waz_2000 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2019 Dysponuje takimi składnikami, wystarczy na kaszankę czy mam coś dokupić? Kupię cały komplet czyli płuca, wątroba.... Skórki - 1kg Pół głowy Płuca 2szt Wątroba cała Podgardle 1kg Krew 2L Kasza 2kg Rosół do kaszy 4l Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2019 Możesz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2019 Malo mięsa,dużo kaszy i skór. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2019 Malo mięsa,dużo kaszy i skór. Skór można dać dwa razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2019 Malo mięsa,dużo kaszy i skór. Skór można dać dwa razy tyle.Też tak myślę ale dodał bym ze dwie golonki do wsadu Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Malo mięsa,dużo kaszy i skór. Skór można dać dwa razy tyle. Ty robisz kasznkę,czy skóry z kaszą.?[Dodano: 04 mar 2019 - 12:07] Malo mięsa,dużo kaszy i skór.Skór można dać dwa razy tyle.Też tak myślę ale dodał bym ze dwie golonki do wsadu Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Zamiast golonek jeszcze 1 kg podgardla i połówkę łebka, z 1kg płuc i 1,6 kg kaszy i wtedy ew.1 kg skórek Edytowane 4 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2019 Ale golonki dają smaczek och ... choć i płuca to też specyficzny smak , ale się oblizuje . Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2019 Smaczek w kaszance to dają głowy U nnie w kąciku w podtobowych masz kaszankę ze zdjęciami krok po kroku.Mozesz skorzystać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2019 Smaczek w kaszance to dają głowy U nnie w kąciku w podtobowych masz kaszankę ze zdjęciami krok po kroku.Mozesz skorzystaćZ tymi głowami to wiem że smaczek dają ,problem mam taki że zjem zawsze prawie wszystko z niej zanim do cwaniaka trafi Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) [Dodano: 04 mar 2019 - 12:36]Kącik podrobowe #112.Możesz dodać jeszcze pieprz ziołowy. Edytowane 4 Marca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2019 [Dodano: 04 mar 2019 - 12:36]Kącik podrobowe #112.Możesz dodać jeszcze pieprz ziołowy.Dzięki skorzystam, tylko kaszę muszę zamienić na jęczmienną bo gryka mi nie pasuje od dziecka Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2019 Ty robisz kasznkę,czy skóry z kaszą.? Wiem że jadłeś kaszankę z tego przepisu i ci smakowała,a popatrz ile jest tam skór. 1. Skórki wp 3,0 kg2. Mięso od obgotowanych kości karkowych 1,1 kg3.Wątroba i nerki wp . – na niespodzianki . 1,0 kg4. Kasza jęczmienna gruba 1,0 kg5. Kasza gryczana biała 0,8 kg6. Rosół – wywar z obgotowanych skóreki kości 3,5 litra7. Krew świeża 1,0 litra8. Dwie cebule usmażone na smalcu na kolor złoty .Przyprawy :1. Sól kamienna nie jodowana 18g/kg farszu2. Pieprz czarny 3,5g/kg farszu3. Majeranek ze swojego ogrodu 2 g/kg farszu4. Pieprz ziołowy 0,5g/kg farszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2019 Wiem że jadłeś kaszankę z tego przepisu Może mi przypomnisz kto i kiedy mnie częstował bo nie pamiętam. ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2019 To jest przepis andrzeja k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Marca 2019 1. Skórki wp 3,0 kg Dzisiejsza kaszanka co robiłem miała już inny skład . Zresztą każdy mój wyrób kaszanki ma zawsze nieco inny skład mięsny . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2019 Dzisiejsza kaszanka co robiłem miała już inny skład . Zresztą każdy mój wyrób kaszanki ma zawsze nieco inny skład mięsny . To tak jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Marca 2019 Dziękuję za wskazówki. Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Marca 2019 To jest przepis andrzeja k.No cóż możesz sprawdzić,że pisałem już wielokrotnie,że brakuje mi w tym przepisie mięsa.Szczerze to ja tej kaszanki nie próbowałem,ale znam smak i zapach gotowanych skórek.Mam też wiadomości z miarodajnych żródeł,że nie jest ta kaszanka szczytem wybornego smaku.Owszem ma jedną zaletę.Jest tania w produkcji,ale robiąc dla siebie staram się ,żeby skład był bogaty w mięso.Spróbuj zrobić z mojego przepisu a zapewniam ,że poczujesz różnicę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Marca 2019 Robiłem wyroby z twoich przepisów i powiem że są wyborne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2019 każdy mój wyrób kaszanki ma zawsze nieco inny skład mięsny . No to Mistrzu - Ty SPONTAN jesteś - a dlaczego te Twoje - wszystkie ,które jadłem były znakomite??? Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów i dalej to nazywa sie kaszanka ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2019 Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów i dalej to nazywa się kaszanka ? To tak jak z żółtym serem.Są sery żółte i wyroby seropodobne.3kg skór i 1 kg mięsa z kości z dużą ilością kaszy nazwałbym wyrobem kaszankopodobnym.Nie każdy badziew da się nazwać kaszanką o czym dobitnie przekonała się moja małżonka spożywając niewielka ilość wyrobu nazwanego przez producenta kaszanką na imieninach u koleżanki.A mówiłem żeby tego nie ruszała jak po przekrojeniu wszystko wylało się z jelita , Chorowała całą noc a zjadła jeden kęs. a dlaczego te Twoje - wszystkie ,które jadłem były znakomite??? Bo duża ilość przeczytanych książek zaburzyła Ci smak .To ja się staram, daje dużo mięsa do kaszanki żeby szkłem dupy nie wycierać a tu proszę. Następnym razem jak zamówisz to zrobię specjalnie dla Ciebie z tego przepisu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Marca 2019 a tu proszę. No tak - rywalizacja Mistrzów Arku - szczerze jadłem kilka tych kaszanek i Twoja (po mojej sugestii ) jest bardzo dobra , AndrzejaK- bardzo dobra, Andrzeja Bagno - Bardzo dobra- PISa- bardzo dobra - jadłem jeszcze kilku Mistrzów Wb - bardzo dobre , ale i kilku wykonawców WB była delikatnie mówiąc nie w moim typie Namawiam szczerze na wspólną degustację. Może zorganizujmy spotkanie kaszankowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Marca 2019 Podczas zlotu w Napoleonowie, można jeden dzien przeznaczyć na pokazy kaszankowe w kilku odsłonach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Marca 2019 można jeden dzien przeznaczyć na pokazy kaszankowe w kilku odsłonach. świetny pomysł Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Marca 2019 Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów Waldku , proszę mi podać definicję kaszanki . Ja takiej jeszcze nie widziałem . W wyrobach domowych przepisy branżowe wcale nie muszą być wzorcem i nie są . Tam gdzie jest kasza , krew i nawet same skórki to też będzie kaszanką . Po świnio - . biciu kaszanka była robiona z tego na co zezwoliła gospodyni . Ostatnio Piotrek zrobił kaszankę na łopatce wp . Nikt by się na to nie zgodził , łopatka szła w kiełbasę . Piotrek mógł to zrobić bo robił do siebie i chwała za to . ( Można by to nazwać np. łopatka z kaszą ) [Dodano: 05 mar 2019 - 18:13]Waldku tak robiono kaszankę 200 lat temu:D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.