sverige2 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Marca 2019 W Ciechocinku kupuję, piję, i do "Korycina" używam konkretnie tego mleka.http://www.farutex.pl/pc/773/10655/mleko/mleko-acidofilne-naturalne-250-ghttp://www.farutex.pl/photos/resized/211x211_c_T217_15103_2015-03-26_14_18_59.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Marca 2019 @sverige2, jakie kupujesz w Se? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Marca 2019 Electro, już kiedyś pisałem, kupuję głównie mleko świeże nisko pasteryzowane 3,2% w Lidlu, i A-Fil też. Tanio i dobra jakość.http://offers.kd2.org/pics/a9/46/a946600a18eaa56e7a8a277adac98691370b9821.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Marca 2019 Dzieki chodzilo mi glownie o ten A-fil bo mleko mam sprawdzone juz ,serki musza poczekac na robote bo chce sobie uwedzic a jak dla mnie jeszcze ciut za zimno na wedzenie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Marca 2019 Taki znalazłem dzisiaj filmik z youtuba przysłany mi na pocztę e-maill. Swoją drogą ciekawe skąd oni mają adresy e-maillowe ? Nie mniej filmik można sobie zobaczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyCat Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Marca 2019 Nie mniej filmik można sobie zobaczyć . A na nim można zobaczyć, że powstaje koryciński-twarogowy. Zwróć proszę uwagę na skrzep, który jest kruchy i pyli niemiłosiernie oraz na strukturę wyrobu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Marca 2019 Mówię a raczej napisałem tylko że można zobaczyć, konieczności niema . Mój nie pyli, jest właśnie taki jak powinien być "Korycin", a przepis,jak też i foto załączyłem. Wybór należy do Ciebie, lub Was .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Marca 2019 Mój nie pyli, Podejrzewam, że jest robiony błąd w obróbce skrzepu. Pylenie następuje przy zbyt wiotkich skrzepach lub/i nieumiejętnym rozdrabnianiu, bez przerw przeznaczonych na wzmocnienie skrzepu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Września 2019 Dzisiejszy Korycin na życzenie LP, z "Ziołami Prowansalskimi", zrobiony z czterech litrów świeżusieńkiego, prawie natychmiast po udoju, absolutnie nie odciąganego "chłopskiego mleka prosto od krowy". Waga serka po ponad 24 godzinnym ociekaniu wyniosła 85 dkg. a więc .W chwili obecnej "Korycinek" już sobie pływa w solance 10%. przygotowanej z soli "Kłodawskiej" niejodowanej oraz wody z filtra "Brita" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 9 Września 2019 A tak wygląda "Korycinek" po 24 godzinnej kąpieli w 10% solance, próbnie konsumowany do dzisiejszego śniadanka, smak ? No cóż, chyba tego opisywać nikomu nie trzeba, powiem krótko, "Niebo w gębie" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Września 2019 "Niebo w gębie" Jeżeli LP tak samo dobrze smakuje, to w ramach wdzięczności czeka Cię zapewne "drugie niebo" Ładny korycinek, z ziołami jest O.K.Czy próbowałeś z czarnuszką?Wg mnie number one ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) Dzięki EAnno za uznanie, serek smakuje absolutnie wszystkim , bo co tam gadać po próżnicy, pychotka jest, gdyż mleczko takiego smaku i takiej jakości z którego serek został wykonany, pijałem ostatnio na szkolnych wakacjach w latach dzieciństwa . Te krówki od których jest mleczko, pasą się jak wcześniej pisałem na Nadwiślańskich łąkach, łąkach które po dzień dzisiejszy rosną w stanie naturalnie dzikim od lat 50-tych, zwyczajnie niespotykany już praktycznie ewenement. Dzięki również za podpowiedź o czarnuszce, ponieważ czarnuszkę uwielbiam i stosuję często przy pieczeniu pieczywa, ale o serku nigdy nie pomyślałem, następny Korycinek na pewno będzie z czarnuszką . Edytowane 9 Września 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Września 2019 Jak powiedział tak zrobił "idąc za ciosem" i słuchając porad naszej drogiej EAnny , Korycin z czarnuszką już ocieka . Rezultaty i degustacja wkrótce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Września 2019 Już ociekł, i aktualnie aż do jutra zażywa kąpieli w 10% "Kłodawskiej" solance . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Września 2019 Jeszcze jeden wariant "Korycin" a,la "Feta" w oliwie. Serek baaarrdzo, ale to baaarrdzo, pyszniutki, serek którym zachwyca się moja LP i konsumuje go nieomal codziennie . Otóż serek Koryciński po odcieknięciu, i najlepiej lekko już dojrzały oraz suchy, po 3-4 dniach w lodówce No Frost, kroję w niewielką kostkę, ok 1 x 1 cm. delikatnie układam w słoiczki, i zalewam olejem z pestek winogronowych, jako że ten olej jest delikatny i bardzo neutralny w smaku, dzięki temu pozwala uwolnić pełen bukiet smakowo zapachowy ziołowego "Korycinka", po kolejnych 2-3 dniach w zalewie autentyczny rarytas, zapewniam że warto spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Października 2019 Przepraszam, jeśli to nie właściwe miejsce na pytanie, ale tu jest mowa o zakwaszaniu mlekiem acidifilnym...ktorego nie mogę kupić ☹️Chcę zrobić twarożek z mleka świeżego 3.2% z Piątnicy. Kupiłem jogurt naturalny zott z żywymi kulturami bakterii i kapsułki w aptece... Czy jedno i drugie da radę zrobić robotę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Października 2019 A to dzisiejszy "Korycinek", ten już robiony w Szwecji, jednak jeszcze z polskiego pełnotłustego mleka "eco", przywiezionego z Ciechocinka . Zakwaszany jogurtem naturalnym . Ostatnimi czasy zakwaszałem właśnie najzwyklejszym jogurtem naturalnym w ilości 200 ml. na 4 - 6l. mleka, i dziurki jak widać. Jednak mleko zakwaszone jogurtem przed dodaniem podpuszczki odstawiam na ok. 5-6 godzin w temperaturze pokojowej, i dopiero po tym czasie podgrzewam do ok 35 stopni C. i dodaję podpuszczkę. Dalej jak wiadomo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Października 2019 tu jest mowa o zakwaszaniu mlekiem acidifilnym...ktorego nie mogę kupić Zakwasem jest każde inne kwaśne mleko z żywymi kulturami bakterii. Może też być jogurt ale mleko powinno być nastawione w wyższej temp., ponieważ w jogurcie dominują bakterie termofilne, czyli lubiące ciepło.Jednak nie więcej niż 40 st.C.Te kapsułki z apteki sobie daruj.Chyba, że chcesz poprawić stan swojej pochwy oraz obniżyć poziom kortyzolu.W zasadzie tylko pierwszy składnik jest zakwaszający, niemniej również termofilny.Drugi składnik działa bakteriostatycznie na produkty mleczne, trzeci pielęgnuje mikrobiologicznie pochwę a czwarty redukuje kortyzol., czyli działa uspokajająco Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Października 2019 Dziękuję za podpowiedzi ... a z moją pochwą chyba wszystko w porządku , bo jak do tej pory nie daje o sobie znać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Października 2019 Chcę zrobić twarożek z mleka świeżego 3.2% z Piątnicy. Regularnie robię twaróg z tego mleka ( choć czasem używam z mlekowity lub łaciate) . Do 4 litrów mleka ogrzanego do ok 37stC dodaję 400gramów mleka zsiadłego z Krasnegostawu . Zostawiam w ciepłym miejscu na ok półtorej doby( nastawiam zwykle w czwartek wieczorem a owarzam w sobotę rano) . Z tej ilości otrzymuję niecały kilogram ( pysznego)twarogu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Października 2019 Dzięki chudziak , zmobilizowałaś mnie ... idę grzać mleko Miałem to robić jutro , ale mm wyjazd i nie będzie komu jeść twarożku , zrobię z dwóch litrów i zobaczę co wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Października 2019 Pszenno żytni 50/50 chlebuś garnkowy na zakwasie, z czarnuszką, do "Korycinka" będzie mniam, mniam . Musi jeszcze tylko nieco ostygnąć, ale na kolacyjkę już będzie można się delektować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Października 2019 (edytowane) Nareszcie jest dostępny w Polsce. Wszyscy zainteresowani kulturą starterową i mlekiem "acidofilnym", mają możliwość zaopatrzenia się w ten wspaniały produkt po naprawdę niskiej cenie. Pogratulować firmie "Serowar" za produkt .https://serowar.pl/pl/p/ABY-bakterie-startowe-do-jogurtu-probiotyk/757 https://youtu.be/EV9W3Z7Vd6Q Edytowane 9 Października 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Października 2019 sverige2, a nie lepsze będą te: https://serowar.pl/pl/p/MSE-kultura-starterowa-bakterie/20Nie znam się na tym, ale te proponowane przez Ciebie zalecane są do jogurtu natomiast te drugie do serów.Same szczepy bakterii to już dla mnie całkowicie czarna magia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Października 2019 Dobra, już kumam. Twoje były typowo do tego jogurtu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.