Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chicken Adelmann


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#41 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 21 sie 2019 - 05:26

Mam takie szybkie pytanko , jedni wykładają praskę folią (rozumiem że celulozą) a drudzy smarują praskę olejem, czy wkład wychodzi bez problemu po wystygnięciu jak nie ma folii ?Czy jest jakiś kruczek na wyjmowanie wkładu bez (folii) by nie uszkodziła się część "ozdobna"?



#42 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3485 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 21 sie 2019 - 10:35

Ja smaruje i po wystygnieciu wychodzi po odwroceniu .Zawsze mozna stuknac o deske do krojenia gdyby byla taka koniecznosc .Praska jest mocna i nic jej nie bedzie .

#43 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 sie 2019 - 20:19

Witam od dziś też posiadam te formy i bardzo się cieszę. Jeszcze nie używałem. Ale mam pytanie do użytkowników. Czy można formy myć w zmywarce? Andrzej

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka


Użytkownik Maxell edytował ten post 28 sie 2019 - 20:49


#44 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 532 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 28 sie 2019 - 20:26

Czy można formy myć w zmywarce? Andrzej

 

Mozna ja myje i nie ma problemu  



#45 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 sie 2019 - 20:47

Dzięki za szybką odpowiedź

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#46 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5579 postów

Napisano 28 sie 2019 - 20:51

Przecież to aluminium... w zmywarce się utleni...

#47 baniak47

baniak47

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćWinnipeg/Canada

Napisano 28 sie 2019 - 23:20

Rowniez szczesliwy uzytkownik praski.Polecam.



#48 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 451 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 29 sie 2019 - 07:49

Mam takie szybkie pytanko , jedni wykładają praskę folią (rozumiem że celulozą) a drudzy smarują praskę olejem, czy wkład wychodzi bez problemu po wystygnięciu jak nie ma folii ?Czy jest jakiś kruczek na wyjmowanie wkładu bez (folii) by nie uszkodziła się część "ozdobna"?

Radzę zawsze izolować aluminium od żywności i nie używać garnków wykonanych z tego metalu. Przez lata funkcjonowało przekonanie, że glin ulega pasywacji, a Al2O3 tworzy barierę nie do pokonania i jego cząsteczki nie przedostają się do żywności.  Jest to oczywiście prawda, ale nie do końca. Glin łatwo ulega pasywacji w stężonych kwasach utleniających, jednak podczas przygotowywania potraw, warunki bywają bardzo zróżnicowane i zarówno w sposób mechaniczny (skrobanie), jak i chemicznie przedostaje się do produktów, co w efekcie przyczynia się do spożywania całkiem sporych ilości glinu. Z małymi ilościami tego pierwiastka, nasz organizm, radzi sobie całkiem dobrze, lecz nie miejmy złudzeń - w rzeczywistości zjadamy glinu dużo, dużo więcej i odkłada się on w naszym organizmie powodując spustoszenie i przyczyniając się do wielu poważnych chorób.

Oczywiście kupiłem tę praskę.



#49 grehor1

grehor1

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćWrocław-Oleśnica-Bystre

Napisano 29 sie 2019 - 07:55

Mam takie szybkie pytanko , jedni wykładają praskę folią (rozumiem że celulozą) a drudzy smarują praskę olejem, czy wkład wychodzi bez problemu po wystygnięciu jak nie ma folii ?Czy jest jakiś kruczek na wyjmowanie wkładu bez (folii) by nie uszkodziła się część "ozdobna"?

Radzę zawsze izolować aluminium od żywności i nie używać garnków wykonanych z tego metalu. Przez lata funkcjonowało przekonanie, że glin ulega pasywacji, a Al2O3 tworzy barierę nie do pokonania i jego cząsteczki nie przedostają się do żywności. Jest to oczywiście prawda, ale nie do końca. Glin łatwo ulega pasywacji w stężonych kwasach utleniających, jednak podczas przygotowywania potraw, warunki bywają bardzo zróżnicowane i zarówno w sposób mechaniczny (skrobanie), jak i chemicznie przedostaje się do produktów, co w efekcie przyczynia się do spożywania całkiem sporych ilości glinu. Z małymi ilościami tego pierwiastka, nasz organizm, radzi sobie całkiem dobrze, lecz nie miejmy złudzeń - w rzeczywistości zjadamy glinu dużo, dużo więcej i odkłada się on w naszym organizmie powodując spustoszenie i przyczyniając się do wielu poważnych chorób.
Oczywiście kupiłem tę praskę.
Dzeki za wywód. Zrobiłem już po jednym razie w każdej z nich bez wyķładania jak radził Henio ale ciężko wchodził wkład musiałem podgrzać praski więc następnym razem wyłożę
praski celulozą może lepiej wyjdzie A na pewno zdrowiej

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#50 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10558 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 sie 2019 - 10:10

w rzeczywistości zjadamy glinu dużo, dużo więcej i odkłada się on w naszym organizmie powodując spustoszenie i przyczyniając się do wielu poważnych chorób.

Bardzo dobrze, że poruszyłeś ten temat. 



#51 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1131 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 29 sie 2019 - 19:25

Ja czy to stopy Alu czy KO zawsze wyķładam folią celulozową tylko z wałka bo taniej wychodzi niż rękaw do pieczenia.

Użytkownik bilu72 edytował ten post 29 sie 2019 - 19:26


#52 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1131 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 24 wrz 2019 - 20:16

Cudak,dziwak chodz mało zwięzły na ciepło to połączenie kurczaka,indyka z chrupiącym chipsem.

Załączone pliki



#53 christo

christo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćlublin

Napisano 23 paź 2019 - 05:54

Cudak,dziwak chodz mało zwięzły na ciepło to połączenie kurczaka,indyka z chrupiącym chipsem.

W sobotę mam nadzieję zrobić coś podobnego. bilu72  dzięki za błyskawiczna dostawę ( zapakowane jak najlepsza przesyłka z Ikei ) .

Pozdrawiam



#54 bar

bar

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 23 paź 2019 - 20:20

bilu72,

czy mógłbyś opisać "step by step" cały proces ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#55 bilu72

bilu72

    Weteran

  • **VIP**
  • 1131 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 18 lis 2019 - 17:38

bilu72,
czy mógłbyś opisać "step by step"
cały proces ?


Mięso bez kości:

 

- udziec indyka mielony 800 g.
- udko kurczaka 600 g.
- płat skóry wieprzowej (ok 25x25 cm)

 

Przyprawy:

 

- peklosól 18 g/kg
- pieprz młotkowany 4 g do całości
- kolendra mlotkowana 1 g do całosci
- papryka czerwona słodka 1 g do całości
- oregano 0,5 g do całości
- czosnek świeży (polski Harnaś)wyciśnięty przez praskę 3-4 ząbki

 

Wykonanie:

 

Mięso z indyka kupilem już zmielone. Mięso z udka kurczaka zostawiamy tak jak jest po oddzieleniu od kości, usuwamy skórę i peklujemy(skóry wieprzowej nie peklujemy ze wzgledu na pużniejszą obrobkę termiczną)Czas 24 godz w temp 4-6 st.Po tym czasie mieso z udka należy potraktować tłuczkiem do mięsa ale bez nadmiernej przesady. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa jednego i drugiego po połowie i dobrze mieszamy. Następnie na folię celulozową kładziemy płat skóry wieprzowej i układamy mięso na przemian raz mielone raz w kawałkach układamy warstwami(nastepnym razem wymieszam całość) wkładamy do praski,zakładamy docisk i do lodówki na min 12 godzin.

 

Parzenie:

 

Woda 80-85 stopni do momentu gdy wsad osiągnie 72 stopnie wewnątrz wyjmujemy praskę studzimy w zimnej wodzie 15-20 min .Teraz praska laduje do lodówki na 8-10 godz z dociskiem.

 

Pieczenie:

 

Następnie wyjmujemy zawartość usuwamy folię i nacinamy skórę ostrym nożem na wzór szachownicy.
Tak naciętego chickena układamy na brytwance z rusztem i wkladamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do temperatury 200 st C
Pieczemy do czsu aż skóra zacznie ,,strzelać'' około 20-30 min w zależności od piekarnika.

Co do przypraw to mozna dodać inne wg.swoich smaków.
 


Użytkownik Maxell edytował ten post 18 lis 2019 - 17:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych