Skocz do zawartości

Szynka peklowana i gotowana, bez wędzenia.


Belizariusz

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie ten przepis chyba nie powinien tu zagościć, bo ta szynka nie jest wędzona :)  Jakby co, to proszę Admina o interwencję. Szynkę tego typu robiłem często w czasach, kiedy nie miałem własnej wędzarki, a nie uśmiechały mi się odwiedziny kolegów posiadających wędzarki, gdyż skutki takich odwiedzin zazwyczaj nie ograniczały się tylko do wędzenia dymem. Obecnie czasami robię taką wędlinę zwłaszcza wówczas, kiedy nie chce mi się uruchamiać wędzarki tylko do jednej małej szynki.

 

Składniki : szynka 1-1,5 kg, tzw. kulka.

 

Peklowanie: na 1 kg mięsa 100 ml przegotowanej, ostudzonej wody, 25 g soli peklującej. Roztwór wstrzykujemy do mięsa (można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece z najgrubszą igłą ).

 

Po nastrzyknięciu szynkę wstawiamy do zalewy. Proporcje : 1 litr przegotowanej, wystudzonej wody, 50g soli peklującej, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, 2-3 listki laurowe, 2 łyżki majeranku .

 

Zostawiamy na kilka dni w lodówce (3-4 dni). Mięso codziennie odwracamy.

 

Do gotowania: robimy nową zalewę. Na 2 litry wody dajemy 2 łyżki majonezu, ziele angielskie, pieprz, kilka ząbków czosnku ( nie obierany tylko rozgnieciony), majeranek, listek laurowy, ewentualnie jakieś ulubione zioła, 1 łyżka soli.

 

Szynkę sznurujemy lub wkładamy w siatkę. Wkładamy ją do przygotowanej zalewy, tak by mięso całkowicie było zakryte płynem.

Wstawiamy garnek na kuchenkę i od zagotowania "pyrkamy" 8 minut. Zostawiamy w tej wodzie na min 6 godzin, do wystygnięcia.

Następnie w tym samym płynie powtórnie parzymy szynkę przez 8 minut, poczym zostawiamy do wystygnięcia w garnku z płynem w którym się parzyła.

Studzimy i do lodówki.

Jest to przepis dla leniuszków. Znakomicie sprawdza się w sytuacji, gdy szybko potrzebna jest domowa szynka, a nie mamy czasu aby przygotować ją zgodnie z tradycyjną recepturą i potem uwędzić.

 

Oczywiście taką szynkę przed parzeniem też można uwędzić.

Edytowane przez Belizariusz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.