leksaadam Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Witajcie. Od około 4 lat obserwuje forum. Niejednokrotnie wędziłem ze znajomymi, ale moim marzeniem od dawna było postawienie własnej grilo-wędzarni. Ograniczał mnie zawsze fakt że mieszkam w kamienicy w centrum miasteczka,a jeszcze bardziej ograniczała mnie zawsze możliwość ze względu cały dostępny teren ....to betonowy parking za kamienicą. Kilka lat temu zaczęły się pojawiać możliwości związane z tym że większość lokali zmieniła sposób ogrzewania na centralne gazowe. Dzięki temu zaczęły się zwalniać tzw "komórki", które do tej pory były wykorzystywane do magazynowania opału. W mojej głowie pojawił się pomysł że można by je przerobić na altanę, a po dokonani ich obmiaru okazało się, że zmieści się w nich grilo-wędzarnia. Miejsce do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi w centrum miasta to w zasadzie luksus, więc nie zastanawiając się długo przystąpiłem do dzieła. Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku, niestety ze względu na wykonywaną prace dysponuje bardzo ograniczonymi możliwościami czasowymi.Początek prac polegał na wyburzeniu ścian i podparciu istniejącego dachu oraz utwardzenie podłoża: Masę czasu poświęciłem na oszlifowanie i pomalowanie nieheblowanych desek na dachu, ale na pewno się opłaciło: Następnie położenie płytek (tak położyłem betonowe płytki z odzysku ) oraz wykonanie przedniej ściany altany na której wymyśliłem sobie doniczki na kwiaty pnące. W między czasie powstał projekt grilo-wendzarni który zrobiłem w CAD'zie:grilo wendzarnia.pdf Płyta którą wylałem pod grilo-wendzarnie ma wymiary 260 x 90 mm x 20 mm + fundament pod komin. Z wstępnych obliczeń powinna bez problemu utrzymać ciężar 1200 cegieł. Zgodnie z poradami i wnioskami pozostałych użytkowników forum, założyłem aby zrobić palenisko z kamienia ( w moim przypadku będzie to granit)z jak największą powierzchnią. Sama długość kanału powinna wynieść od 1.5 do 1,7 (ale to wyjdzie dopiero " w praniu") . I teraz zastanawiam się nad wykonaniem samego kanału dymowego do wędzarni. Pytanie czy zrobić kanał murowany kwadratowy czy użyć rur ceramicznych. W tym że kanale niezależnie od formy zostanie zastosowany "szyber". Ponieważ cały potrzebny materiał jest kupiony budowę zaczynam jutro, tj. 02.03.2019. PS. Trzymajcie za mnie kciuki i chętnie przyjmę wszystkie rady. Postęp prac będę starał się nabierząco przesyłać. Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2019 przez leksaadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2019 zaczęły się zwalniać tzw "komórki", Q-cze, nowe życie śląskiej "szopki" - jestem pod wrażeniem...Wielkie brawa dla Ciebie @leksaadam, Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 1 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Marca 2019 10 minut się zastanawiałem czy napisać po naszemu czy po polsku, wybrałem to drugie , aby większa liczba odbiorców zrozumiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Marca 2019 Gratuluję determinacji i życzę powodzenia w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Wszystko bardzo pieknie do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni zastanów się czy to ma wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy Edytowane 1 Marca 2019 przez eland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2019 Wszystko bardzo pieknie do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni zastanów się czy to ma wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2019 Adam, szacun za pomysł i realizację "klubiku"... wykonane z głową i mam nadzieję pożytkiem dla społeczności Odnośnie samego projekta zaś to lipa może wyjść...Grill z takim kominem ciężko łapie cug- długo się komin nagrzewa...dym wali w oczy podpalacza...To samo kabina wędzarni...zimna będzie...Chłopaki dobrze wychwycili pewną perspektywę...Długo czekałeś, może jeszcze rozważ koncept ów.... Dobrych decyzji.... i realizacji życzę jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2019 Pomagał Ci ktoś finansowo lub w robocie bo przesiadywać tam będzie cała kamienica a młodzież to Ciebie nawet nie wpuści ba nawet mogą nawyzywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2019 Fajnie ze nie zrobiłeś z szopki składu wszystkiego i niczego... Ambitne, wesołe i historyczne życie ją czeka A dla Was nowy czas spędzania czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku, Kropla draży skałe za determinacje za pomysł za wykonanie Edytowane 4 Marca 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) WitamWłaśnie mijają dwa miesiące od momentu rozpoczęcia budowy. W sobotę skończył się etap murowania. Wiem że część osób jest dość sceptycznie nastawiona do mojego projektu.Sam projekt w "CADzie" był wykonany tylko po to, aby dokładnie określić ilość potrzebnych mi cegieł. Więc proszę mi wybaczyć niedbalstwo w braku zaznaczenia wielu istotnych elementów. Jeśli chodzi o samo przygotowanie się do budowy ... spędziłem niezliczone ilości godzin wieczorami przeczesując "nasze" forum. Wiem że budowa wędzarni murowanej z paleniskiem pośrednim jest najtrudniejszą możliwą budową jak może być. Więc starałem się zastosować wszystkie możliwe rozwiązania, które są przez forumowiczów prezentowane. Jeśli chodzi o główne rozwiązania sugerowałem się tym: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ .Dziś jestem dopiero na takim etapie: Do 3 maja muszę uruchomić grill'a więc praca przy samej wędzarni odchodzi na boczny plan. Aktualnie "szwagry" pomagają mi wykonać niektóre elementy stalowe , tzn : ruszta do grill'a, szufladę na popiół i ruszta do pieczenia + niektóre elementy szybrów (przysłon). Ps. CAD się nie mylił do budowy było potrzebnych 1400 cegieł + 1600 kg zaprawy , po zakończeniu całej budowy i jej próby , przysiądę i ją całą opisze.Wybaczcie ale trochę brak mi czasu.A jeśli chodzi o ciąg kominowy to proszę się nie martwić. Pozdrawia Kominiarz Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez leksaadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Piękne staranne wykonanie pełen szacun , ale Andy , raczej by tego nie zaakceptował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Rozumiem , w chwili obecnej na pewno nie, sam bym tego też nie zaakceptował , jeszcze dużo pracy przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteorolog Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Maja 2019 Grill bedzie dymił z przodu a nie do komina, wędzarnia niestety będzie miała strefy bardzo gorące i chłodne. Będziesz musiał przekładać wyroby. Plus za szerokie drzwi wędzarni. J zrobiłem kilka błędów konstrukcyjnych, wprawdzie nauczyłem się w niej wedzić z dobrym skutkiem, ale muszę dobrze planować wielkość wsadu i rozmieszczenie. Ponadro przekładać dość często. Gdzie masz wylot z pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2020 WitajcieWreszcie mogłem do was wrócić. W dobie korona świrusa w końcu udało mi się znaleźć czas, aby dokończyć budowę. W najbliższym tygodniu postaram się uzupełnić resztę wykonanych prac, a w sobotę pierwsze wędzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2020 W sumie mam dużo czasu więc chyba od razu będę pisał Tu wrzucę jeszcze torche zdjęć z samej budowy z krótkim opisem: Kanał dymowy został wykonany z rury ceramicznej obsypanej keramzytem, a palenisko wymurowałem z granitu: W kanale dymowym oraz w samym kominie zainstalowałem szybry (przysłony), niestety zapomniałem zrobić zdjęcia z kanału , ale tu jest zdjęcie z komina: Tu mamy surową komorę wędzarniczą: I surową kratę z grila : Tu już kilka zdjęć z zamontowaną płytą granitową i drzwiami do wędzarni i schowka na graty: Problem pojawił się przy próbie znalezienia desek na odbicie komory wędzarniczej, przez pół roku próbowałem z różnych źródeł załatwić deski dębowe. Niestety okazało się to niemożliwe do zrealizowania. Więc w ostateczność zdecydowałem się na dębowe.Udało mi się dostać surowe dębowe deski podłogowe w castroramie i przystąpiłem do obicia całej komory wędzarniczej: Tu mamy przepustnice szybra wbudowanego w kanał dymowy: No i wreszcie już odymioną komorę wędzarniczą. Na dół po prosiłem znajomego o wykonanie wyłożenia z blachy kwasoodpornej, oraz zamontowałem deflektor ( który najprawdopodobniej zostanie jeszcze przerobiony). Całość jest demontowalna żeby było łatwiej wyczyścić : Odymiłem komorę już 3 razy. Najdłużej pracowała wczoraj 6 godzin, utrzymywanie temperatury nie sprawia najmniejszego problemu wykorzystując wyłącznie szybry (przysłony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2020 W palenisku masz ruszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Maja 2020 W palenisku masz ruszt?tak żeliwny tak jak w piecach kaflowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Maja 2020 No to nie fajnie, ruszt zasysa powietrze z popielnika i podsyca żar co podczas wędzenia nie jest wskazane. Najlepszym sposobem na zlikwidowanie popielnika jest zasypanie go w całości piaskiem [Dodano: 17 maj 2020 - 22:08] Patrzę na fotki i widzę że palenisko masz bardzo niskie ile jest tam w cm od rusztu do stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2020 Hmm.... jeśli dobrze pamiętam 20-25 cm jutro zmierzę, a jeśli chodzi o popielnik jest szczelnie zamykany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Maja 2020 Wymień sobie termometr. Moim zdaniem to są najgorsze termometry (najmniej dokładne) i umiejscowienie też jedno z najgorszych (nie martw się 90% z nas popełniło ten błąd ) Mam takie dwa w drzwiach - zostały dla ozdoby (choć zardzewiałe teraz bardziej szpecą he,he).Na kanałówkach się nie znam więc nie będę się wymądrzał, wiem tylko że na pewno nie jest wskazany popielnik (to nie piec) i zalecane są duże komory paleniska aby było łatwo operować ciepłem.Wizualnie dla mnie OK Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Jeżeli chodzi o termometr to w zasadzie nie mam zielonego pojęcia gdzie go zamontować. Ten termometr "i tak " mam zamiar traktować tylko orientacyjnie . oprócz tego właśnie czekam na termometr elektroniczny z sondą (powinien przyjść w środę), jeżeli ktoś ma jakiś pomysł na termometr to chętnie wysłucham rad . Jeżeli chodzi o popielnik ...przygotowałem go w taki sposób, że jeśli się nie sprawdzi ruszt... to wyciągnę go i przerobie ( bądź wogóle z niego zrezygnuję)....TAK zrobiłem go w taki sposób że jestem go w stanie zlikwidować . Jeśli chodzi o wymiary. Palenisko ma 50x50x30 cm.... komora wędzarnicza ma wymiar :60x58x70(90)cm Edytowane 18 Maja 2020 przez leksaadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Maja 2020 Jeżeli chodzi o termometr to w zasadzie nie mam zielonego pojęcia gdzie go zamontować Może tam, gdzie naprawdę Cię interesuje/ powinno Cię interesować jaka jest temperatura? To znaczy wśród wędzonek Będziesz miał ten elektroniczny, to zobaczysz jaka jest temp. między wędzonkami a co pokarzą drzwi . Jeżeli chodzi o popielnik ... przygotowałem go w taki sposób, że jeśli się nie sprawdzi ruszt... to wyciągnę go i przerobie ( bądź wogóle z niego zrezygnuję)....TAK zrobiłem go w taki sposób że jestem go w stanie zlikwidować Chyba nikt nie ma rusztu przy wędzarni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leksaadam Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Maja 2020 Będziesz miał ten elektroniczny, to zobaczysz jaka jest temp. między wędzonkami a co pokarzą drzwi . Termometr już jest ... tak więc w sobotę będziemy sprawdzać jak to działa , mięso już się od soboty pekluje w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Maja 2020 mięso już się od soboty pekluje w piwnicy. To użyj tego termometru i sprawdź jaką masz temperaturę w wodzie (jeśli to jest peklowanie na mokro) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.