Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chicken Adelmann


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 04 kwi 2019 - 07:44

Mielonka z cyca kurskiego 1 kg (mielony na 12) i podnapędu indyczego 0,4 kg (mielony na 3) - plus 200ml wody, plus 40g skrobii, plus kruszony biały pieprz. Peklosól 30g na całość. 

Załączone pliki

  • Załączony plik  009.JPG   27,71 KB   17 Ilość pobrań
  • Załączony plik  010.JPG   29,24 KB   16 Ilość pobrań


#22 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3485 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 04 kwi 2019 - 08:37

Mielonka z cyca kurskiego

 

z21869931V,Wiara-Jacka-Kurskiego-gory-po 



#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13400 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 kwi 2019 - 11:42

Mielonka z cyca kurskiego

 

 

Nie powiem .... głaciutka jak noworodek :thumbsup: :clap:  

 

Pozdrawiam



#24 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 388 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 13 kwi 2019 - 19:08

W końcu i do mnie dotarła praska :)

Mój chicken Adelmann:

Pierś z kury - 0.6kg

Mięso z udek i podudzi kurzęcych - 0.6kg

Warkocze z obróbek polędwic - 0.2kg

Peklowanie 18g/kg 36 godzin.

Pierś w kawałkach ok 2x2cm, potraktowana tłuczkiem.

Pozostałe mięso zmielone na maszynce 5 na oczku 8mm.

1.5g/kg pieprz czarny

0.5g/kg gałka muszkatułowa

1g/kg czosnek granulowany (a co, leniwy jestem :))

200ml wody 

Wszystko wymieszane i do praski i do lodówki na 12h.

Parzenie w temp 75-80°C do osiągnięcia 72°C w mięsie.

Dziurka na termometr wywiercona jak w postach powyżej :)

Studzenie w zimnej wodzie z poluzowanym naciskiem i po przestudzeniu do lodówki.

Załączony plik  2019-04-13 18.49.01.jpg   77,95 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  2019-04-13 18.50.19.jpg   59,77 KB   14 Ilość pobrań

 

 

 



#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10558 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 kwi 2019 - 19:17

a co, leniwy jestem )
 

Nie musisz sam ostrzyć tego noża; zlec do warsztatu ślusarskiego  :thumbsup:   :devil:   :laugh:



#26 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 20 kwi 2019 - 20:19

Też zrobiłem kurczaka z papryką w tej prasce, jutro wstawię zdjęcia z przekroju bo dzisiaj Marzenka nie pozwoliła pokroić  ;). Wyłożyłem formę folią i dopiero nakładałem farsz, pierwsze zdjęcie zrobione po zdjęciu górnej części. 

Załączony plik  part000019.jpg   23,65 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  part000005.jpg   20,61 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  part000011.jpg   24,38 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  part000001.jpg   26,29 KB   10 Ilość pobrań



#27 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3485 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 21 kwi 2019 - 05:15

KURCZAK PO ŻYDOWSKU

 

 

 Karkówka peklowana na sucho 24 godziny i następnie dolano 100 mililitrów wody i dalej do lodówki na 24 godziny.(peklosól 20  g na kilogram mięsa ) .

 

Przed zapakowaniem praska posmarowana olejem rzepakowym i posypana papryką słodką w proszku .

 

Mięso było krojone w paski 5 x 5 cm.

 

Po peklowaniu rozbite tłuczkiem z każdej strony.

 

Parzenie w temperaturze 82 stopnie przez godzinę i piętnaście minut . 

 

Chłodzenie w zimnej wodzie ok godziny i lodówka 12 godzin.

Załączone pliki

  • Załączony plik  001.JPG   86,19 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  007.JPG   60,35 KB   11 Ilość pobrań

Użytkownik Henio edytował ten post 21 kwi 2019 - 05:24


#28 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 21 kwi 2019 - 05:54

Przesylam zyczenia swiateczne  i troche zazdroszcze tej pieknej mielonki , powiedz mi gdzie mozna kupic ta foremke?



#29 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2163 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 21 kwi 2019 - 06:17

Dzień Dobry i Wesołych Świąt.

Taką formę na kurczaka kupuje się od naszego forumowicza, słabo lub "po łebkach" czytasz nasze forum HI :D



#30 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 396 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 21 kwi 2019 - 07:12

Przesylam zyczenia swiateczne  i troche zazdroszcze tej pieknej mielonki , powiedz mi gdzie mozna kupic ta foremke?

https://wedlinydomow...delmann-pu-101/



#31 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 21 kwi 2019 - 17:25

Dzieki za informacje :D  a moze jeszcze mi ktos powie ile wazy ta praska ?

 

Papcio mam 3 wnuczkow , to mam i malo czasu na dokladniesze czytanie forum :facepalm:



#32 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13400 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 21 kwi 2019 - 19:45

a moze jeszcze mi ktos powie ile wazy ta praska ?

 

 

2,456 kg

 

 

Pozdrowionka ślę .    Pisz do gościa na PW



#33 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2452 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 22 kwi 2019 - 05:25

Dzieki Andrzej :D  ja rowniez serdecznie pozdrawiam :)



#34 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1131 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 22 kwi 2019 - 19:52

Golonka w asyście ogórka małosolnego.

Załączone pliki



#35 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3485 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 22 kwi 2019 - 19:59

Golonka

 

Napisz więcej o wykonaniu bo wygląda zajefajnie .



#36 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10558 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 kwi 2019 - 20:01

wygląda zajefajnie .

Szczególnie ta gładka "dupka"  :thumbsup:  :tongue:  



#37 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 22 kwi 2019 - 20:20

Pysznie wygląda 👍👍👍

#38 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3485 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 14 lip 2019 - 18:54

Prasowanka z udek i piersi kurczaka - praska wyłożona skórkami z udek natartych słodką papryką .

Załączone pliki

  • Załączony plik  007.JPG   47,85 KB   13 Ilość pobrań


#39 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 15 lip 2019 - 17:58

Coraz bardziej ta praska mnie kusi :D jeszcze Jacku masz na sprzedaż?



#40 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1131 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 15 lip 2019 - 20:33

Coraz bardziej ta praska mnie kusi :D jeszcze Jacku masz na sprzedaż?


Mam jeszcze kilka jak by co to pisz na PW




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych