Skocz do zawartości

Odpowietrznik


wojs40

Rekomendowane odpowiedzi

Mam od 2 lat nadziewarkę Royal 5l. Do tej pory nie miałem powodów do narzekania, do dzisiaj, otóż mam problem z odpowietrznikiem w tłoku. :(  Nie wypuszcza powietrza którego  chcę się pozbyć, szczególnie uwidacznia się to gdy pojemnik z farszem jest wypełniony tylko w części, a tak jest gdy mam końcówkę nabijania. Mimo czyszczenia odpowietrznika po każdej pracy, dzisiaj nie potrafię go odkręcić i wyczyścić, zdeterminowany użyłem nawet WD40, środka penetrującego, niestety nie pomogło. Pozostaje uciąć śrubę lub go rozwiercić. Pytanie jak radzicie sobie z odpowietrznikami, macie namiary na części zamienne to tych nadziewarek?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamocz cały tłok w coca-coli, na parę godzin i wtedy spróbuj odkręcić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak radzicie sobie z odpowietrznikami,

Mam royala 7l, prawdopodobnie z tym samym odpowietrznikiem.

Po każdym użyciu wykręcam elementy odpowietrznika: nakrętka, podkładka, sprężyna i cała śruba, myję małą szczoteczką butelkową gwint w tłoku i wszystko suszę.

Jeżeli coś Ci się zapiekło to raczej zaschnięte resztki mięsa  :facepalm:

Przecież tego odpowietrznika nie przykręca się na "fest" tylko z małym luzem.

Zatem nie ma prawa się zapiec przy eksploatacji, jaką opisałam powyżej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwagi Miro + EAnna + ja zdejmuje do mycia jeszcze uszczelkę z tłoka Po suszeniu gwinty i przekładnie delikatnie smarem (TYLKO NAWILŻYĆ) 

Jeżeli ktos się chce spytać dlaczego zdejmuje uszczelkę, to niech wpierw zdejmie u siebie, prawdopodobnie już nie zada tego pytania  :)

post-40314-0-03412300-1551012327_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli ktos się chce spytać dlaczego zdejmuje uszczelkę, to niech wpierw zdejmie u siebie, prawdopodobnie już nie zada tego pytania 

O uszczelce tłoka nie pisałam, bo nie wyobrażam sobie aby jej nie zdejmować po każdorazowym użyciu   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja zdejmuje do mycia jeszcze uszczelkę z tłoka

 

nie wyobrażam sobie aby jej nie zdejmować po każdorazowym użyciu
Ja tez :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wyobrażam sobie aby jej nie zdejmować po każdorazowym użyciu  
 

Wiesz, z jakiegoś powodu się zapiekł ten odpowietrznik u Wojs40.

A niby to takie oczywiste jak zdejmowanie uszczelki do mycia  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajcie zdjęcie odpowietrznika, bo może warto go przerobić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

jak radzicie sobie z odpowietrznikami,

Mam royala 7l, prawdopodobnie z tym samym odpowietrznikiem.

Po każdym użyciu wykręcam elementy odpowietrznika: nakrętka, podkładka, sprężyna i cała śruba, myję małą szczoteczką butelkową gwint w tłoku i wszystko suszę.

Jeżeli coś Ci się zapiekło to raczej zaschnięte resztki mięsa  :facepalm:

Przecież tego odpowietrznika nie przykręca się na "fest" tylko z małym luzem.

Zatem nie ma prawa się zapiec przy eksploatacji, jaką opisałam powyżej.

 

Aniu, odpowietrznik był myty, coś jednak poszło nie tak. Zapiekła się sama śruba, cały odpowietrznik kręci się wkoło i nie mogę go odkręcić. Mogę go rozwiercić jednak muszę zdobyć zamiennik i tu szukam namiarów. Uszczelka oczywiście  jest zdejmowana, to "oczywista oczywistość".

Miro ma rację, konstrukcja nie jest idealna, w przypadku próby odkręcenia odpowietrznika, element od wnętrza tłoka powinna się automatycznie blokować.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj na przykład ściskiem stolarskim ścisnąć ten odpowietrznik podkładając na przykład kawałek gumy od tej gładkiej strony. Z drugiej strony klucz 10 i powinno się dać odkręcić.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj na przykład ściskiem stolarskim ścisnąć ten odpowietrznik podkładając na przykład kawałek gumy od tej gładkiej strony. ..

Próbowałem. Wierzyć się nie chce że aż tak się zapiekło.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli trzeba bardziej drastycznie obciąć łeb śruby, odpowietrznik do imadła i powinno puścić. 

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wojs40 zapodaj fotki

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

aż tak się zapiekło.
Jak tłok i odpowietrznik metal- mały palniczek podgrzać nakretkę  - 100% skuteczne 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tłok i odpowietrznik metal- mały palniczek podgrzać nakretkę  - 100% skuteczne 

 

Tłoczek odpowietrznika wygląda na aluminiowy, może się to źle skończyć Choć metoda bardzo skuteczna  :)

 

 

 

Jeżeli to ten tłok i ten odpowietrznik.

 

post-40314-0-66208000-1551079119_thumb.jpg

 

To rozwierć łepek śrubki tak jak chciałeś, lub go obetnij piłą włosową 

Śrubka wygląda na normalna do kupienia, nawet jak będzie w calach

 

post-40314-0-12983500-1551079253_thumb.jpg

 

Jak to już będziesz miał poza tłokiem nadziewarki, wkręć w imadło resztkę śruby która rozwierciłeś lub obciołes, i przez drewienko lub inny materiał ochronny spróbuj odkręcić, zastosuj wpierw odrdzewiacz (np Coca Cola  :) ) możesz tez lekko podgrzewać (ale zapalniczka lub czymś podobnym, ale nie palnikiem :laugh:  podgrzewaj ten tłoczek żeby się lekko rozszerzył), ale to na własną odpowiedzialność

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od tego, w jakiej pozycji nastąpiło przyblokowanie.

Jeżeli z drugiej strony tłoka grzybek choć trochę wystaje to należy go skutecznie przyblokować, żeby całość się nie kręciła i dopiero wtedy podejść z dobrym śrubokrętem.

Być może nastąpiło uszkodzenie gwintu przy wkręcaniu ze słabym wyczuciem, chociaż ta śrubka (przynajmniej u mnie) miękko się wkręca.

Jeżeli jednak nastąpiło zablokowanie resztką mięsa to zaczęłabym od wymoczenia całodobowego całości w ciepłej wodzie z płynem do naczyń albo proszkiem do zmywarki.

Wtedy zawartość zmięknie.

Uciąć łeb zawsze jeszcze będzie można  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas prób odkręcania chwytaj narzędziem za tuleje,

 

post-40314-0-12816900-1551081669_thumb.jpg

 

a nie za tłoczek bo możesz łatwo ukręcić.

 

post-40314-0-87382800-1551082310_thumb.jpg

 

Jeżeli nawet pokaleczysz tą tuleje narzędziem to, to i tak nie wpłynie na prace i szczelność  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uciąć łeb zawsze jeszcze będzie możn

To jest zwykła śrubka w rozmiarze M6 lub M5. Ja bym obciął łeb i po wyjęciu odpowietrznika wykręcił śrubę. Czasami te bardziej brutalne metody są skuteczniejsze i mniej czasochłonne. :)

Oczywiście moczenie tego nie zaszkodzi. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podczas prób odkręcania chwytaj narzędziem za tuleje,

 

attachicon.gif5555.jpg

 

a nie za tłoczek bo możesz łatwo ukręcić.

 

attachicon.gif55555.jpg

 

Jeżeli nawet pokaleczysz tą tuleje narzędziem to, to i tak nie wpłynie na prace i szczelność  

Cała tuleja podobnie jak tłoczek jest schowana w tłoku nadziewarki, wystaje tylko łepek śruby i nie ma za co złapać. Gdyby było za co złapać nie byłoby problemu.

 

 

Znalazłem fotki tu:

Ja tu nie widzę żadnego problemu żeby to odkręcić.

 

A ja tak. Trochę majsterkowałem w swoim życiu i mam problem. Rozwiercić to nie problem, nie jestem pewien czy odkręcę pozostałą część śruby, pozostanie nawiercenie i nagwintowanie otworu.

Jeżeli ktoś ma namiar na części zamienne proszę o link.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cała tuleja podobnie jak tłoczek jest schowana w tłoku nadziewarki, wystaje tylko łepek śruby i nie ma za co złapać. Gdyby było za co złapać nie byłoby problemu.

 

 

Dlatego napisalem

 

 

 

Jak to już będziesz miał poza tłokiem nadziewarki, wkręć w imadło resztkę śruby która rozwierciłeś lub obciołes, i przez drewienko lub inny materiał ochronny spróbuj odkręcić, zastosuj wpierw odrdzewiacz (np Coca Cola  ) możesz tez lekko podgrzewać (ale zapalniczka lub czymś podobnym, ale nie palnikiem   podgrzewaj ten tłoczek żeby się lekko rozszerzył), ale to na własną odpowiedzialność

 

 

ale wpierw

 

 

 

Jeżeli to ten tłok i ten odpowietrznik.     To rozwierć łepek śrubki tak jak chciałeś, lub go obetnij piłą włosową  Śrubka wygląda na normalna do kupienia, nawet jak będzie w calach 
Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wojs40 , nie wiem czy tego próbowałeś ... oprzyj grzybek na jakiejś tulei...nasadka odpowiedniej wielkość do grzybka i dobry , dopasowany krzyżak w śrubkę   z możliwością uderzenia i z czuciem młotkiem potraktować , odprężyć , poluzować na gwincie ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

możliwością uderzenia i z czuciem młotkiem potraktować
Tez dobra metoda  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.