Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Banalnie prosta kiełbasa wg Kostka

wędzona surowa podsuszana cienka kiełbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 01 mar 2019 - 22:39

Jak w temacie, banalnie prosta kiełbasa.

Najwięcej czasu zajęła mi klasyfikacja mięsa.

 

Mięso mieliłam maszynką 8,

chude na sitku 13, tłuste na 8

 

Przepis jest tutaj https://wedlinydomow...ania-wg-kostka/

 

Przekrój 24 godz po wędzeniu

 

52901577_2075083865902210_93425874097301

 

52856405_2075084049235525_77027123313980

 

52947202_2075084119235518_25992126014978



#2 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4930 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 mar 2019 - 07:58

Bardzo piękna kiełbaska  :thumbsup: . Tak mnie zainspirowałaś Alinko, że zaraz pędzę do CITYGROSSu po mięsiwko, bo język już ucieka..... :D .



#3 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1199 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 mar 2019 - 08:18

Apetyczna :clap: :clap:



#4 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 898 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 mar 2019 - 11:49

Piękna, też robiłem z tego przepisu i jest naprawdę smaczna. Polecam każdemu.



#5 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 280 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 13 mar 2019 - 09:53

Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie 🤔🤔🤔

#6 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 10:21

Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie

 

Przecież jadłeś ją w czwartek :D

Oj Krystek, za mocna ta herbatka z prądem była :facepalm:



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 mar 2019 - 10:24

@Alinka, jaka czesc swinki uzylas?

[Dodano: 13 mar 2019 - 10:24]

@sverige2, co kupiles do tej kielby :) ?



#8 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 mar 2019 - 10:32

Przepis jest tutaj https://wedlinydomow...ania-wg-kostka/

 

Również w dyskusji rodzaj użytego mięsa.



#9 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 10:49

@Alinka, jaka czesc swinki uzylas?

 

Electro...ja kupiłam tłustą II i ją klasyfikowałam.

Chudego miałam 3kg, tłustego 0,75 kg

Dokładnie wg przepisu kostka.

Polecam bo to jest fantastyczna kiełbaska,



#10 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 12:15

Dziękuję EAnnie za opinię.

Będę powtarzać, na stałe wchodzi do mojego "repertuaru"

 

 

Po 14 dniach od wędzenia. Wisi w 16 st C

Dzisiaj idzie do próżni, może doczeka do Chłapowa

53435155_2309751675925824_12098150895410

 

53797754_367287227446865_119033368482204

 

54395465_2237333696584851_27040641520364

 

Po 11 dniach dojrzewania

53423703_1182962411867275_67751406698212

Załączone pliki


Użytkownik Alinka edytował ten post 13 mar 2019 - 12:32


#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4930 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 mar 2019 - 12:40

:D :thumbsup: :clap: !!!



#12 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 12:47

Piękna kiełbaska a gdzie ona była na zlocie

 

Krystian, ostatnie zdjęcie dedykuję Tobie.

Tak wg mnie powinna schodzić skórka z kiełbasy podsuszanej :D



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 mar 2019 - 16:34

Ja rozumiem ze to byla kl,II chodzi mi czy np byla to karkowka , czy z szynki czy z lopatki ..smak kielbasy rozni sie wedlog mnie jesli jest z karkowki II a  z szynki II :facepalm:

 

Juz poczytalam caly temat Kostka i wiem z czego zrobic  :thumbsup:


Użytkownik electra edytował ten post 13 mar 2019 - 16:48


#14 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 13 mar 2019 - 16:56

Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji

#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 mar 2019 - 16:59

Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji
 

Jest uzyta wieprzowina KL II wiec musi byc klasyfikowana :)  



#16 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 17:03

Ja rozumiem ze to byla kl,II chodzi mi czy np byla to karkowka , czy z szynki czy z lopatki ..smak kielbasy rozni sie wedlog mnie jesli jest z karkowki II a  z szynki II :facepalm:

 

Juz poczytalam caly temat Kostka i wiem z czego zrobic  :thumbsup:

 

Elektro...ja nie wiem co tam było.

Kupiłam w sklepie jako '' tłustą II''

Na pewno były tam różne elementy,

i z karkówki, i z szynki, i z łopatki.

Trafiły się także chude elementy podgardla.

W sklepach 'Rzeżnika'' sprzedają takie mięso po 5 zł.

Świeżutkie, dobre i śmiesznie tanie.

Trzeba się tylko pobawić z klasyfikacją


[Dodano: 13 mar 2019 - 17:03]

Ale przecież w przepisie nie ma nic o klasyfikacji

 

Wieprzowa II z zawartością tłustego nie większą niż 25%

To jest klasyfikowane mięsko :D



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5344 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 mar 2019 - 17:03

@Alinka, Ja pytam bo u mnie takiego czegos nie ma i jak robiona z szynki to wole kupic szynke niz karkowke , :)



#18 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 17:06

@Alinka, Ja pytam bo u mnie takiego czegos nie ma i jak robiona z szynki to wole kupic szynke niz karkowke , :)

 

Rozumiem elektro :D

U mnie był mix, dlatego pewnie wyszła taka dobra :D  :facepalm:



#19 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2417 postów

Napisano 13 mar 2019 - 17:13

Najlepsza wychodzi jak będzie KL II ,ale mix z różnych części świnki ,jedna zasada jak najmniej żył :) Alinko kiełba  :thumbsup:


Użytkownik kostek61 edytował ten post 13 mar 2019 - 17:14


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 550 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 13 mar 2019 - 17:18

Najlepsza wychodzi jak będzie KL II ,ale mix z różnych części świnki ,jedna zasada jak najmniej żył :) Alinko kiełba  :thumbsup:

 

Kostek, choć byś ze świecą szukał

to żyłki byś nie znalazł  :D ani jednej

Podeszłam to tematu profesjonalnie, a co :yes:  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzona, surowa, podsuszana, cienka kiełbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych