Skocz do zawartości

Pierwsza kaszanka


waz_2000

Rekomendowane odpowiedzi

Dysponuje takimi składnikami, wystarczy na kaszankę czy mam coś dokupić? Kupię cały komplet czyli płuca, wątroba....

 

Skórki - 1kg

 

Pół głowy

 

Płuca 2szt

 

Wątroba cała

 

Podgardle 1kg

 

Krew 2L

 

Kasza 2kg

 

Rosół do kaszy 4l

 

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Malo mięsa,dużo kaszy i skór.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Malo mięsa,dużo kaszy i skór.

 

 Skór można dać dwa razy tyle.

 

Ty robisz kasznkę,czy skóry z kaszą.?

[Dodano: 04 mar 2019 - 12:07]

 

 

Malo mięsa,dużo kaszy i skór.

Skór można dać dwa razy tyle.

Też tak myślę ale dodał bym ze dwie golonki do wsadu

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

Zamiast golonek jeszcze  1 kg podgardla i połówkę łebka, z 1kg płuc i 1,6 kg kaszy i wtedy ew.1 kg skórek

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaczek w kaszance to dają głowy  U nnie w kąciku w podtobowych masz kaszankę ze zdjęciami  krok po kroku.Mozesz skorzystać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaczek w kaszance to dają głowy U nnie w kąciku w podtobowych masz kaszankę ze zdjęciami krok po kroku.Mozesz skorzystać

Z tymi głowami to wiem że smaczek dają ,problem mam taki że zjem zawsze prawie wszystko z niej zanim do cwaniaka trafi

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

[Dodano: 04 mar 2019 - 12:36]

Kącik podrobowe #112.Możesz dodać jeszcze pieprz ziołowy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[Dodano: 04 mar 2019 - 12:36]

Kącik podrobowe #112.Możesz dodać jeszcze pieprz ziołowy.

Dzięki skorzystam, tylko kaszę muszę zamienić na jęczmienną bo gryka mi nie pasuje od dziecka

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty robisz kasznkę,czy skóry z kaszą.?

 

 Wiem że jadłeś kaszankę z tego przepisu i ci smakowała,a popatrz ile jest tam skór.

 

1. Skórki wp 3,0 kg
2. Mięso od obgotowanych kości karkowych 1,1 kg
3.Wątroba i nerki wp . – na niespodzianki . 1,0 kg
4. Kasza jęczmienna gruba 1,0 kg
5. Kasza gryczana biała 0,8 kg
6. Rosół – wywar z obgotowanych skórek
i kości 3,5 litra
7. Krew świeża 1,0 litra
8. Dwie cebule usmażone na smalcu na kolor złoty .


Przyprawy :

1. Sól kamienna nie jodowana 18g/kg farszu
2. Pieprz czarny 3,5g/kg farszu
3. Majeranek ze swojego ogrodu 2 g/kg farszu
4. Pieprz ziołowy 0,5g/kg farszu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Wiem że jadłeś kaszankę z tego przepisu

 

Może mi przypomnisz kto i kiedy mnie częstował bo nie pamiętam. ? :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1. Skórki wp 3,0 kg

 

Dzisiejsza kaszanka co robiłem miała już inny skład . Zresztą każdy mój  wyrób kaszanki ma zawsze nieco  inny skład mięsny . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest przepis andrzeja k.

No cóż możesz sprawdzić,że pisałem już wielokrotnie,że brakuje mi w tym przepisie mięsa.Szczerze to ja tej kaszanki nie próbowałem,ale znam smak i zapach gotowanych skórek.Mam też wiadomości z miarodajnych żródeł,że nie jest ta kaszanka szczytem wybornego smaku.Owszem ma jedną zaletę.Jest tania w produkcji,ale robiąc dla siebie staram się ,żeby skład był bogaty w mięso.Spróbuj zrobić z mojego przepisu a zapewniam ,że poczujesz różnicę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

każdy mój  wyrób kaszanki ma zawsze nieco  inny skład mięsny .  
No to Mistrzu - Ty SPONTAN  jesteś :D  :thumbsup:  - a dlaczego te Twoje - wszystkie ,które jadłem były znakomite??? Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów i dalej to nazywa sie kaszanka ?  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów i dalej to nazywa się kaszanka ?  

 

To tak jak z żółtym serem.Są sery żółte i wyroby seropodobne.3kg skór i 1 kg mięsa z kości z dużą ilością kaszy nazwałbym wyrobem kaszankopodobnym.Nie każdy badziew da się nazwać kaszanką o czym dobitnie przekonała się moja małżonka spożywając niewielka ilość wyrobu nazwanego przez producenta kaszanką na imieninach u koleżanki.A mówiłem żeby tego nie ruszała jak po przekrojeniu wszystko wylało się z jelita , Chorowała całą noc a zjadła jeden kęs.

 

 

 

a dlaczego te Twoje - wszystkie ,które jadłem były znakomite???

 

Bo duża ilość przeczytanych książek zaburzyła Ci smak :D .To ja się staram, daje dużo mięsa do kaszanki żeby szkłem dupy nie wycierać a tu proszę. :devil: Następnym razem jak zamówisz to  zrobię specjalnie dla Ciebie z tego przepisu. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a tu proszę.
No tak - rywalizacja Mistrzów  :angel:  :D Arku - szczerze jadłem kilka tych kaszanek i Twoja (po mojej sugestii  ;) ) jest bardzo dobra , AndrzejaK- bardzo dobra, Andrzeja Bagno - Bardzo dobra- PISa- bardzo dobra - jadłem jeszcze kilku Mistrzów Wb - bardzo dobre :thumbsup: , ale i kilku wykonawców WB była delikatnie mówiąc nie w moim typie :angel:  Namawiam szczerze na wspólną degustację. Może zorganizujmy spotkanie kaszankowe  :D  :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

można jeden dzien przeznaczyć na pokazy kaszankowe w kilku odsłonach.
świetny pomysł  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to znaczy ,że kaszanki można robić na wiele sposobów

 

Waldku , proszę mi podać definicję kaszanki .   Ja takiej jeszcze nie widziałem .  W wyrobach domowych przepisy branżowe wcale nie muszą być wzorcem i nie są .  Tam gdzie jest kasza , krew  i nawet same skórki to też będzie kaszanką .    Po świnio - . biciu kaszanka była robiona z tego na co zezwoliła gospodyni . Ostatnio Piotrek zrobił kaszankę na łopatce wp .  Nikt by się na to nie zgodził ,  łopatka szła w kiełbasę . Piotrek mógł to zrobić bo robił do siebie i chwała za to . ( Można by to nazwać np. łopatka z kaszą  ) :tongue::D 


[Dodano: 05 mar 2019 - 18:13]
Waldku tak robiono kaszankę 200 lat temu:D post-39847-0-20475700-1551806021_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.