Skocz do zawartości

Budowa wędzarni Adam'a


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Od około 4 lat obserwuje forum.  Niejednokrotnie wędziłem ze znajomymi, ale moim marzeniem od dawna było postawienie własnej grilo-wędzarni. Ograniczał mnie zawsze fakt że mieszkam w kamienicy w centrum miasteczka,a jeszcze bardziej ograniczała mnie zawsze możliwość ze względu cały dostępny teren ....to betonowy parking za kamienicą. Kilka lat temu zaczęły się pojawiać możliwości związane z tym że większość lokali zmieniła sposób ogrzewania na centralne gazowe. Dzięki temu zaczęły się zwalniać tzw "komórki", które do tej pory były wykorzystywane do magazynowania opału. W mojej głowie pojawił się pomysł że można by je przerobić na altanę, a po dokonani ich obmiaru okazało się, że zmieści się w nich grilo-wędzarnia.

 

Miejsce do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi w centrum miasta to w zasadzie luksus, więc nie zastanawiając się długo przystąpiłem do dzieła. Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku, niestety ze względu na wykonywaną prace dysponuje bardzo ograniczonymi możliwościami czasowymi.

Początek prac polegał na wyburzeniu ścian i podparciu istniejącego dachu oraz utwardzenie podłoża:

post-58941-0-36896500-1551465455_thumb.jpg

post-58941-0-57685100-1551465500_thumb.jpgpost-58941-0-06024500-1551465529_thumb.jpgpost-58941-0-34834800-1551465551_thumb.jpg

 

Masę czasu poświęciłem na oszlifowanie i pomalowanie nieheblowanych desek na dachu, ale na pewno się opłaciło:

post-58941-0-47090500-1551465960_thumb.jpg

 

Następnie położenie płytek (tak położyłem betonowe płytki z odzysku ) oraz wykonanie przedniej ściany altany na której wymyśliłem sobie doniczki na kwiaty pnące.

post-58941-0-27251800-1551466019_thumb.jpgpost-58941-0-15966500-1551466093_thumb.jpgpost-58941-0-65683900-1551466160_thumb.jpgpost-58941-0-33870200-1551466208_thumb.jpgpost-58941-0-72175700-1551466253_thumb.jpgpost-58941-0-02874100-1551466282_thumb.jpg

 

W między czasie powstał projekt  grilo-wendzarni który zrobiłem w CAD'zie:

grilo wendzarnia.pdf

 

Płyta którą wylałem pod grilo-wendzarnie ma wymiary 260 x 90 mm x 20 mm + fundament pod komin. Z wstępnych obliczeń powinna bez problemu utrzymać ciężar 1200 cegieł. Zgodnie z poradami i wnioskami pozostałych użytkowników forum, założyłem aby zrobić palenisko z kamienia ( w moim przypadku będzie to granit)z jak największą powierzchnią. Sama długość kanału powinna wynieść od 1.5 do 1,7 (ale to wyjdzie dopiero " w praniu") .

 

I teraz zastanawiam się nad wykonaniem samego kanału dymowego do wędzarni. Pytanie czy zrobić kanał murowany kwadratowy czy użyć rur ceramicznych. W tym że kanale niezależnie od formy zostanie zastosowany "szyber". 

 

Ponieważ cały potrzebny materiał jest kupiony budowę zaczynam jutro, tj. 02.03.2019. 

 

PS. Trzymajcie za mnie kciuki i chętnie przyjmę wszystkie rady. Postęp prac będę starał się nabierząco przesyłać.

 

Pozdrawiam

 

Edytowane przez leksaadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zaczęły się zwalniać tzw "komórki",

Q-cze, nowe życie śląskiej "szopki"   :thumbsup: - jestem pod wrażeniem...

Wielkie brawa dla Ciebie @leksaadam,   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko bardzo pieknie  do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni  zastanów się czy to ma  wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i  przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy 

Edytowane przez eland
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko bardzo pieknie  do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni  zastanów się czy to ma  wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i  przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy 

 

:D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Adam, szacun za pomysł i realizację "klubiku"... wykonane z głową i mam nadzieję pożytkiem dla społeczności :clap:

Odnośnie samego projekta zaś to lipa może wyjść...

Grill z takim kominem ciężko łapie cug- długo się komin nagrzewa...dym wali w oczy podpalacza...

