Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Budowa wędzarni Adam'a

budowa wendzarnia Adam

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 01 mar 2019 - 20:40

Witajcie.

 

Od około 4 lat obserwuje forum.  Niejednokrotnie wędziłem ze znajomymi, ale moim marzeniem od dawna było postawienie własnej grilo-wędzarni. Ograniczał mnie zawsze fakt że mieszkam w kamienicy w centrum miasteczka,a jeszcze bardziej ograniczała mnie zawsze możliwość ze względu cały dostępny teren ....to betonowy parking za kamienicą. Kilka lat temu zaczęły się pojawiać możliwości związane z tym że większość lokali zmieniła sposób ogrzewania na centralne gazowe. Dzięki temu zaczęły się zwalniać tzw "komórki", które do tej pory były wykorzystywane do magazynowania opału. W mojej głowie pojawił się pomysł że można by je przerobić na altanę, a po dokonani ich obmiaru okazało się, że zmieści się w nich grilo-wędzarnia.

 

Miejsce do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi w centrum miasta to w zasadzie luksus, więc nie zastanawiając się długo przystąpiłem do dzieła. Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku, niestety ze względu na wykonywaną prace dysponuje bardzo ograniczonymi możliwościami czasowymi.

Początek prac polegał na wyburzeniu ścian i podparciu istniejącego dachu oraz utwardzenie podłoża:

Załączony plik  18289880_1313943458658744_1328805117_o.jpg   100,18 KB   33 Ilość pobrań

Załączony plik  18289720_1313937271992696_948935789_o.jpg   47,41 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  18261043_1312849468768143_1470662853_o.jpg   84,05 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  18290115_1312849508768139_778271445_o.jpg   184,74 KB   30 Ilość pobrań

 

Masę czasu poświęciłem na oszlifowanie i pomalowanie nieheblowanych desek na dachu, ale na pewno się opłaciło:

Załączony plik  31052153_1634601243259629_4962089202989662208_n.jpg   45,6 KB   28 Ilość pobrań

 

Następnie położenie płytek (tak położyłem betonowe płytki z odzysku ) oraz wykonanie przedniej ściany altany na której wymyśliłem sobie doniczki na kwiaty pnące.

Załączony plik  31046336_1634601106592976_3782027404902400000_n (1).jpg   111,46 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  31047182_1634600976592989_932619493690048512_n.jpg   35,61 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  31301945_1639272256125861_5909094779831975936_n.jpg   63,56 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  31298169_1639272282792525_5978258575229714432_n.jpg   60,59 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  32349661_1656176994435387_5640326571240718336_n.jpg   59,79 KB   28 Ilość pobrańZałączony plik  32440512_1656176071102146_8306656497824169984_n.jpg   82,68 KB   29 Ilość pobrań

 

W między czasie powstał projekt  grilo-wendzarni który zrobiłem w CAD'zie:

Załączony plik  grilo wendzarnia.pdf   142,08 KB   88 Ilość pobrań

 

Płyta którą wylałem pod grilo-wendzarnie ma wymiary 260 x 90 mm x 20 mm + fundament pod komin. Z wstępnych obliczeń powinna bez problemu utrzymać ciężar 1200 cegieł. Zgodnie z poradami i wnioskami pozostałych użytkowników forum, założyłem aby zrobić palenisko z kamienia ( w moim przypadku będzie to granit)z jak największą powierzchnią. Sama długość kanału powinna wynieść od 1.5 do 1,7 (ale to wyjdzie dopiero " w praniu") .

 

I teraz zastanawiam się nad wykonaniem samego kanału dymowego do wędzarni. Pytanie czy zrobić kanał murowany kwadratowy czy użyć rur ceramicznych. W tym że kanale niezależnie od formy zostanie zastosowany "szyber". 

 

Ponieważ cały potrzebny materiał jest kupiony budowę zaczynam jutro, tj. 02.03.2019. 

 

PS. Trzymajcie za mnie kciuki i chętnie przyjmę wszystkie rady. Postęp prac będę starał się nabierząco przesyłać.

 

Pozdrawiam

 


Użytkownik leksaadam edytował ten post 01 mar 2019 - 20:48


#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 mar 2019 - 21:08

zaczęły się zwalniać tzw "komórki",

Q-cze, nowe życie śląskiej "szopki"   :thumbsup: - jestem pod wrażeniem...

Wielkie brawa dla Ciebie @leksaadam,   :clap:



#3 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 01 mar 2019 - 21:17

:) 10 minut się zastanawiałem czy napisać po naszemu czy po polsku, wybrałem to drugie , aby większa liczba odbiorców zrozumiała. :)



#4 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 01 mar 2019 - 22:48

Gratuluję determinacji i życzę powodzenia w pracach.

