djdk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Witam serdecznie poczebna mi pilnie pomoc.Mam zapeklowane piersi indyka w następującej solance:1l wody (przegotowanej i wystudzonej)50g soli peklującej30g soli zwykłej2g majeranku2g tymiankuStosunek solanki do mięsa 40%Mięso z pewnego źródła dokładnie wypłukane przed zanurzeniem w solance.Przechowywane w lodowce temp 4-5stCZwykle pekluje tak piersi z indyka 7 dni i wszystko jest OK a finalnie wychodzi super.Jednak tym razem solanka już po 3 dniach zrobiła się mętna i co najważniejsze to to że zaczynam odczuwać dość niepokojący zapach także musze szybko reagować i coś zrobić.I tutaj proszę Was bardzo o pomoc.Chce wymienić solankę na nową a do pewności mięso spłukać pod wodą, pytanie tylko czy jak zrobię od nowa tak samo solankę to czy mięso nie wyjdzie mi za słone? (chodzi mi o to że pewnie mięso już cześć soli zaciągnęło przez te 3 dni i jeśli zrobię nową solankę o tym samym stężeniu to czy mięso nie zaciągnie tego więcej i nie będzie za słone. Bardzo proszę o poradę bo wyjątkowo dużo mam tego mięsa zapeklowane i nie chciał bym tego zepsuć bardziej.Przy okazji może ktoś ma pomysł dlaczego tak się to zrobiło? Takiego indyka robiłem już kilkanaście razy i jeszcze takiej niespodzianki nie miałem Z góry dzięki za każda szybką odpowiedź. Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Wymyj mięso w zimnej wodzie, wyparz dokladnie naczynie, zrób taka sama zalewę, ale teraz daj SAMĄ PEKLOSÓL i NIE DAWAJ JAKICHKOLWIEK PRZYPRAW. Trzymaj naczynie z mięsem w temperaturze 4-6 st.C i obserwuj co się dzieje. Powinno być wszystko ok.Mogły być następujące przyczyny:- zakażone przyprawy,- słaba peklosól, - użycie soli zamiast peklosoli. Dowiedziono, że w niektórych przypadkach jedynie 15% azotynu z mieszanki peklosolowej wchodzi w reakcję z mioglobiną, co w sprzyjających sytuacjach, może przełożyć się na brak zabezpieczenia antybaktryjnego mięsa.- mięso mogło być skażone,- naczynia nie były wyparzone, a podczas całej procedury peklowania, nie przestrzegano w wystarczającym stopniu higieny. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dzieki za info już działam. Licze że Wszystko bedzie OK Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie poczebna mi pilnie pomoc. Wywal wszystkoPrzeczytaj tematy o peklowaniu i higienieKup nowe mięso i zacznij od początku.Ratując zgniliznę robisz to samo co markety lub/i producenci sprzedając towary w "PROMOCJI", a chyba własnie z tym miedzy innymi my z tym walczymy.https://www.youtube.com/watch?v=QVFtaGbAhB4https://www.wykop.pl/link/1210721/mieso-reaktywacja/strona/4/ PSCyt : Licze że Wszystko bedzie OK Nadzieja umiera ostatnia, zaraz po Tobie jak eis otrujesz Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Kup nowe mięso i zacznij od początku.Ratując zgniliznę robisz to samo co markety lub/i producenci sprzedając towary w "PROMOCJI", a chyba własnie z tym miedzy innymi my z tym walczymy.Jednak będę ratował bo 15kg filetu indyka szkoda było by wyrzucić, a tak jak wspominałem zapach mnie niepokoi a to nie znaczy ze już cos śmierdzi, mam na tym punkcie dość duże wyczulenie (reszta domowników stwierdziła że zapachowo wszystko jest OK). Może trochę pod tym względem mam zwichrowane tak jak na higienie pracy ale wole od razu reagować niż czekać aż otworze kuwetę i pojawi się rzeczywiście odorek. Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Jednak będę ratował bo 15kg filetu indyka szkoda było by wyrzucić, Dokładnie z tego samego powodu nieuczciwi producenci i sprzedawcy to samo robią, możliwe ze ten twój filecik był już reaktywowany, możliwe ze nawet więcej niż 1 raz.Powodzenia, PSMam nadzieje ze masz duży zapas papieru toaletowego w domu, bo to najmniejszy problem który może Cie spotkać Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Nie jest tak źle. Nie Kolega spróbuje uratować mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Indyk uratowany Wygląda na to że tak jak pisał Maxell za słaba peklosól. Gdyż po wymyciu i wymianie solanki na solankę (100% peklosól + przyprawy) solanka przez kolejne 4 dni była idealnie klarowna.Następnym razem po prostu zmienię dość znacznie stosunek soli do peklosoli i problemu nie będzie.P.S. TOSHIBA wczoraj indyk spróbowany w dość znacznej ilości, papier toaletowy zgodnie z zaleceniem zakupiony ale nie był potrzebny bo wszystko jest jak najbardziej w porządku Jeszcze raz dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Indyk uratowany Wygląda na to że tak jak pisał Maxell za słaba peklosól. Gdyż po wymyciu i wymianie solanki na solankę (100% peklosól + przyprawy) solanka przez kolejne 4 dni była idealnie klarowna. Następnym razem po prostu zmienię dość znacznie stosunek soli do peklosoli i problemu nie będzie. To pokaz zdjecie tego wyrobu P.S. TOSHIBA wczoraj indyk spróbowany w dość znacznej ilości, papier toaletowy zgodnie z zaleceniem zakupiony ale nie był potrzebny bo wszystko jest jak najbardziej w porządku Jeszcze raz dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi Nie przejmuj sie, papeir toaletowy to taka rzezc ,ze zawsze wychodzi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Proszę bardzo:) Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez djdk Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Poczytaj trochę o przygotowaniu mięsa do wędzenia i o samym wędzeniu bo jest źle uwędzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 yyyyyy.....źle uwędzone? Jak możesz napisz gdzie robię błąd będę wdzięczny :-)Po wyjęciu z solanki wiązanie i rozwieszam do osuszania.Zwykle osuszam 12 godzin warunkach chłodniczych tym razem jednak osuszałem 3 godziny w temp pokojowej przy wentylatorze.Następnie do wędzarni.Wędzenie temp 60st czas 5 godzin wędzarnia klasyczna drzewo bukowe + jabłoń.Prosto z wędzarni daje do parzenia temp. 80st czas według wagi w tym wypadku 6,5 minuty/kg Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Po wyjęciu z solanki wiązanie i rozwieszam do osuszania. Ten proces nazywa się ociekaniem. Następnie do wędzarni. Zapomniałeś osuszyć w wędzarni bez dymu aż powierzchnia mięsa będzie sucha.Wtedy dopiero puszczasz dym.Powinieneś uzyskać na powierzchni taki kolor jak na zdjęciu Z lewej strony na górze w siatce jest pierś z indyka. Twoje wędzonki są szare i matowe czyli źle osuszone.[Dodano: 20 kwi 2019 - 09:26] Prosto z wędzarni daje do parzenia temp. 80st czas według wagi w tym wypadku 6,5 minuty/kg To,że parzysz bez pomiaru temperatury w środku na wpływ na soczystość wyrobu. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Dzieki za info... następnym razem popracuję nad lepszym ociekaniem i osuszaniem.Jeśli chodzi o osuszanie w wędzarni to mam z tym kłopot żeby wyłączyć dym w mojej wędzarni próbowałem przy otwartych drzwiach ale wydawało mi się że mija się to z celem bo temp. przy otwartych drzwiach nie przekraczała 20st.Odnośnie parzenia to fakt... nie mierze w środku bo zwykle z soczystością nie ma problemu. Pewnie do pierwszego razu aż będzie coś nie tak wtedy termometr w mięsie będzie pojawiał się zawsze Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Wygląda na to że tak jak pisał Maxell za słaba peklosól. Pilnuj tego zawsze. Nie rób nigdy jakichkolwiek mieszanek z solą, jeśli chcesz peklować bezpiecznie. Jak pisałem, przeprowadzono badania (wyniki są gdzieś na forum), które udowodniły, że w niektórych wypadkach tylko 15% azotynu bierze udział w procesie peklowania.W każdym razie wszystko się udało życzę zatem SMACZNEGO. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeśli chodzi o osuszanie w wędzarni to mam z tym kłopot żeby wyłączyć dym w mojej wędzarni próbowałem przy otwartych drzwiach ale wydawało mi się że mija się to z celem bo temp. przy otwartych drzwiach nie przekraczała 20st. Pokaż jaką masz wędzarnię to może coś doradzimy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 I dodam ,że osuszamy i wędzimy drewnem suchym ok. max 25 % wilgotności. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam taką wędzarnię własnej roboty. Palenisko oddzielone od komory 1,3m rura fi200. Jeden szyber przed paleniskiem drugi na kominie. Jeśli chce osuszać bez dymu to w palenisku musiał by być żywy ogień żeby ograniczyć dym plus otwarte drzwi wędzarni. Niestety drzwi są dość duże i mimo tego że w palenisku jest ogień to przy otwartych drzwiach w komorze mam około 20 stopni. (pewnie w lato będzie wiecej) Drewno zawsze mam suche. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez djdk Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak czułem,że to kanałowy pomniczek.Zrób palenisko pod komorą.Może być bezpośrednie tzn. bez stropu między paleniskiem a komorą lub pośrednie z otworem w stropie.Do tego dołóż deflektor w komorze i po problemie.Będziesz dodatkowo spalał o wiele mniej drewna i będzie bardziej stabilna temperaturowo.Jak zrobisz pośrednią to komorę obij wewnątrz deskami i na to daj czarną blachę,ale i bez tego będzie o wiele lepiej jeśli palenisko będzie po komorą. Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Tak czułem niestety na tym naprawdę trzeba się nauczyć wędzić - widziałem ,że się da - ALE.... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 (edytowane) Tak czułem niestety na tym naprawdę trzeba się nauczyć wędzić - widziałem ,że się da - ALE....Oczywiście,że się da,ale trzeba mieć dużo praktyki i dużo drewna pod ręką szczególnie zimą.W kartonie też uwędzę.Lepiej przerobić niewielkim kosztem i problemy znikną Edytowane 20 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Ludzie, dajcie spokój. Chłopak ma wędzarnię taką, jaką ma i mamy mu pomóc w obsłudze tej właśnie, a nie jakiejś wydumanej. Kolego, spokonie sobie przetestuj różne warianty, aż dojdziesz do perfekcji. Ludzie od wieków wędzą na podobnych, z pozytywnym skutkiem. Poczytaj na naszym forum relacje ludzi, którzy pracują z powodzeniem na podobnych sprzetach. Życzę powodzenia.Jesli będziesz miał kłopoty, zawsze możesz zapytać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Fakt drewna troszkę idzie ale tylko na "rozhulanie" wędzarni... potem to już sama przyjemność bo znakomicie trzyma temperaturę... czasem przez 2 godziny nic nie musze robić a temperaturę mam 60st.Z drugiej strony dostep do rury pod komora mam wiec nic nie stoi na przeszkodzie żeby zalożyć trójnik i zrobić drugie palenisko pod komorą.Jeszcze raz dzieki za porady, wezme je pod uwagę i myslę ze bedzie tylko lepiej Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 No to powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Od razu lepiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.