Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rolada z boczku i podgardla


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 323 postów

Napisano 01 mar 2019 - 11:37

Załączony plik  1.JPG   93,64 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  2.JPG   89,4 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  3.JPG   150,86 KB   11 Ilość pobrań

SUROWIEC
-2 kg chudego boczku
-1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym
-0,5 kg golonki 3 kl.
-skóra z golonki
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól  18 g/kg
-papryka słodka i ostra po 0,5 g/kg
-jałowiec mielony 1 g/kg
-pieprz czarny 2 g/kg
-pieprz cytrynowy 1 g/kg
-czosnek 5 g/kg
-woda 100 ml
-sznurek wędzarniczy
-siatka wędzarnicza dość ciasna
-folia kolagenowa lub osłonka kolagenowa
 
ROZDRABNIANIE 
maszynka nr.8
1.Z boczku i podgardla wykrawamy chude części i tniemy je w kawałki 3-4 cm
2.Tłuste części mielimy fi 8 mm
3.Mięso z golonki mielimy na fi 4 mm a następnie na fi 2,5 mm
 
WYKONANIE
Przygotowane mięso po klasyfikacji peklujemy  48 godz. w lodówce temp.4-8 st. Po tym czasie dodajemy wodę 100 ml do chudego mięska i wyrabiamy je do kleistości, dodając stopniowo przyprawy. Następnie  mielimy golonkę i dodajemy do mięska z przyprawami i ponownie wyrabiamy, na koniec rozdrabniamy i dodajemy tłuste części. Teraz wyrabiamy dokładnie aby wszystko dobrze się połączyło. Przygotowaną masą mięsną nadziewamy skóry golonki, osłonkę kolagenową lub folie kolagenową. Zawijamy dość ciasno i wiążemy. Następne pakujemy w siatki. Wieszamy na kijach. Osadzanie 2-3 godz. W temp. pokojowej. W chłodnym pomieszczeniu 8-10 godzin. Osuszanie w wędzarni 30-40 min w temp.35-40 st. Wędzenie 4-5 godz. w temp.50-55 st. Parzenie w wodzie o temp 75-80 st. parzymy do momentu osiągnięcia w środku wyrobu 70 st. Następnie wyroby odkładamy do ostygnięcia pod naciskiem. Gdy wyroby nie będą gorące chowamy je do lodówki na 8 godz. też pod obciążeniem.
SMACZNEGO.

 



#2 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 mar 2019 - 11:55

Ładna w przekroju :clap: :clap: , ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska.



#3 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 323 postów

Napisano 01 mar 2019 - 12:15

ta rolada robiona podobnie jak rolada lazdijajska.

Zgadza się jeszcze mam dwie roladki do pokazania to zaraz wrzucę  :)  



#4 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6861 postów

Napisano 02 mar 2019 - 05:19

Wyszla rewelacyjnie.

#5 kozieradka

kozieradka

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 mar 2019 - 11:01

Super wygląda brawo Jacku

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

#6 Marek213

Marek213

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćKościelisko

Napisano 07 kwi 2019 - 10:07

Super wygląda - spróbuję zrobić na święta.


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 kwi 2019 - 12:09
lit.


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#7 jacekw21

jacekw21

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 323 postów

Napisano 08 kwi 2019 - 11:21

Super wygląda - spróbuję zrobić na święta.

Smacznego :thumbsup:  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych