Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chicken Adelmann


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 479 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 07 mar 2019 - 07:30

Proponuję w tym temacie wstawiać zdjęcia wyrobów z prasek które przypominają kształt kurczaka.Ja swoją dla odmiany wypełniłem galartem wieprzowym.

Załączone pliki



#2 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 07 mar 2019 - 13:12

Proponuję w tym temacie wstawiać zdjęcia wyrobów z prasek które przypominają kształt kurczaka.Ja swoją dla odmiany wypełniłem galartem wieprzowym.
+ receptury  :D

Wyrób pierwsza klasa  :clap:  :clap:  :clap:



#3 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 479 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 07 mar 2019 - 14:05

Miała być jeszcze grafika ale podczas scielania praski trochę się wszystko rozjechało.Można ją było przed włożeniem utrwalić wywarem lub wodą z dodatkiem żelatyny ale tego nie zrobiłem i to był błąd.

Załączone pliki



#4 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5415 postów

Napisano 09 mar 2019 - 14:31

Cytując klasyka... "otake cuś" mnie wyszło  :cool: Pierś z indyka, peklowana na sucho w próżni 48h 20g/kg, potem jeszcze 24h w prasce. Parzona 120 min 75`C. 

 

Załączony plik  20190309_142404_1552138017643_resized.jpg   121,96 KB   4 Ilość pobrań



#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 09 mar 2019 - 16:45

otake cuś" mnie wyszło

 

Miszczu jezdeś  . Jeszcze go lutlampem potraktować i  za Wielkanocny baran  bedzie robił . 



#6 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5415 postów

Napisano 09 mar 2019 - 18:16

Mam lepszy plan... nabędę sporego czikena i zdejmę z niego skórę którą to wyłożę foremkę. Po sparzeniu powędruje do piekarnika pod grill na szybkie podpiekanie w wysokiej temperaturze tak żeby z taką chrupiącą skórką było...  :devil:



#7 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1921 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 09 mar 2019 - 19:10

Ciekawy plan, należy go zrealizować.  :D Dzięki za pomysła :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1425 postów

Napisano 10 mar 2019 - 08:50

Praska wypróbowana. Kurczak faszerowany mięsem z indyka.

Z kurczaka usunąłem kości, obrobiłem powstały płat. Odcięte kawałki dodałem do mięsa z indyczej golonki i zmieliłem razem na sitku 4.5 mm. Peklowane 48 godz. Przyprawy to: pieprz, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, imbir, gorczyca i cukier. Do mięsa  mielonego dodałem wodę i mąkę ziemniaczaną.

Parzone w wodzie o temp. 74-78C, do osiągnięcia wewnątrz 70C.

Wyszło bardzo delikatne i w miarę soczyste.

Załączony plik  DSCF0662.JPG   59,9 KB   1 Ilość pobrań Załączony plik  DSCF0664.JPG   50,7 KB   1 Ilość pobrań

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych