Skocz do zawartości

Kiełbasa Halusi wg WQ


WQ_86

Rekomendowane odpowiedzi

Szynka 2 kg
Boczek (słoninowy inaczej tłusty) 2 kg
Łopatka I 0.6 kg
              II a 0.5 kg
Golonka (samo mięso) 0.9 kg

Przygotowanie:
Szynka kostka 1x1 cm
Boczek fi 8
Łopatka fi 10
Golonka fi 2.5

Przyprawy
Sól peklowana 16g/kg
Pieprz 4 g/kg
Gorczyca 3.5 g/kg
Jałowiec 1.5 g/kg
Gałka 1.5 g/kg
Czosnek 2.2g/kg rozpuściłem w 50ml wody
Cukier 1.5 g/kg

 

Osuszanie 25 min. 55-60°C duży przewiew w wedzarni
Wędzenie w temp. 55-60°C/3.5 godz. (dla mnie za blada :( )
Parzenie do 68°C wewnatrz kiełbasy.
Efekt:
Kiełbasa aromatyczna i pyszna w smaku, lekko pikantna.
Dla zwolenników lekko tlusciejszej.

 

post-92864-0-20281800-1553460365_thumb.jpg

post-92864-0-81758300-1553460365_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A termometr w wędzarni masz dobry?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tych z IKea to ty nie bierz za wyrocznie  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mogą być dwa powody.Jeden to przeładowana wędzarnia a drugi to duża ilość tłuszczu w kiełbasie.W Twoim przypadku stawiam na to drugie.Zasada jest taka.Im chudsza kiełbasa tym ciemniejszy kolor po wędzeniu a im więcej tłuszczu to jaśniejsza i nic  z tym nie zrobisz bo kolor kiełbasie nadaje chude mięso.Możesz jedynie tłuste kiełbasy wędzić dłużej i możesz ją podpiec a nie parzyć to wtedy kolor będzie ciemniejszy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie piszesz czy wedzarnia elektryczna czy zwykła. Jeżeli masz przesuszone drewno to daje mało dymu, nie wiem jak z zrebkami. Na 3,5 h jak dla mnie ten kolor nie jest tragiczny. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze jest takie z "dworu" sezonowane z rok pod zadaszenia ma wtedy 15-20 % wilgotności. W kotłowni, garażu jak jest przechowywane może być przesuszone.

No i musi się tlić jak wedzisz nie palić. To tak ku przypomnienie bo pewnie o tym wiesz.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz jeszcze zmienić rodzaj drewna do wędzenia,ale przy dymogeneratorze wielkiego wyboru nie masz.

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/411-wplyw-rodzaju-drewna-na-smak-i-kolor-wedzonek

Twoja kiełbasa jak na tę ilość tłuszczu jest ok.Możesz zrobić chudszą,ale pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko super, drewno może być przesuszone wg wskaźnika z Lidla ma 11%, tłuszczu jest nośnikiem smaku to fakt dziś wziąłem do pracy chyba z pół kilo. Nawet nie wiem kiedy nie było nic w pudelku ;) Jest pyszna tylko nad kolorem popracuje troszkę.

 

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.