Skocz do zawartości

Budowa wędzarni Adam'a


Rekomendowane odpowiedzi

sry za jakość zdjęcia ale tam piździ, a wcześniej przekładałem mięso  :)

post-58941-0-78517300-1590083924_thumb.jpg

 

Zrobiłem dziś sobie jeszcze prymitywny stojaczek do odciekania i suszenia:

post-58941-0-08853700-1590084206_thumb.jpgpost-58941-0-45660000-1590084232_thumb.jpg

 Muszę tylko zrobić jeszcze nacięcia żeby bardziej rozsunąć  :)

 

Edytowane przez leksaadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10'C to trochę za ciepło. Staraj się utrzymywać temp.peklowania między 4'C-8'C. Idealna jest 6'C.

Inna sprawa to ciekawe czy dobrze działa ten termometr, nie znam tego modelu.

Spójrz tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15483-termometr-do-w%C4%99dzarni/page-60mój post 1182 jakie potrafią być rozbieżności

Jak ten stojaczek jest "prymitywny" to ja o swoich koziołkach już nic nie wspomnę :D

Fajne haki (wizualnie super, ciekawe ile ważą :D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem że te 10oC to za dużo... w zasadzie sam się zdziwiłem, bo piwnica jest w kamienicy która ma 116 lat i temperatura tam powinna być koło 6-8 oC. chyba że wpłynęło na to wietrzenie  :P .

Jutro popatrzę na posta odnośnie termometrów, aczkolwiek ten który mam w ręku kupiłem w Goczałkowicach Zdroju w  firmie produkującej wędzarnie .

Jeżeli chodzi o stojak zrobiłem go w 40 minut z tego co zostało po budowie wędzarni i altany,

A haki...hmmm ... Od tych haków w ogóle zrodził się cały pomysł.

To były haki wykonane przez uczniów "dziadka mojej żony" na kuźni . Mieli je wykonać dla "jatki" w latach 70'siątych....

A jak św. pamięci dziadek się pominął to wyciągnąłem to z jego szopki. Jeśli chodzi o wagę ... to jutro sprawdzę, ale na oko to jakieś 1.2 kg raczej więcej nie będzie.. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się system w kompie sypie bo tam dużo miało być dopisane a teraz nawet  nie mogę edytować :/

Edytować możesz do 30 minut.

Jeśli to temperatura wędzenia to za wysoka. Poczytaj trochę. 

 

https://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych

 

https://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

 

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.