#5 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 01 mar 2019 - 23:14

Wszystko bardzo pieknie  do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni  zastanów się czy to ma  wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i  przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy 


Użytkownik eland edytował ten post 01 mar 2019 - 23:14


#6 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5693 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 mar 2019 - 08:10

Wszystko bardzo pieknie  do momentu wyboru projektu grillo /wędzrni  zastanów się czy to ma  wyglądać czy wędzić i grillować , ja ten projekt zbudowałem i  przerabiałem i mam zamiar wyburzyć i zbudować konkretnie pod projekt AndyAndy 

 

:D :thumbsup: :clap: !!!



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2403 postów

Napisano 03 mar 2019 - 18:44

:) Adam, szacun za pomysł i realizację "klubiku"... wykonane z głową i mam nadzieję pożytkiem dla społeczności :clap:

Odnośnie samego projekta zaś to lipa może wyjść...

Grill z takim kominem ciężko łapie cug- długo się komin nagrzewa...dym wali w oczy podpalacza...

To samo kabina wędzarni...zimna będzie...

Chłopaki dobrze wychwycili pewną perspektywę...

Długo czekałeś, może jeszcze rozważ koncept ów.... :yes: :thumbsup: 

Dobrych decyzji.... i realizacji życzę jeszcze więcej :D



#8 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 04 mar 2019 - 16:40

Pomagał Ci ktoś finansowo lub w robocie bo przesiadywać tam będzie cała kamienica a młodzież to Ciebie nawet nie wpuści ba nawet mogą nawyzywać

#9 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1582 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 04 mar 2019 - 17:06

Fajnie ze nie zrobiłeś z szopki składu wszystkiego i niczego... Ambitne, wesołe i historyczne  życie ją czeka ;) A dla Was nowy czas spędzania czasu ;)



#10 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2450 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 mar 2019 - 17:16

Od momentu rozpoczęcia prac właśnie mija 2.5 roku,

 

Kropla draży skałe

:clap: za determinacje

:clap: za pomysł 

:clap: za wykonanie 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 mar 2019 - 17:17


#11 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 30 kwi 2019 - 20:47

Witam

Właśnie mijają dwa miesiące od momentu rozpoczęcia budowy. W sobotę skończył się etap murowania. Wiem że część osób jest dość sceptycznie nastawiona do mojego projektu.

Sam projekt w "CADzie" był wykonany tylko po to, aby dokładnie określić ilość potrzebnych mi cegieł. Więc proszę mi wybaczyć niedbalstwo w braku zaznaczenia wielu istotnych elementów. 

Jeśli chodzi o samo przygotowanie się do budowy ... spędziłem niezliczone ilości godzin wieczorami przeczesując "nasze" forum. Wiem że budowa wędzarni murowanej z paleniskiem pośrednim jest najtrudniejszą możliwą budową jak może być. Więc starałem się zastosować  wszystkie możliwe rozwiązania, które są przez forumowiczów prezentowane. 

Jeśli chodzi o główne rozwiązania sugerowałem się tym: https://wedlinydomow...ez-andyandyego/ .

Dziś jestem dopiero na takim etapie:

Załączony plik  58542954_345685442747545_1225325951613665280_n.jpg   61,04 KB   16 Ilość pobrań

 

Do 3 maja muszę uruchomić grill'a więc praca przy samej wędzarni odchodzi na boczny plan. Aktualnie "szwagry" pomagają mi wykonać niektóre elementy stalowe , tzn : ruszta do grill'a, szufladę na popiół i ruszta do pieczenia + niektóre elementy szybrów (przysłon). 

 

Ps. CAD się nie mylił do budowy było potrzebnych 1400 cegieł  :hmm:  + 1600 kg zaprawy :), po zakończeniu całej budowy i jej próby , przysiądę i ją całą opisze.

Wybaczcie ale trochę brak mi czasu.

A jeśli chodzi o ciąg kominowy to proszę się nie martwić. 

Pozdrawia Kominiarz  :tongue:  


Użytkownik leksaadam edytował ten post 30 kwi 2019 - 20:50


#12 eland

eland

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 30 kwi 2019 - 21:20

Piękne staranne wykonanie pełen szacun   , ale Andy , raczej by tego nie zaakceptował .



#13 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 30 kwi 2019 - 21:46

Rozumiem , w chwili obecnej na pewno nie, sam bym tego też nie zaakceptował :), jeszcze dużo pracy przede mną :)



#14 meteorolog

meteorolog

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 maj 2019 - 18:34

Grill bedzie dymił z przodu a nie do komina, wędzarnia niestety będzie miała strefy bardzo gorące i chłodne. Będziesz musiał przekładać wyroby. Plus za szerokie drzwi wędzarni. J zrobiłem kilka błędów konstrukcyjnych, wprawdzie nauczyłem się w niej wedzić z dobrym skutkiem, ale muszę dobrze planować wielkość wsadu i rozmieszczenie. Ponadro przekładać dość często. Gdzie masz wylot z pieca?



#15 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 17 maj 2020 - 18:01

Witajcie

Wreszcie mogłem do was wrócić. W dobie korona świrusa w końcu udało mi się znaleźć czas, aby dokończyć budowę. W najbliższym tygodniu postaram się uzupełnić resztę wykonanych prac, a w sobotę pierwsze wędzenie. 

Pozdrawiam



#16 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 17 maj 2020 - 19:37

W sumie mam dużo czasu więc chyba od razu będę pisał  :)

Tu wrzucę jeszcze torche zdjęć z samej budowy z krótkim opisem:

Załączony plik  1.jpg   83,44 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  2.jpg   55,23 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  3.jpg   81,87 KB   7 Ilość pobrań

 

Kanał dymowy został wykonany z rury ceramicznej obsypanej keramzytem, a palenisko wymurowałem z granitu:

Załączony plik  4.jpg   57,39 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  5.jpg   61,33 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  6.jpg   65,28 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  7.jpg   49,91 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  8.jpg   62,92 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  9.jpg   48,98 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  10.jpg   74,67 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  11.jpg   101,53 KB   6 Ilość pobrań

 

 W kanale dymowym oraz w samym kominie zainstalowałem szybry (przysłony), niestety zapomniałem zrobić zdjęcia z kanału , ale tu jest zdjęcie z komina:

Załączony plik  12.jpg   132,58 KB   6 Ilość pobrań

 

Tu mamy surową komorę wędzarniczą:

Załączony plik  13.jpg   102,26 KB   6 Ilość pobrań

 

I surową kratę z grila :) :

Załączony plik  14.jpg   51,56 KB   6 Ilość pobrań

 

Tu już kilka zdjęć z zamontowaną płytą granitową i drzwiami do wędzarni i schowka na graty:

Załączony plik  15.jpg   43,85 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  16.jpg   82,88 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  17.jpg   54,02 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  18.jpg   86,69 KB   5 Ilość pobrań

 

Problem pojawił się przy próbie znalezienia desek na odbicie komory wędzarniczej, przez pół roku próbowałem z różnych źródeł załatwić deski dębowe. Niestety okazało się to niemożliwe do zrealizowania. Więc w ostateczność zdecydowałem się na dębowe.Udało mi się dostać surowe dębowe deski podłogowe w castroramie i przystąpiłem do obicia całej komory wędzarniczej:

Załączony plik  19.jpg   83,85 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  20.jpg   60,92 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  21.jpg   80,24 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  22.jpg   53,03 KB   5 Ilość pobrań

 

Tu mamy przepustnice szybra wbudowanego w kanał dymowy:

Załączony plik  23.jpg   68,34 KB   6 Ilość pobrań

 

No i wreszcie już odymioną komorę wędzarniczą. Na dół po prosiłem znajomego o wykonanie wyłożenia z blachy kwasoodpornej, oraz zamontowałem deflektor ( który najprawdopodobniej zostanie jeszcze przerobiony). Całość jest demontowalna żeby było łatwiej wyczyścić :

Załączony plik  24.jpg   64,66 KB   6 Ilość pobrań

 

Odymiłem komorę już 3 razy. Najdłużej pracowała wczoraj 6 godzin, utrzymywanie temperatury nie sprawia najmniejszego problemu wykorzystując wyłącznie szybry (przysłony).

Załączony plik  25.jpg   53,28 KB   6 Ilość pobrań

 

 



#17 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 17 maj 2020 - 20:24

W palenisku masz ruszt?

#18 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 17 maj 2020 - 20:48

W palenisku masz ruszt?

tak żeliwny tak jak w piecach kaflowych



#19 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 17 maj 2020 - 21:08

No to nie fajnie, ruszt zasysa powietrze z popielnika i podsyca żar co podczas wędzenia nie jest wskazane. Najlepszym sposobem na zlikwidowanie popielnika jest zasypanie go w całości piaskiem
[Dodano: 17 maj 2020 - 22:08]
Patrzę na fotki i widzę że palenisko masz bardzo niskie ile jest tam w cm od rusztu do stropu

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 leksaadam

leksaadam

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćPszczyna

Napisano 17 maj 2020 - 21:17

Hmm.... jeśli dobrze pamiętam 20-25 cm jutro zmierzę, a jeśli chodzi o popielnik jest szczelnie zamykany.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: budowa, wendzarnia, Adam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych