jacekw21 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2019 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8-boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm-karkówka 3 kg/13-pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około 1-1,5 cm-mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony 2,5 mmPRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw skład:gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec)-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4-5 g/kg-peklosól 18-19 g/kg-woda 400 ml do karkówki i boczku po zmieleniu-woda 100 ml do mięska zmielonego na 2,5 mm-woda 100 ml drobiu krojonego w kostkę-jelita wieprzowe 28/30WYKONANIE :Mięso wieprzowe tniemy w kostkę około 4 na 4 cm. Drobiowe docelowo w kostkę 1-1,5 cm. Przy czym pamiętajmy o klasyfikacji udźca z indyka. Peklujemy zalecaną dawką peklosoli czas 48 godzin. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso wieprzowe i drobiowe ścięgniste. Do zmielonej karkówki i boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy następnie wyrabiamy mięso drobiowe osobno, mięso krojone w kostkę i mielone na 2,5 mm. Następnie łączymy wszystkie mięsko i dokładnie mieszamy aby wszystkie gatunki mięsa równomiernie się połączyły i mięso było kleiste. Napełniamy jelita i odkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie w środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin.SMACZNEGO.PS.Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2019 Ladnie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2019 Apetyczna trzeba będzie wypróbować przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2019 Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie . Zapewne godna wykonania dla tych , co są blisko mięsa z kurczaków przemysłowych szczególnie piersi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Marca 2019 Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. Tylko krowa nie zmienia zdania, muszę spróbować wykonać Twoją kiełbasę. Wygląda super. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Marca 2019 Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. Tylko krowa nie zmienia zdania, muszę spróbować wykonać Twoją kiełbasę. Wygląda super. U mnie biała jest bardzo często z dodatkiem udźca z indyka zwykłe na 3 mam Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2019 mogę się dowiedzieć gdzie kupię pieprz białostocki? adres itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluska Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2019 Białostocki zwany też podlaskim .-https://sklepdozdrowia.pl/podlaski-pieprz-ziolowy-60g-p-692.html Jest też białowieski ------------------http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2019 mogę się dowiedzieć gdzie kupię pieprz http://runobio.pl/tutaj znajdziesz dla mnie to super mieszanka bardzo aromatyczna i fajnie dobrane przyprawy [Dodano: 17 mar 2019 - 13:06] Białostocki zwany też podlaskim .-https://sklepdozdrow...-60g-p-692.html Jest też białowieski ------------------http://sklep.runobio...0g-p-225html-p- Tu proszę bardzo http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.html[Dodano: 17 mar 2019 - 13:27] Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. A ja kombinuje jak mogę szukam najlepszych smaków dla mnie [Dodano: 17 mar 2019 - 13:29] Ladnie wyglada Dziękuje to fakt ciekawy przekrój uzyskałem [Dodano: 17 mar 2019 - 13:30] Apetyczna trzeba będzie wypróbować przepis. Polecam dupy nie urywa ale jest smaczna [Dodano: 17 mar 2019 - 13:33] Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie Dziękuje. Wyeksponowanie miało być inne ale za cholerę nie mogłem znaleźć wielkanocnych ozdób. Żona pewnie gdzieś zakopała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 17 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2019 dzięki bardzo za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2019 dzięki bardzo za info Proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Marca 2019 Pieprz już w domu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.