Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nieudany skrzep, udany ser

koryciński

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#41 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 03 paź 2019 - 12:08

Przepraszam, jeśli to nie właściwe miejsce na pytanie, ale tu jest mowa o zakwaszaniu mlekiem acidifilnym...ktorego nie mogę kupić ☹️
Chcę zrobić twarożek z mleka świeżego 3.2% z Piątnicy.
Kupiłem jogurt naturalny zott z żywymi kulturami bakterii i kapsułki w aptece...
Czy jedno i drugie da radę zrobić robotę ???

Załączone pliki



#42 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 paź 2019 - 14:10

A to dzisiejszy "Korycinek", ten już robiony w Szwecji, jednak jeszcze z polskiego pełnotłustego mleka "eco", przywiezionego z Ciechocinka :D .  Zakwaszany jogurtem naturalnym . Ostatnimi czasy zakwaszałem właśnie najzwyklejszym jogurtem naturalnym w ilości 200 ml. na 4 - 6l. mleka, i dziurki jak widać. Jednak mleko zakwaszone jogurtem przed dodaniem podpuszczki odstawiam na ok. 5-6 godzin w temperaturze pokojowej, i dopiero po tym czasie podgrzewam do ok 35 stopni C. i dodaję podpuszczkę. Dalej jak wiadomo  :D .

 

 

Załączone pliki



#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9282 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 paź 2019 - 16:05

tu jest mowa o zakwaszaniu mlekiem acidifilnym...ktorego nie mogę kupić

Zakwasem jest każde inne kwaśne mleko z żywymi kulturami bakterii.

 Może też być jogurt ale mleko powinno być nastawione w wyższej temp., ponieważ w jogurcie dominują bakterie termofilne, czyli lubiące ciepło.

Jednak nie więcej niż 40 st.C.

Te kapsułki z apteki sobie daruj.

Chyba, że chcesz poprawić stan swojej pochwy :laugh: oraz obniżyć poziom kortyzolu.

W zasadzie tylko pierwszy składnik jest zakwaszający, niemniej również termofilny.

Drugi składnik działa bakteriostatycznie na produkty mleczne, trzeci pielęgnuje mikrobiologicznie pochwę a czwarty redukuje kortyzol., czyli działa uspokajająco  :frantics:



#44 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 03 paź 2019 - 18:12

Dziękuję za podpowiedzi ... a z moją pochwą chyba wszystko w porządku , bo jak do tej pory nie daje o sobie znać ... :D :thumbsup:



#45 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 03 paź 2019 - 22:26

Chcę zrobić twarożek z mleka świeżego 3.2% z Piątnicy.

 

Regularnie robię twaróg z tego mleka ( choć czasem używam z mlekowity lub łaciate) .  Do 4 litrów mleka ogrzanego do ok 37stC dodaję 400gramów mleka zsiadłego z Krasnegostawu . Zostawiam w ciepłym miejscu na ok półtorej doby( nastawiam zwykle w czwartek wieczorem a owarzam w sobotę rano) . Z tej ilości otrzymuję niecały kilogram ( pysznego)twarogu :D



#46 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 193 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 03 paź 2019 - 23:51

Dzięki  chudziak , zmobilizowałaś mnie ... idę grzać mleko ;)

Miałem to robić jutro , ale mm wyjazd i nie będzie komu jeść twarożku , zrobię z dwóch litrów i zobaczę co wyjdzie  .



#47 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 paź 2019 - 11:51

Pszenno żytni 50/50 chlebuś garnkowy na zakwasie, z czarnuszką, do "Korycinka" będzie mniam, mniam :D . Musi jeszcze tylko nieco ostygnąć, ale na kolacyjkę już będzie można się delektować :D .

 

 

Załączone pliki



#48 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 paź 2019 - 04:38

Nareszcie jest dostępny w Polsce. Wszyscy zainteresowani kulturą starterową i mlekiem "acidofilnym", mają możliwość zaopatrzenia się w ten wspaniały produkt po naprawdę niskiej cenie. Pogratulować firmie "Serowar" za produkt :thumbsup: .

https://serowar.pl/p...u-probiotyk/757

 

https://youtu.be/EV9W3Z7Vd6Q


Użytkownik sverige2 edytował ten post 09 paź 2019 - 04:43


#49 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 paź 2019 - 12:12

sverige2, a nie lepsze będą te: https://serowar.pl/p...owa-bakterie/20

Nie znam się na tym, ale te proponowane przez Ciebie zalecane są do jogurtu natomiast te drugie do serów.

Same szczepy bakterii to już dla mnie całkowicie czarna magia :facepalm: 



#50 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 paź 2019 - 13:28

Dobra, już kumam. Twoje były typowo do tego jogurtu :blush:



#51 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 paź 2019 - 18:06

Dobra, już kumam. Twoje były typowo do tego jogurtu :blush:

 

To chodzi konkretnie o bakterie "acidofilne" które to właśnie są zawarte w tej kulturze jogurtowej. W Szwecji powszechnie konsumowane i w każdym sklepie jest do nabycia jest mleko "acidofilne",   nazywa się FJLMIÖLK, w Polsce tez bywa, ale nie wszędzie i są problemy z kupnem. Specjalnie korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i żołądek. Daje też ładne dziurki w "Korycinie", :D .



#52 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1365 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 paź 2019 - 21:09

Sverige2 a ten jogurt można "namnażać" jak inne (w uproszczeniu: do ciepłego mleka dodać część jogurtu i odczekać dobę) czy za każdym razem należy używać świeże mleko + bakterie?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#53 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 paź 2019 - 05:03

Wróbelku, to mniejsze opakowanie za kwotę 20 PLN. wystarcza do przygotowania 100 litrów jogurtu, a namnażać kilka razy zawsze można spróbować, po prostu do butelki po skonsumowanym jogurcie wlewamy nowe mleko, potrząsamy, wymieszamy, zostawiamy i tyle, tylko czy za cenę 20 zeta warto to robić :D ? Kiedyś dawnymi czasy, kiedy kultury jogurtowe i kefirowe w postaci kapsułek kupowałem w sklepie "Serowar" na Nowym Świecie,  instruowano że można powtarzać tę czynność kilkakrotnie, chyba do 7 razy ? Najlepiej jednak zapytać o to naszej niezastąpionej EAnny, która jako fachowiec, na pewno wszystko nam najlepiej wyjaśni :thumbsup:.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych