Skocz do zawartości

Wedzenie


Łukasz992

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Teraz w weekend wędziłem 2 szynki jakieś 5 godz w temp 65 stopni. Chciałem by były surowe na kanapki ale wgl nie są kruche trzeba je tyle rzuć, ze szok :-) czy za krótko je wędziłem ?? Jedną sparzyłem i jest ok

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem by były surowe na kanapki ale wgl nie są kruche trzeba je tyle rzuć ze szok :-)

Chciałeś surowe to masz surowe.

Wędzenie nie zlikwiduje Ci tkanki kolagenowej w szynce.

Dlatego wymagana jest obróbka termiczna aby ją zmiękczyć.

Można uzyskać szynkę surową, względnie kruchą w procesie dojrzewania enzymatycznego - najlepiej około roku.

Wymaga to jednak komory dojrzewalniczej, a wiedzy przede wszystkim :thumbsup: .

Najlepiej zapakuj tę surową szynkę próżniowo i sparz metodą sous vide.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można także podpiec w wędzarni, ale to wiąże się ze sporą utratą wagi. Następnym razem dokładnie wybieraj mięso na taką szynkę i je odpowiednio przygotuj, wycinając wszelkie niepotrzebne elementy. Ja także uwielbiam szynkę wędzoną, ale wpierw dokładnie obrabiam mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.