na początku wybierz coś pośrodku i dokładnie zanotuj. Później będziesz mógł regulować słonośćNastrzyk w tak krótkim czasie jest mocno wskazany bo bez niego szare oczko może się pokazać.Przy nastrzyku nie patrz,że wypływa bokami ważne by dokładnie w środek mięśnia dostała się mieszanka peklująca. Nastrzyk - największa możliwa strzykawka i największa igła (może być do robienia zastrzyków koniom) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2019 Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Lutego 2019 (edytowane) Po nastrzyku dobrze by było przy 4 dniowym peklowaniu mięso pomasować. Przyprawy nie "zabijają" smaku mięsa tylko ich nadmiar. Przyprawy z wyjątkiem czosnku należy przygotować w małej ilości wody i wystudzony wywar dodać do całość. Gotujemy aby wydobyć aromat ale też przyprawy mogą być źródłem skażenia solanki a gotowanie to eliminuje. Edytowane 24 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2019 A jeśli zrobiłem wedzarke z świeżego drewna to muszę ją osuszyć kilka dni?czy wystarczy palić suchym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2019 Przyprawy nie "zabijają" smaku mięsa tylko ich nadmiar. Mam całkowicie inne zdanie w tej materii, ale czemu nie, "kto bogatemu zabroni" ? Najlepiej więc samemu wykonać próbę aby móc wyrobić sobie własną opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2019 jesli chce zrobic wędzonki.np.szynke karczek i poledwice to peklowac według tabeli dziadka Ponadto DZIADEK kiedyś pisał, że ta tabela nie dotyczy polędwic i polędwiczek Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Lutego 2019 Aha.ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Lutego 2019 Wirus ja polędwice razem z szynkami pekluję (przez min 10 dni) i nie robię różnicy w solance. Wychodzą wyśmienicie - tyle, że u mnie 100% wyrobów jest parzona (inaczej rodzina by nie jadła i wszystko było dla mnie). Ale to kwestia smaku i kilku prób i błędów. Dla tego ja trzymam się wersji, że nowy adept sztuki powinien zaczynać od mały ilości dla celów testowych. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Lutego 2019 Kwestia słoności to sprawa indywidualna. Zrób najpierw według tabeli, będziesz wiedział jaki masz próg słoności a każdy ma inny. Zawsze w ramach rozsądku możesz zmniejszyć peklosól.Kwestia przypraw to sprawa indywidualna. Ja do solanki do szynki robię wywar z ziela angielskiego pieprzu i liścia laurowego, do polędwicy często dodaję owocu kolendry. Czy to zabija smak mięsa?, znów kwestia własnego smaku. Moim i domowników zdaniem nie, co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Lutego 2019 Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.