Łukasz992 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Cześć.Teraz w weekend wędziłem 2 szynki jakieś 5 godz w temp 65 stopni. Chciałem by były surowe na kanapki ale wgl nie są kruche trzeba je tyle rzuć, ze szok :-) czy za krótko je wędziłem ?? Jedną sparzyłem i jest ok Edytowane 25 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Chciałem by były surowe na kanapki ale wgl nie są kruche trzeba je tyle rzuć ze szok :-)Chciałeś surowe to masz surowe.Wędzenie nie zlikwiduje Ci tkanki kolagenowej w szynce.Dlatego wymagana jest obróbka termiczna aby ją zmiękczyć.Można uzyskać szynkę surową, względnie kruchą w procesie dojrzewania enzymatycznego - najlepiej około roku.Wymaga to jednak komory dojrzewalniczej, a wiedzy przede wszystkim .Najlepiej zapakuj tę surową szynkę próżniowo i sparz metodą sous vide. Edytowane 25 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2019 Można także podpiec w wędzarni, ale to wiąże się ze sporą utratą wagi. Następnym razem dokładnie wybieraj mięso na taką szynkę i je odpowiednio przygotuj, wycinając wszelkie niepotrzebne elementy. Ja także uwielbiam szynkę wędzoną, ale wpierw dokładnie obrabiam mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.