Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Czy do budowy wędzarni, grilla potrzebujemy zduna... o to jest pytanie?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1467 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 01 kwi 2019 - 08:25

Czytając forum jak i strony wykonawców zajmujących sie budową wędzarni . Jak również   wiele jest informacji o wykonawcach zdunach bez których nie ma szans wybudować wędzarni czy grilla. Powołują się w rozmowach na autorytety zduńskie itp. I zapytanie... Na ile nam jest potrzebny zdun w takich pracach i jego wiedza? Z mojej obserwacji nie jest potrzebny i jest to nazbyt mityczne. Do takich prac potrzebujemy ogólnej wiedzy budowlanej oraz znajomości fizycznych pracy wędzarni i grilla. Zgodzę sie z tym że zdun potrzebny jest do pieca kaflowego, kuchni itp ale powoływanie się i szukanie zduna do budowy takich urządzeń to  pomyłka. Z moich obserwacji Pan zdun ma wiedzę w kierunku paleniska, obsadzenia drzwiczek tak by nie wypadły po drugim paleniu itp. Ale co do wiedzy wędzenia mięs już nie. Widzę to w jaki sposób wykonują swoje prace z kamienia, cegły itp. Których zalety są nikłe a i wędzonki są dowodem na to... to jednak uparcie powielają swoje budowle. 

Sądzę że laik mając troszkę logiki może lepiej wykonać taką wędzarnie jak zdun który kieruje sie uparcie swoją wiedzą w budowie pieca czy kuchni przenosząc tą wiedzę na wędzarnie itp.  Czekam na Wasze spostrzeżenia  ;)



#2 Czang

Czang

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćGolub-Dobrzyń

Napisano 10 paź 2019 - 11:17

Przepraszam, nie wiem czy to jest dobre miejsce na zadanie tego pytania ale jestem tu zupełnie nowy. Właśnie rozpocząłem budowę wędzarni z grilem, itp. Z tego forum zaczerpnąłem wiele pożytecznych wskazówek, dzięki którym musiałem zmienić pierwotne plany. Moja wędzarnia ma być murowana z paleniskiem pośrednim i dodatkowym paleniskiem kanałowym. Co do wymiarów, założeń co do samego wędzenia, trochę już wiem, ale zastanawiam się nad stropem nad paleniskiem, pomiędzy paleniskiem i komorą wędzarniczą. Bo jak wyczytałem, nie powinna ona zbytnio kumulować ciepła... Jak to zrobić?. Myślałem o stropie betonowym z osadzoną rurą dymową, ale przecież taki strop będzie kumulował ciepło i może robić za tzw. katalizator, deflektor czy jak tam zwał. Innego natomiast trudno sobie wyobrazić, bo przecież drewniany to chyba nie? - jeden kolega z forum opisywał, że podczas wygrzewania stropik mu się spalił. Czy ewentualnie z tym kumulowaniem ciepła w stropie paleniska to nie ma co przesadzać. Palenisko wewnątrz będzie miało wymiary około 70x70x70 cm. W środku stropu rura dymowa 200 mm z szybrem, w bocznej ściance paleniska, pod sufitem planuję zrobić płaskie wejście płaskiego kanału dymowego z drugiego paleniska (technologicznie ma to być podwójna, płaska rura ze stali nierdzewnej o wymiarach 50 mm x 250 mm  - łącznie 50 x 500 mm o długości około 80 cm z lekkim spadkiem w kierunku drugiego paleniska, ocieplona z obu stron wełną mineralną). Proszę doświadczonych zadymiarzy o opinię na temat tego nieszczęsnego stropu, czy powinienem kombinować z tym nie kumulowaniem w nim ciepła czy po prostu wykonać taki strop jako betonowy, lekko zazbrojony ? Proszę o sugestie, gdyż po kilkugodzinnym studiowaniu innych wpisów nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. 



#3 Romii

Romii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 10 paź 2019 - 12:05

Czytając forum jak i strony wykonawców zajmujących sie budową wędzarni . Jak również wiele jest informacji o wykonawcach zdunach bez których nie ma szans wybudować wędzarni czy grilla.

Przecież zdun to nie fachowiec od budowy wędzarni. To podobnie jakby murarzowi kazać kłaść płytki w łazience. Pewnie kiedyś widział jak to się robi. Ma nawet narzędzia.

Tylko czy efekt będzie zgodny z wyobrażeniami zamawiającego? - z tym może być problem.

Oczywiste jest że bez zduna można postawić/wybudować dobrze działającą wędzarnię czy grill.

Jednak ktoś, kto nie ma o tym zielonego pojęcia i nie ma ochoty w jakikolwiek sposób zagłębić się w temat zatrudnienie zduna jest lepszym wyborem niż zatrudnienie murarza,

który zupełnie nie ma pojęcia o procesach wędzenia.

Wędzarnia zrobiona przez zduna powinna przynajmniej się nie rozlecieć po napaleniu w niej - co do utrzymania temperatury, zawartości trucizn w dymie itp. może być różnie.

 

--

Romii



#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9515 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 paź 2019 - 12:17

Przecież zdun to nie fachowiec od budowy wędzarni.

Nie wyczułeś sarkazmu w wypowiedzi @januszfeniks  :facepalm:  



#5 Romii

Romii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 10 paź 2019 - 12:59

Nie wyczułeś sarkazmu w wypowiedzi @januszfeniks :facepalm:

W Twojej wypowiedzi  już tak - mocno na temat i na poziomie moderatora forum. :facepalm:

--

Romii



#6 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 10 paź 2019 - 15:22

Romii  spójrz na  datę pierwszego wpisu    Napisano 01 kwi 2019   i ....  :tongue:  ....   zluzuj  troszkę.      



#7 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2358 postów

Napisano 10 paź 2019 - 15:35

:) Czang, wrzuć jakiś rysunek poglądowy/szkic pomysłu...

Łatwiej będzie.

O przegrzanie stropu się nie frasuj, dobrze będzie...oczywiście nie powinien być drewniany :no: .... choć emocje są solą sytuacji :thumbsup: :laugh:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Czang

Czang

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćGolub-Dobrzyń

Napisano 14 paź 2019 - 12:44

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem. Nie mam jakiegoś szczegółowego planu wędzarni a jedynie rysunek pogladowy. Będę wdzięczny za konstruktywną krytykę lub potwierdzenie, że idę dobrym torem:))

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych