Skocz do zawartości

Kiełbaska Wielkanocna do koszyczka


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-07242900-1552671145_thumb.jpgpost-72431-0-08474000-1552671156_thumb.jpg

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8

-boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm

-karkówka 3 kg/13

-pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około  1-1,5 cm

-mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony 2,5 mm


PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw skład:gorczyca, majeranek, kminek,   kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec)

-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4-5 g/kg

-peklosól 18-19 g/kg

-woda 400 ml do karkówki i boczku po zmieleniu

-woda 100 ml do mięska zmielonego na 2,5 mm

-woda 100 ml drobiu krojonego w kostkę

-jelita wieprzowe 28/30


WYKONANIE :

Mięso wieprzowe tniemy w kostkę około 4 na 4 cm. Drobiowe docelowo w kostkę 1-1,5 cm. Przy czym pamiętajmy o klasyfikacji udźca z indyka. Peklujemy zalecaną dawką peklosoli czas 48 godzin. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso wieprzowe i drobiowe ścięgniste. Do zmielonej karkówki i boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy następnie wyrabiamy mięso drobiowe osobno, mięso krojone w kostkę i mielone na 2,5 mm. Następnie łączymy wszystkie mięsko i dokładnie mieszamy aby wszystkie gatunki mięsa równomiernie się połączyły i mięso było kleiste. Napełniamy jelita  i odkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie w środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin.

SMACZNEGO.

PS.

Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej .

post-72431-0-61091800-1552671306_thumb.jpgpost-72431-0-74546300-1552671312_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup::clap:

 

Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie .  Zapewne godna wykonania dla tych ,  co są blisko mięsa z kurczaków przemysłowych szczególnie piersi . 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. Tylko krowa nie zmienia zdania, muszę spróbować wykonać Twoją kiełbasę. Wygląda super. :clap:

U mnie biała jest bardzo często z dodatkiem udźca z indyka zwykłe na 3 mam

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mogę się dowiedzieć gdzie kupię pieprz

 http://runobio.pl/tutaj znajdziesz dla mnie to super mieszanka bardzo aromatyczna i fajnie dobrane przyprawy 


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:06]

 

 

Białostocki zwany też  podlaskim .-https://sklepdozdrow...-60g-p-692.html  Jest też białowieski ------------------http://sklep.runobio...0g-p-225html-p-
 

Tu proszę bardzo http://sklep.runobio.pl/httpskleprunobioplpieprz-ziolowy-bialowieski-250g-p-225html-p-225.html


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:27]

 

 

Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną.

A ja kombinuje jak mogę szukam najlepszych smaków dla mnie  :)  


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:29]

 

 

Ladnie wyglada
 

Dziękuje to fakt ciekawy przekrój uzyskałem  ;)


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:30]

 

 

Apetyczna trzeba będzie  wypróbować przepis.

Polecam dupy nie urywa ale jest smaczna  ;)  


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:33]

 

 

Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie

Dziękuje. Wyeksponowanie miało być inne ale za cholerę nie mogłem znaleźć wielkanocnych ozdób. Żona pewnie gdzieś zakopała  :D  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.