januszfeniks Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Czytając forum jak i strony wykonawców zajmujących sie budową wędzarni . Jak również wiele jest informacji o wykonawcach zdunach bez których nie ma szans wybudować wędzarni czy grilla. Powołują się w rozmowach na autorytety zduńskie itp. I zapytanie... Na ile nam jest potrzebny zdun w takich pracach i jego wiedza? Z mojej obserwacji nie jest potrzebny i jest to nazbyt mityczne. Do takich prac potrzebujemy ogólnej wiedzy budowlanej oraz znajomości fizycznych pracy wędzarni i grilla. Zgodzę sie z tym że zdun potrzebny jest do pieca kaflowego, kuchni itp ale powoływanie się i szukanie zduna do budowy takich urządzeń to pomyłka. Z moich obserwacji Pan zdun ma wiedzę w kierunku paleniska, obsadzenia drzwiczek tak by nie wypadły po drugim paleniu itp. Ale co do wiedzy wędzenia mięs już nie. Widzę to w jaki sposób wykonują swoje prace z kamienia, cegły itp. Których zalety są nikłe a i wędzonki są dowodem na to... to jednak uparcie powielają swoje budowle. Sądzę że laik mając troszkę logiki może lepiej wykonać taką wędzarnie jak zdun który kieruje sie uparcie swoją wiedzą w budowie pieca czy kuchni przenosząc tą wiedzę na wędzarnie itp. Czekam na Wasze spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czang Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Października 2019 Przepraszam, nie wiem czy to jest dobre miejsce na zadanie tego pytania ale jestem tu zupełnie nowy. Właśnie rozpocząłem budowę wędzarni z grilem, itp. Z tego forum zaczerpnąłem wiele pożytecznych wskazówek, dzięki którym musiałem zmienić pierwotne plany. Moja wędzarnia ma być murowana z paleniskiem pośrednim i dodatkowym paleniskiem kanałowym. Co do wymiarów, założeń co do samego wędzenia, trochę już wiem, ale zastanawiam się nad stropem nad paleniskiem, pomiędzy paleniskiem i komorą wędzarniczą. Bo jak wyczytałem, nie powinna ona zbytnio kumulować ciepła... Jak to zrobić?. Myślałem o stropie betonowym z osadzoną rurą dymową, ale przecież taki strop będzie kumulował ciepło i może robić za tzw. katalizator, deflektor czy jak tam zwał. Innego natomiast trudno sobie wyobrazić, bo przecież drewniany to chyba nie? - jeden kolega z forum opisywał, że podczas wygrzewania stropik mu się spalił. Czy ewentualnie z tym kumulowaniem ciepła w stropie paleniska to nie ma co przesadzać. Palenisko wewnątrz będzie miało wymiary około 70x70x70 cm. W środku stropu rura dymowa 200 mm z szybrem, w bocznej ściance paleniska, pod sufitem planuję zrobić płaskie wejście płaskiego kanału dymowego z drugiego paleniska (technologicznie ma to być podwójna, płaska rura ze stali nierdzewnej o wymiarach 50 mm x 250 mm - łącznie 50 x 500 mm o długości około 80 cm z lekkim spadkiem w kierunku drugiego paleniska, ocieplona z obu stron wełną mineralną). Proszę doświadczonych zadymiarzy o opinię na temat tego nieszczęsnego stropu, czy powinienem kombinować z tym nie kumulowaniem w nim ciepła czy po prostu wykonać taki strop jako betonowy, lekko zazbrojony ? Proszę o sugestie, gdyż po kilkugodzinnym studiowaniu innych wpisów nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Października 2019 Czytając forum jak i strony wykonawców zajmujących sie budową wędzarni . Jak również wiele jest informacji o wykonawcach zdunach bez których nie ma szans wybudować wędzarni czy grilla. Przecież zdun to nie fachowiec od budowy wędzarni. To podobnie jakby murarzowi kazać kłaść płytki w łazience. Pewnie kiedyś widział jak to się robi. Ma nawet narzędzia.Tylko czy efekt będzie zgodny z wyobrażeniami zamawiającego? - z tym może być problem.Oczywiste jest że bez zduna można postawić/wybudować dobrze działającą wędzarnię czy grill.Jednak ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia i nie ma ochoty w jakikolwiek sposób zagłębić się w temat zatrudnienie zduna jest lepszym wyborem niż zatrudnienie murarza,który zupełnie nie ma pojęcia o procesach wędzenia.Wędzarnia zrobiona przez zduna powinna przynajmniej się nie rozlecieć po napaleniu w niej - co do utrzymania temperatury, zawartości trucizn w dymie itp. może być różnie. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Października 2019 Przecież zdun to nie fachowiec od budowy wędzarni. Nie wyczułeś sarkazmu w wypowiedzi @januszfeniks Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Października 2019 Nie wyczułeś sarkazmu w wypowiedzi @januszfeniks W Twojej wypowiedzi już tak - mocno na temat i na poziomie moderatora forum. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Października 2019 Romii spójrz na datę pierwszego wpisu Napisano 01 kwi 2019 i .... .... zluzuj troszkę. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Października 2019 Czang, wrzuć jakiś rysunek poglądowy/szkic pomysłu...Łatwiej będzie.O przegrzanie stropu się nie frasuj, dobrze będzie...oczywiście nie powinien być drewniany .... choć emocje są solą sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czang Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Października 2019 Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem. Nie mam jakiegoś szczegółowego planu wędzarni a jedynie rysunek pogladowy. Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę lub potwierdzenie, że idę dobrym torem:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem. Nie mam jakiegoś szczegółowego planu wędzarni a jedynie rysunek pogladowy. Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę lub potwierdzenie, że idę dobrym torem:))Moze w odpowiedzi już za późno...ale jesli jeszcze nie jest to odpuść hybrydę i nie dawaj paleniska kanałowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Grudnia 2019 A tu praca zduna lub zdunów bo z rozmowy wynikało że było ich kilku. Na piec chlebowy i wędzarnię ( o nich tu mowa) poszło 1200 cegieł szamotowych. Dziwna budowla zaawansowana chyba technologicznie. Choć myśli technicznej nie rozumiem. Wielki piec do ogrzewania okolicy. Bo sama użyteczność z takiej budowli niewielka. Wrzucam zdjęcia przed i w czasie częściowej rozbiórki jak i po zmodernizowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Po zmodernizowaniu. Piec chlebowy został ocieplony wełna oraz w wędzarni usunięte dwoje drzwiczek żeliwnych, zamienionych na jedne. Komora docieplona Dzwonił do mnie klient i stwierdził że "jest lipa". Pytam... co sie stało!!!??? A on że... na całe wędzenie spalił mały pieniuszek . Wcześniej szykował taczkę drewna do wędzenia a w piecu chlebowym jak napalił to zaraz zimny był . No i ze musi drewno zawieźć z powrotem do drewutni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.