WQ_86 Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2019 Szynka 2 kgBoczek (słoninowy inaczej tłusty) 2 kgŁopatka I 0.6 kg II a 0.5 kgGolonka (samo mięso) 0.9 kgPrzygotowanie:Szynka kostka 1x1 cmBoczek fi 8Łopatka fi 10Golonka fi 2.5PrzyprawySól peklowana 16g/kgPieprz 4 g/kgGorczyca 3.5 g/kgJałowiec 1.5 g/kgGałka 1.5 g/kgCzosnek 2.2g/kg rozpuściłem w 50ml wodyCukier 1.5 g/kg Osuszanie 25 min. 55-60°C duży przewiew w wedzarniWędzenie w temp. 55-60°C/3.5 godz. (dla mnie za blada )Parzenie do 68°C wewnatrz kiełbasy.Efekt:Kiełbasa aromatyczna i pyszna w smaku, lekko pikantna.Dla zwolenników lekko tlusciejszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2019 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2019 Wędzenie w temp. 55-60°C/3.5 godz. (dla mnie za blada ) Jakim drewnem była wędzona,jeżeli jest za blada możesz dłużej wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2019 Olcha, buk. Chyba wydłuże czas do 5 godz. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2019 A termometr w wędzarni masz dobry? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2019 Dobry dobry, ale jeszcze go sprawdze, porównywałem z tym z IKEI i różnica 1°C Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2019 tych z IKea to ty nie bierz za wyrocznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2019 Woda się gotowała w 99 więc chyba ok Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2019 Temp. pokojowa oraz gotującą się woda. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2019 Jakieś pomysły dlaczego kolor słaby ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2019 Mogą być dwa powody.Jeden to przeładowana wędzarnia a drugi to duża ilość tłuszczu w kiełbasie.W Twoim przypadku stawiam na to drugie.Zasada jest taka.Im chudsza kiełbasa tym ciemniejszy kolor po wędzeniu a im więcej tłuszczu to jaśniejsza i nic z tym nie zrobisz bo kolor kiełbasie nadaje chude mięso.Możesz jedynie tłuste kiełbasy wędzić dłużej i możesz ją podpiec a nie parzyć to wtedy kolor będzie ciemniejszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Nie piszesz czy wedzarnia elektryczna czy zwykła. Jeżeli masz przesuszone drewno to daje mało dymu, nie wiem jak z zrebkami. Na 3,5 h jak dla mnie ten kolor nie jest tragiczny. Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2019 Wędzarnia czywiscie drewniana wg Andyandy'ego zgodna z oryginałem.Drewno suche, na pewno nie przeładowana 10 kg. wsad. Boczek był tłusty to fakt. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Najlepsze jest takie z "dworu" sezonowane z rok pod zadaszenia ma wtedy 15-20 % wilgotności. W kotłowni, garażu jak jest przechowywane może być przesuszone.No i musi się tlić jak wedzisz nie palić. To tak ku przypomnienie bo pewnie o tym wiesz. Edytowane 25 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2019 Możesz jeszcze zmienić rodzaj drewna do wędzenia,ale przy dymogeneratorze wielkiego wyboru nie masz.https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/411-wplyw-rodzaju-drewna-na-smak-i-kolor-wedzonekTwoja kiełbasa jak na tę ilość tłuszczu jest ok.Możesz zrobić chudszą,ale pamiętaj, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Marca 2019 Wszystko super, drewno może być przesuszone wg wskaźnika z Lidla ma 11%, tłuszczu jest nośnikiem smaku to fakt dziś wziąłem do pracy chyba z pół kilo. Nawet nie wiem kiedy nie było nic w pudelku Jest pyszna tylko nad kolorem popracuje troszkę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.