To samo kabina wędzarni...zimna będzie...

Chłopaki dobrze wychwycili pewną perspektywę...

Długo czekałeś, może jeszcze rozważ koncept ów.... :yes::thumbsup: 

Dobrych decyzji.... i realizacji życzę jeszcze więcej :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku,

 

Kropla draży skałe

:clap: za determinacje

:clap: za pomysł 

:clap: za wykonanie 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Właśnie mijają dwa miesiące od momentu rozpoczęcia budowy. W sobotę skończył się etap murowania. Wiem że część osób jest dość sceptycznie nastawiona do mojego projektu.

Sam projekt w "CADzie" był wykonany tylko po to, aby dokładnie określić ilość potrzebnych mi cegieł. Więc proszę mi wybaczyć niedbalstwo w braku zaznaczenia wielu istotnych elementów. 

Jeśli chodzi o samo przygotowanie się do budowy ... spędziłem niezliczone ilości godzin wieczorami przeczesując "nasze" forum. Wiem że budowa wędzarni murowanej z paleniskiem pośrednim jest najtrudniejszą możliwą budową jak może być. Więc starałem się zastosować  wszystkie możliwe rozwiązania, które są przez forumowiczów prezentowane. 

Jeśli chodzi o główne rozwiązania sugerowałem się tym: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ .

Dziś jestem dopiero na takim etapie:

post-58941-0-84561900-1556652812_thumb.jpg

 

Do 3 maja muszę uruchomić grill'a więc praca przy samej wędzarni odchodzi na boczny plan. Aktualnie "szwagry" pomagają mi wykonać niektóre elementy stalowe , tzn : ruszta do grill'a, szufladę na popiół i ruszta do pieczenia + niektóre elementy szybrów (przysłon). 

 

Ps. CAD się nie mylił do budowy było potrzebnych 1400 cegieł  :hmm:  + 1600 kg zaprawy :), po zakończeniu całej budowy i jej próby , przysiądę i ją całą opisze.

Wybaczcie ale trochę brak mi czasu.

A jeśli chodzi o ciąg kominowy to proszę się nie martwić. 

Pozdrawia Kominiarz  :tongue:  

Edytowane przez leksaadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grill bedzie dymił z przodu a nie do komina, wędzarnia niestety będzie miała strefy bardzo gorące i chłodne. Będziesz musiał przekładać wyroby. Plus za szerokie drzwi wędzarni. J zrobiłem kilka błędów konstrukcyjnych, wprawdzie nauczyłem się w niej wedzić z dobrym skutkiem, ale muszę dobrze planować wielkość wsadu i rozmieszczenie. Ponadro przekładać dość często. Gdzie masz wylot z pieca?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

W sumie mam dużo czasu więc chyba od razu będę pisał  :)

Tu wrzucę jeszcze torche zdjęć z samej budowy z krótkim opisem:

post-58941-0-81928200-1589738138_thumb.jpgpost-58941-0-26163200-1589738163_thumb.jpgpost-58941-0-61459200-1589738170_thumb.jpg

 

Kanał dymowy został wykonany z rury ceramicznej obsypanej keramzytem, a palenisko wymurowałem z granitu:

post-58941-0-19460900-1589738180_thumb.jpgpost-58941-0-10342200-1589738190_thumb.jpgpost-58941-0-69180000-1589738196_thumb.jpgpost-58941-0-80254600-1589738224_thumb.jpgpost-58941-0-96061600-1589738232_thumb.jpg

 

post-58941-0-44449800-1589738240_thumb.jpgpost-58941-0-28354300-1589738247_thumb.jpgpost-58941-0-26176000-1589738255_thumb.jpg

 

 W kanale dymowym oraz w samym kominie zainstalowałem szybry (przysłony), niestety zapomniałem zrobić zdjęcia z kanału , ale tu jest zdjęcie z komina:

post-58941-0-20664200-1589738263_thumb.jpg

 

Tu mamy surową komorę wędzarniczą:

post-58941-0-83774900-1589738326_thumb.jpg

 

I surową kratę z grila :) :

post-58941-0-81449900-1589738334_thumb.jpg

 

Tu już kilka zdjęć z zamontowaną płytą granitową i drzwiami do wędzarni i schowka na graty:

post-58941-0-38102700-1589738346_thumb.jpgpost-58941-0-00750600-1589738360_thumb.jpgpost-58941-0-72156900-1589738367_thumb.jpgpost-58941-0-20067800-1589738378_thumb.jpg

 

Problem pojawił się przy próbie znalezienia desek na odbicie komory wędzarniczej, przez pół roku próbowałem z różnych źródeł załatwić deski dębowe. Niestety okazało się to niemożliwe do zrealizowania. Więc w ostateczność zdecydowałem się na dębowe.Udało mi się dostać surowe dębowe deski podłogowe w castroramie i przystąpiłem do obicia całej komory wędzarniczej:

post-58941-0-28050300-1589738393_thumb.jpgpost-58941-0-00172700-1589738405_thumb.jpgpost-58941-0-35253900-1589738416_thumb.jpgpost-58941-0-66315800-1589738429_thumb.jpg

 

Tu mamy przepustnice szybra wbudowanego w kanał dymowy:

post-58941-0-87599700-1589738443_thumb.jpg

 

No i wreszcie już odymioną komorę wędzarniczą. Na dół po prosiłem znajomego o wykonanie wyłożenia z blachy kwasoodpornej, oraz zamontowałem deflektor ( który najprawdopodobniej zostanie jeszcze przerobiony). Całość jest demontowalna żeby było łatwiej wyczyścić :

post-58941-0-21482600-1589738469_thumb.jpg

 

Odymiłem komorę już 3 razy. Najdłużej pracowała wczoraj 6 godzin, utrzymywanie temperatury nie sprawia najmniejszego problemu wykorzystując wyłącznie szybry (przysłony).

post-58941-0-43328500-1589738480_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to nie fajnie, ruszt zasysa powietrze z popielnika i podsyca żar co podczas wędzenia nie jest wskazane. Najlepszym sposobem na zlikwidowanie popielnika jest zasypanie go w całości piaskiem

[Dodano: 17 maj 2020 - 22:08]

Patrzę na fotki i widzę że palenisko masz bardzo niskie ile jest tam w cm od rusztu do stropu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymień sobie termometr. Moim zdaniem to są najgorsze termometry (najmniej dokładne) i umiejscowienie też jedno z najgorszych (nie martw się 90% z nas popełniło ten błąd :D ) Mam takie dwa w drzwiach - zostały dla ozdoby (choć zardzewiałe teraz bardziej szpecą he,he).

Na kanałówkach się nie znam więc nie będę się wymądrzał, wiem tylko że na pewno nie jest wskazany popielnik (to nie piec) i zalecane są duże komory paleniska aby było łatwo operować ciepłem.

Wizualnie dla mnie OK :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o termometr to w zasadzie nie mam zielonego pojęcia gdzie go zamontować. Ten termometr "i tak " mam zamiar traktować tylko orientacyjnie . oprócz tego właśnie czekam na termometr elektroniczny z sondą (powinien przyjść w środę), jeżeli ktoś ma jakiś pomysł na termometr to chętnie wysłucham rad  :) .

 

Jeżeli chodzi o popielnik ...

przygotowałem go w taki sposób, że jeśli się nie sprawdzi ruszt... to wyciągnę go i przerobie ( bądź wogóle z niego zrezygnuję)....TAK zrobiłem go w taki sposób że jestem go w stanie zlikwidować  :)  .

 

Jeśli chodzi o wymiary.

 

Palenisko ma 50x50x30 cm....

 

komora wędzarnicza ma wymiar :

60x58x70(90)cm

Edytowane przez leksaadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli chodzi o termometr to w zasadzie nie mam zielonego pojęcia gdzie go zamontować
Może tam, gdzie naprawdę Cię interesuje/ powinno Cię interesować jaka jest temperatura?  :rolleyes: 

To znaczy wśród wędzonek :)

Będziesz miał ten elektroniczny, to zobaczysz jaka jest temp. między wędzonkami a co pokarzą drzwi . ;)

 

Jeżeli chodzi o popielnik ... przygotowałem go w taki sposób, że jeśli się nie sprawdzi ruszt... to wyciągnę go i przerobie ( bądź wogóle z niego zrezygnuję)....TAK zrobiłem go w taki sposób że jestem go w stanie zlikwidować

Chyba nikt nie ma rusztu przy wędzarni.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso już się od soboty pekluje w piwnicy.

To użyj tego termometru i sprawdź jaką masz temperaturę w wodzie (jeśli to jest peklowanie na mokro)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.