chudziak Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Na tę ilość mięsa zrób ok 0,6 l solanki o stężeniu 8-8,5% . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1kanar1 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Marca 2020 Co się stanie, jak zalewę gotowałam razem z ziołami?Wystudziłem i zalałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 20 Marca 2020 Czytam ,czytam i chyba nierozgarnięty jestm bo nie kumam jednej kwesti. Chipotetycznie- robię zalewę z 1l wody i 80 gr peklo. Ile kilo wsadu mogę w to włożyć? żeby miało ręce i nogi, i zgodnie ze sztuką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Ile kilo wsadu mogę w to włożyć? żeby miało ręce i nogi, i zgodnie ze sztuką ?2,5 kg mięsa.Wtedy ten litr solanki będzie stanowił 40% wagi mięsa.Słoności zalew podane w tabelach dostosowane są do takich właśnie proporcji mięsa i solanki. Edytowane 20 Marca 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 20 Marca 2020 Czyli mając kilogram mięsa robie zalewę z 400ml wody i ... no właśnie, 40 gr peklo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Marca 2020 mając kilogram mięsa robie zalewę z 400ml wody i ... no właśnie, 40 gr peklo ? Ilość soli dobierasz w zależności od długości peklowania.Najlepiej posługiwać się tabelą. Jeżeli na litr wody dasz 80g soli to będziesz miał 8% solankę.Przy tym samym stężeniu solanki w 0,4l wody zmieści się proporcjonalnie mniej soli, czyli 32g.Procent z wartości oblicza się przez mnożenie.:80g*40%=32gAlbo to samo z proporcji:1l - 80 g0,4l - x g............................x=0,4 *80/1=32 Gdybyś dał 40g peklosoli na 0,4l wody to otrzymasz stężenie solanki 10%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Marca 2020 Witam Braci Dzis przyjechala wedzarnia ala Paweljack i co odrazu do sklepu po miesko. Bylo! Uwierzycie? I to swierze i zapachowo rowniez piko belo. Kupilem w porcjach rownych ok 1kg kawalek tj: 2 szynki kulki, boczek, 2 zeberka miesne oczywiscie, 2 poledwice i 2 poledwiczki po 0,5kg. Sol peklowa o'le 99,5% soli i reszta wiadomo. Na opakowaniu bylo na mokro 60g na 1 kg miesa od 3-7 dni w temp 4-6 C.Forum studiuje kilkanascie godzin juz od A do Z w planach mam bo wciaga. Ale chce na probe uwedzic prosto i bez kombinowania wg zalecen Pawlajack jesli chodzi o sprzet i wg Waszych receptur. Wrzucam zdjecie jak to wyglada i prosba o uwagi czy moze byc w misce i garnku pod talerzykiem. Obecnie stoi w umytej i czystej lodowce na ok 5 dni. Higiena wiec byla zachowana. Termometr tez mam Proces: wymoczylem w zimnej 1-2h i zlalem. Zrobilem na 8kg miesa 4 litry solanki i wyglada w sam raz idealnie ilosciowo. Dalem 240g soli peklowej i 80g zwyklej kuchennej. Nastrzyk zrobilem po 60ml do srodka 6 wbic igla po 10ml no oprocz 2uch 0,5kg poledwiczek tylko odrobinke w najgrubszym miejscu dalem. Jak ta solanka na 5 dni moze byc? Nie musi byc rozowe, nie lubie jak saletra sie odbija i srednioslone. Uwagi?Czy warto przegotowac troche ziol i czosnek i dodac do zalewy? Nie zakwasza to?Czy przewracac co dzien mieso czy nie ruszac?Roznie piszecie i robicie? Moze w polowie po 2,5 dniach przewrocic chociaz raz zachowujac higiene i dac tych ziol i czy przecedzone maja byc?z gory dzieki [Dodano: 20 mar 2020 - 20:23]zdjecie Wydaje sie jak na amatora ze chyba nie odwalilem babola? Kazda krytyke przyjme na klate.Z ta solanka nie wiem czy dobrze zrobilem i te przyprawy i przekladanie...Prosze bractwo o wnikliwa analizepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Marca 2020 Nie przekładaj.Nie ma takiej potrzeby.Przyprawy rzecz gustu.Większość robi czyste solanki,żeby czuć peklowniczy smak mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Marca 2020 Dalem 240g soli peklowej i 80g zwyklej kuchennej. Po co ta zwykła sól? Nie musi byc rozowe, nie lubie jak saletra sie odbija i srednioslone. Różowe będzie, saletry nie masz w roztworze, więc nie będzei się odbijać, co do słoności - musisz sam wypróbować jakie będzie Ci najlepiejsmakować. Masz teraz 320g soli na 4l wody, czyli 80g/l - ja robię solankę o takim samym stężeniu ale na samej peklosoli do peklowania na mokro.Ważna temperatura - ja trzymam w 5-6 stopniach minimum 7 dni, ale bez nastrzyku. U Ciebie te 5 dni powinno wystarczyć.Co do ziół i przypraw - ostatnio robię bez żadnych przypraw - dodatkowy smak daje wędzenie do którego używam dodatku czereśni i pędów winogron.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Marca 2020 Jak dla mnie tylko opłukanie mięsa, przed peklowaniem. Półora godzinne moczenie uwazam za błąd. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Marca 2020 Miało być maksymalnie do godziny a nawet pół ale dzieci nakarmić z psem wyjść i się przedłużyło oczywiście w zimnej. Z mięsa jakieś male skrzepiki itp usunąłem a jeśli chodzi o polędwiczki to te białe błony też usuwamy tak przed peklowaniem?Rozumiem że w takich naczyniach można trzymać?Mam pytanie wyczytałem że dodatek soli najlepiej niejodowana a nie mogę znaleźć ale na stronach są czyli używać niejodowanej na przyszłość? Robi to różnicę?I dzięki za odp i cenne wskazowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) Nie używamy soli do peklowania. Mieszanek itp. Tylko czysta peklosól. Dawka nitrytu jest tak przeliczona ze w 100 % jest bezpieczna. Zastępowanie peklosoli solą to proszenie sie o awarię. Ps 1 w krajach np USA sa "peklosole" o zwiększonej dawce nitrytu i mieszanie z solą jest uzasadnione. W Polsce te produktu sa nie dostępne. 2 na drugi raz starczy opłukanie pod bieżącą wodą miesa. 3 do wedzenia można odciąć jakieś "farfocle". Błon z polędwiczek bym nie usuwał Edytowane 21 Marca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Marca 2020 Moze w polowie po 2,5 dniach przewrocic chociaz raz zachowujac higiene i dac tych ziol i czy przecedzone maja byc Możesz spokojnie raz przewrócić, pamiętając o zachowaniu higieny. Ziół i przypraw (poza peklosolą ) nie polecam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Edytowane 22 Marca 2020 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Marca 2020 http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmlMiro, a jak wpisać w kalkulator np. 1,3 kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Marca 2020 Miro, a jak wpisać w kalkulator np. 1,3 kg ? Uzyc kropki, a nie przecinka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) kropka Edytowane 22 Marca 2020 przez przemek1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Marca 2020 Trudno to zacytować O co chodzi? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Marca 2020 TOSHIBA, Przemek dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Marca 2020 Peklowalem 6 dni a po osaczaniu w sumie 7 do wedzenia. Paweljack mnie wspierał na laczach . Jadalem bardzo często i gęsto ale nie zawsze a nawet rzadko tak pyszne jak te. Niebo w gebie. W sumie to Wasza zasługa. 0.6kg śliwy dałem poza buk z olcha. Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Marca 2020 Paweljack mnie wspierał na laczach Co to są "lacze"?Piękne wędzonki Spróbuj peklować dwa tygodnie a zobaczysz różnicę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Marca 2020 Co to są "lacze"? Łącza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 29 Marca 2020 Co to są "lacze"?Łącza... Czyli w stylu : "zrób mi pan laske " Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 29 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 29 Marca 2020 Chyba za późna godzina dla Was... hehe U nas na mazurach tak się mówi np. przez telefon, na WhatsApp mnie wspieral ???? studiuje następny etap, dołożyli ksiazke do wędzarni ale forum lepsze tylko madrali nie brakuje... [Dodano: 30 mar 2020 - 00:56] Paweljack mnie wspierał na laczach Co to są "lacze"?Na telefonie. Na pewno spróbuję ale narwane jestem 10 dni a dopiero potem 2 tygodniePiękne wędzonki Spróbuj peklować dwa tygodnie a zobaczysz różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.