Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbaska Wielkanocna do koszyczka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano 15 mar 2019 - 18:36

Załączony plik  2.JPG   63,5 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00019.JPG   66 KB   7 Ilość pobrań

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE 

Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8

-boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm

-karkówka 3 kg/13

-pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około  1-1,5 cm

-mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony 2,5 mm


PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg

-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to mieszanka przypraw skład:gorczyca, majeranek, kminek,   kolendra, lubczyk, papryka ostra i słodka, jałowiec)

-czosnek świeży dobrej jakości zgnieciony przez praskę 4-5 g/kg

-peklosól 18-19 g/kg

-woda 400 ml do karkówki i boczku po zmieleniu

-woda 100 ml do mięska zmielonego na 2,5 mm

-woda 100 ml drobiu krojonego w kostkę

-jelita wieprzowe 28/30


WYKONANIE :

Mięso wieprzowe tniemy w kostkę około 4 na 4 cm. Drobiowe docelowo w kostkę 1-1,5 cm. Przy czym pamiętajmy o klasyfikacji udźca z indyka. Peklujemy zalecaną dawką peklosoli czas 48 godzin. w temp. 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso wieprzowe i drobiowe ścięgniste. Do zmielonej karkówki i boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy następnie wyrabiamy mięso drobiowe osobno, mięso krojone w kostkę i mielone na 2,5 mm. Następnie łączymy wszystkie mięsko i dokładnie mieszamy aby wszystkie gatunki mięsa równomiernie się połączyły i mięso było kleiste. Napełniamy jelita  i odkręcamy odcinki 10-12 cm, odwieszamy do osadzenia na 2 godz.w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. przy dużym ruchu powietrza. Gdy powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Temp. wędzenia 55-60 st 2,5-3 godz.Po wędzeniu parzenie w wodzie 75 stopni do momentu gdy kiełbaska będzie miała 72 stopnie w środku. Po parzeniu od razu schładzamy w zimnej wodzie i chowamy do lodówki na 8-10 godzin.

SMACZNEGO.

PS.

Mięsko które zostało mi w nadziewarce wykorzystałem do zrobienia kiełbasy w osłonce białkowej .

Załączony plik  DSC00050.JPG   55,32 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00059.JPG   42,14 KB   5 Ilość pobrań

 



#2 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2189 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 mar 2019 - 21:12

Ladnie wyglada :clap: :clap:



#3 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1159 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2019 - 08:17

Apetyczna :clap: trzeba będzie  wypróbować przepis.



#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12313 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 mar 2019 - 08:53

:thumbsup: :clap:

 

Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie .  Zapewne godna wykonania dla tych ,  co są blisko mięsa z kurczaków przemysłowych szczególnie piersi . 

 

 

Pozdrawiam



#5 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 543 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 16 mar 2019 - 11:05

Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. Tylko krowa nie zmienia zdania, muszę spróbować wykonać Twoją kiełbasę. Wygląda super. :clap:



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6276 postów

Napisano 16 mar 2019 - 12:23

Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną. Tylko krowa nie zmienia zdania, muszę spróbować wykonać Twoją kiełbasę. Wygląda super. :clap:

U mnie biała jest bardzo często z dodatkiem udźca z indyka zwykłe na 3 mam

#7 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano wczoraj, 11:03

mogę się dowiedzieć gdzie kupię pieprz białostocki? adres itp :facepalm:



#8 oluska

oluska

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 49 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano wczoraj, 12:19

Białostocki zwany też  podlaskim .-https://sklepdozdrow...-60g-p-692.html

 

Jest też białowieski ------------------http://sklep.runobio...0g-p-225html-p-



#9 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćHajnówka

Napisano wczoraj, 13:33

mogę się dowiedzieć gdzie kupię pieprz

 http://runobio.pl/tutaj znajdziesz dla mnie to super mieszanka bardzo aromatyczna i fajnie dobrane przyprawy 


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:06]

Białostocki zwany też  podlaskim .-https://sklepdozdrow...-60g-p-692.html  Jest też białowieski ------------------http://sklep.runobio...0g-p-225html-p-
 

Tu proszę bardzo http://sklep.runobio...html-p-225.html


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:27]

Nigdy nie byłem zwolennikiem mieszania w kiełbasie drobiu z wieprzowiną.

A ja kombinuje jak mogę szukam najlepszych smaków dla mnie  :)  


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:29]

Ladnie wyglada
 

Dziękuje to fakt ciekawy przekrój uzyskałem  ;)


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:30]

Apetyczna trzeba będzie  wypróbować przepis.

Polecam dupy nie urywa ale jest smaczna  ;)  


[Dodano: 17 mar 2019 - 13:33]

Super wykonanie i pięknie wyeksponowana kiełbaska na focie

Dziękuje. Wyeksponowanie miało być inne ale za cholerę nie mogłem znaleźć wielkanocnych ozdób. Żona pewnie gdzieś zakopała  :D  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 405 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano wczoraj, 18:58

dzięki bardzo za info! :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych