Skocz do zawartości

Pomocy!


Konrad1989

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Będziesz miał nauczke, że co nagle, to po diable. nastepnym razem zanim zaczniesz nadziewać sprawdzisz smak farszu. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie czuć wcale soli.

A ile tej peklosoli dałeś? 

[Dodano: 03 mar 2019 - 18:40]

Do wody, w czasie parzenia dodaj soli w stężeniu nieco wyższym, niż oczekujesz w kiełbasie.

Zapobiegnie to dalszemu odsoleniu wyrobu

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyciagaj farsz z jelit, dopraw, sprawdź smak i w jelita.

 

:thumbsup:

 

 

 

A niemożna jakoś w solankę na noc czy coś?

 

Nie powinienem tego pisać :facepalm: .Możesz sparzyć w posolonej wodzie, ale to na Twoją odpowiedzialność. Ile tą wodę posolić to najlepsi w tym fachu nie wiedzą.To jest metoda uda albo się uda albo nie.Najlepiej wypruć jelita i dosolić i najważniejsze spróbować farsz przed nabiciem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tyle co w przepisie,nie pamiętam już

Q-cze, to znajdź ten przepis albo pogrzeb w głowie :devil: .

Jeżeli jest katastrofalnie mało to nie pozostaje nic innego jak prucie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Q-cze, to znajdź ten przepis albo pogrzeb w głowie  .
 

Relax  :)

Maxell napisał wszystko w tej sprawie

Reszta to eksperymenty z niewiadomym skutkiem

A skoro Konrad1989 zapomniał już przepis, to możliwe ze zapomniał ile tej soli dodał, lub czy w ogolę dodał, a może dodał co innego

Przez te ponad 40 min pisania, już dawno by wyciągnął farsz i dodawał soli, zamiast marnować czas 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze udusić w tłuszczu dodać soli i do słoika. Zalać i zagotować. Taka słoikowa.

lub wyjąć z jelita dodać soli przypraw i do słoika zagotować zrobić konserwe. To chyba najlepiej jak kolega nie pamięta ile u czego.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdybys farsz wycisnał delikatnie, to dałoby sie wykorzystac jelita ponownie. Trochę zabawy, ale i oszczędność połączona z nauką. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale teraz zrób odwrotnie niż za pierwszym razem

po pierwsze posmakuj farsz w mieszarce

Po drugie sparz pierwsza kiełbasę zaraz po nadzianiu

posmakuj

Jak OK do dopiero wtedy nadziewaj resztę 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) 5 kg...

Osobiście bym całości nie oskórował...powiedzmy połowę.

Resztę bym kombinował zasolankować....wysokoprocentowo... i porównał- doświadczalsko :thumbsup::)

...takie tam dywagacje...Decyzja właściwa Konrad :clap: ...doświadczenie na błędach kwitnie :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jedna z najważniejszych uwag: jeśli robisz jakiekolwiek przetwory, czy to z mięsa, czy inne, zawsze doprawiaj sam! oraz obliczaj i waż dwa razy składniki wymienione w przepisie.

Pisząc doprawiaj sam, mam na myśli, co często się zdarza, doprawianie farszu (lub innego wyrobu) niezależnie przez dwie osoby, co może również przynieść (poza przesoleniem) efekt całkowitego braku soli, gdyż jedna osoba będzie przekonana, że soliła pierwsza i odwrotnie, a tak naprawdę nie posolił nikt. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bym całości nie oskórował...powiedzmy połowę. Resztę bym kombinował zasolankować....wysokoprocentowo... i porównał- doświadczalsko ...takie tam dywagacje.

 

No to zrób tak i opisz swoje doświadczenia

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jak mielilem i dodawałem składniki to trochę popilem możliwe że wgl nie dałem soli

Ja nigdy podczas mieszania nie dodaję soli, a to dlatego że mięso jest peklowane. Czy w ogóle peklowałeś mięso? Czy robiłeś białą kiełbasę lub inną, taką do szybkiego spożycia na samej soli? Piszesz o wędzeniu, to trochę mi się to kłóci.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.