Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2019 Zrobiłem kiełbasę.jutro mam wędzenie.ugotowalem dwa kawałki i nie czuć wcale soli.moge jeszcze jakoś uratować wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2019 Eee... dodać sól do smaku? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2019 Kiełbasa już w jelitach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2019 Wyciagaj farsz z jelit, dopraw, sprawdź smak i w jelita. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2019 Będziesz miał nauczke, że co nagle, to po diable. nastepnym razem zanim zaczniesz nadziewać sprawdzisz smak farszu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2019 A niemożna jakoś w solankę na noc czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) nie czuć wcale soli.A ile tej peklosoli dałeś? [Dodano: 03 mar 2019 - 18:40]Do wody, w czasie parzenia dodaj soli w stężeniu nieco wyższym, niż oczekujesz w kiełbasie.Zapobiegnie to dalszemu odsoleniu wyrobu Edytowane 3 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Marca 2019 Tyle co w przepisie,nie pamiętam już.a jakby na noc w wodę z solą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Marca 2019 Wyciagaj farsz z jelit, dopraw, sprawdź smak i w jelita. A niemożna jakoś w solankę na noc czy coś? Nie powinienem tego pisać .Możesz sparzyć w posolonej wodzie, ale to na Twoją odpowiedzialność. Ile tą wodę posolić to najlepsi w tym fachu nie wiedzą.To jest metoda uda albo się uda albo nie.Najlepiej wypruć jelita i dosolić i najważniejsze spróbować farsz przed nabiciem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Marca 2019 Tyle co w przepisie,nie pamiętam już Q-cze, to znajdź ten przepis albo pogrzeb w głowie .Jeżeli jest katastrofalnie mało to nie pozostaje nic innego jak prucie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Marca 2019 Zrobiłem kiełbasę.jutro mam wędzenie Konrad dużo tego masz? Na kilogramy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Marca 2019 Q-cze, to znajdź ten przepis albo pogrzeb w głowie . Relax Maxell napisał wszystko w tej sprawieReszta to eksperymenty z niewiadomym skutkiemA skoro Konrad1989 zapomniał już przepis, to możliwe ze zapomniał ile tej soli dodał, lub czy w ogolę dodał, a może dodał co innegoPrzez te ponad 40 min pisania, już dawno by wyciągnął farsz i dodawał soli, zamiast marnować czas Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Jeszcze udusić w tłuszczu dodać soli i do słoika. Zalać i zagotować. Taka słoikowa.lub wyjąć z jelita dodać soli przypraw i do słoika zagotować zrobić konserwe. To chyba najlepiej jak kolega nie pamięta ile u czego. Edytowane 3 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2019 5kg już poprulem .dosalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2019 Gdybys farsz wycisnał delikatnie, to dałoby sie wykorzystac jelita ponownie. Trochę zabawy, ale i oszczędność połączona z nauką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Marca 2019 Ale teraz zrób odwrotnie niż za pierwszym razempo pierwsze posmakuj farsz w mieszarcePo drugie sparz pierwsza kiełbasę zaraz po nadzianiuposmakujJak OK do dopiero wtedy nadziewaj resztę Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Marca 2019 5 kg...Osobiście bym całości nie oskórował...powiedzmy połowę.Resztę bym kombinował zasolankować....wysokoprocentowo... i porównał- doświadczalsko ...takie tam dywagacje...Decyzja właściwa Konrad ...doświadczenie na błędach kwitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Marca 2019 No i jedna z najważniejszych uwag: jeśli robisz jakiekolwiek przetwory, czy to z mięsa, czy inne, zawsze doprawiaj sam! oraz obliczaj i waż dwa razy składniki wymienione w przepisie.Pisząc doprawiaj sam, mam na myśli, co często się zdarza, doprawianie farszu (lub innego wyrobu) niezależnie przez dwie osoby, co może również przynieść (poza przesoleniem) efekt całkowitego braku soli, gdyż jedna osoba będzie przekonana, że soliła pierwsza i odwrotnie, a tak naprawdę nie posolił nikt. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Osobiście bym całości nie oskórował...powiedzmy połowę. Resztę bym kombinował zasolankować....wysokoprocentowo... i porównał- doświadczalsko ...takie tam dywagacje. No to zrób tak i opisz swoje doświadczenia Edytowane 3 Marca 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Marca 2019 nie omieszkam poinformuję uprzejmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad1989 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Marca 2019 5kg już poprulem .dosolilem.teraz ok.dzieki za podpowiedzi ???? [Dodano: 03 mar 2019 - 20:11] Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem ???? możliwe że wgl nie dałem soli ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Marca 2019 Już nie długo Wielkanoc, sparz i będziesz miał do żurku Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Marca 2019 . Trochę zabawy, ale i oszczędność połączona z nauką. Raczej nauka połączona z pokutą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Marca 2019 Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem To są skutki picia wódki (w domyśle ) i jeszcze takie..Od wódki rozum krótki To oczywiście tylko takie żarty z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem możliwe że wgl nie dałem soliJa nigdy podczas mieszania nie dodaję soli, a to dlatego że mięso jest peklowane. Czy w ogóle peklowałeś mięso? Czy robiłeś białą kiełbasę lub inną, taką do szybkiego spożycia na samej soli? Piszesz o wędzeniu, to trochę mi się to kłóci. Edytowane 4 Marca 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.