Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

"Nitki" w mięsie sarny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 17 kwi 2019 - 16:26

Witam,kupiłem w hurtowni Tytus w Opolu mięso z sarny kl2,głęboko mrożone. Po 3 dniowym rozmrażaniu zauważyłem na mięsie takie pojedyńcze białe nitki. Nie są one wbite w mięso,tylko swobodnie do niego przylegają,to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść. W jednym miejscu było ich kilka więc załączam zdjęcie. Kto wie co to jest?

Załączone pliki



#2 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 17 kwi 2019 - 17:12

Podobne do nicieni płucnych lub żołądekowo- jelitowych, ale fotka mało wyraźna

Równnie dobrze mogą to być włókna techniczne



#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4105 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 kwi 2019 - 18:48

Witam,kupiłem w hurtowni Tytus w Opolu mięso z sarny kl2,głęboko mrożone

Zanieś do hurtowni i pokaż co Ci sprzedali.

Jeśli nic nie zmieniło się w prawie konsumenckim to: Klient ma prawo do zwrotu zakupionego towaru ( świeże mięso ) w ciągu 24 godz. od daty zakupu.



#4 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 17 kwi 2019 - 19:05

Kupiłem już jakiś czas temu i to nie osobiście,bo do Opola mam za daleko. Szkoda mięsa ;(

#5 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2174 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 17 kwi 2019 - 19:35

T o jest  K A R Y G O D N E do sanepidu z tym na badanie i niech przeprowadzą kontrolę w tej hurtowni ,gdyż inne mięso może też być zarażone brak słów .....gdzie te doktory są co badają....za d...e i do zwolnienia za zaniechania jakich dokonali  :facepalm:



#6 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 17 kwi 2019 - 19:54

Nie mam juz nawet paragonu :/
[Dodano: 17 kwi 2019 - 20:54]
Co z tym miesem zrobić? Zakopać głęboko?

#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 20:03

Zrób dokładniejsze zdjęcie.

#8 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 17 kwi 2019 - 20:18

Co z tym miesem zrobić? Zakopać głęboko?

 

Oddaj do sanepidu, albo spal

NIE zakopuj szczególnie jeżeli masz płytko wody gruntowe, to najlepsze środowisko rozwoju i zakazania kolejnych osobników, o ile są to nicienie.

A jeżeli nie są o nicienie, a np zwykle mechaniczne zanieczyszczane tez bym tego nie jadł, bo oznacza to ze rozbiór był w warunkach niehigienicznych


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 17 kwi 2019 - 20:20


#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2680 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 17 kwi 2019 - 20:49

A nie są to źdźbła trawy ?  są załamane pod katem , nicienie  miałe by załamania zaokrąglone . Oczywiście to domysły . Co by nie było nie powinno być tego w mięsie



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8881 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 kwi 2019 - 20:57

to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,

Najlepiej zanieś to do weterynarza, który pod mikroskopem sprawdzi strukturę.

Jeżeli masz dobre szkło powiększające, dużą lupę to też już możesz zauważyć budowę tych włókien.



#11 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 17 kwi 2019 - 21:28

Kolejne zdjęcia

Załączone pliki



#12 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1288 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 kwi 2019 - 22:12

No to już nie podlega niepewności. Zadaje pytanie jak do tego mogło dojść że mięso trafiło do sprzedaży. W ujjj że nie mam paragonu i dawno ..trzeba to zgłosić. Jakieś niechluje klasyfikują mieso do sprzedaży. Ja bym nie odpuścił. 



#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5099 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 22:52

to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść.

Na jakie  podstawie wykluczyłeś   sierść  ?  Jakiej długości są pojedyńcze nitki ? 

Analizując zdjęcia bez skali , tudzież biorąc pod uwagę obcowanie z dziczyzną  wydaje mi się ,że są to jednak "włosy" z zimowej sukni.



#14 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1288 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 17 kwi 2019 - 22:58

 

to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść.

Na jakie  podstawie wykluczyłeś   sierść  ?  Jakiej długości są pojedyńcze nitki ? 

Analizując zdjęcia bez skali , tudzież biorąc pod uwagę obcowanie z dziczyzną  wydaje mi się ,że są to jednak "włosy" z zimowej sukni.

 

Nie sądzę by sierść rozrywała się w rękach. Nie znam się na tym. Ale włos ciężko przerwać... Chętnie sie dowiem co z tym jest. Ale dobra podpowiedz co do weterynarza.  Mikroskop wszystko wyjaśni. 



#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5099 postów

Napisano 17 kwi 2019 - 23:07

Nie znam się na tym

 

No właśnie :cry:  Miałeś w rękach  sierść zwierzyny płowej w dodatku zamrożoną ???



#16 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1288 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 18 kwi 2019 - 05:22

 

Nie znam się na tym

 

No właśnie :cry:  Miałeś w rękach  sierść zwierzyny płowej w dodatku zamrożoną ???

 

Zdaje sie ze miałem ale nie zmrożona... Chudziak ja nie wychodze przed szereg że wiem... Na zimne trzeba dmuchać. Jeśli by się okazało że to jakieś robactwo to nie odpuścił bym. 



#17 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2174 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 18 kwi 2019 - 07:55

Trochę nie w temacie,lecz powiem Wam iż od jakiegoś czasu przestałem robić zakupy wędlin świeżych,które poniewierają się w ladzie chłodniczej z wędlinami które już leżą i się kleją osłonki w dotyku.Jest takie niechlujstwo w sklepach że głowa boli....nie wspomnę już o tym myciu mięsa przed zmieleniem,w zlewie ściery,kolejne do wycierania rąk....o Matko Boska,jak pańci powiedziałem co ona robi z tym myciem,to była zbulwersowana no jak ja mogę uwagę zwracać,przecież mięso należy umyć (....i ochoczo dodać trochę flory bakteryjnej)......no niestety nie ma etyki kształcenia w zawodzie sprzedawca,ludzie są z przypadku i takie dziadostwo mamy.Mięso mogło być zarażnone tymi tzw. nicieniami nawet przez tego co ustrzelił zwierzynę, zrobił sobie myśliwy kupe (a był np.chory)nie umył rąk (no bo jak w lesie)...oprawiał tusze i zaraził mięso,lub warunki transportu (syf).Ludzie robienie wędlin to nie są jaja,jak siebie zatrujesz to trudno,a jak innych doprowadzisz do choroby to co????tak niektórzy lekko sobie do tego podchodzą,a żartów nie ma.

#18 Smakoszek

Smakoszek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 184 postów
  • MiejscowośćPOland

Napisano 27 kwi 2019 - 15:23

NIe wygląda to jak jakaś istota żywą. Kawałek włozyć do ognia i powąchać dym. Po zapachu dymu mozna rozpoznać czy to substancja organiczna czy jakiś plastik.

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8881 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 kwi 2019 - 15:55

Kolejne zdjęcia

I co się okazało z tymi białymi nitkami? 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 27 kwi 2019 - 21:28

Też jestem ciekaw.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych