Mariusz7 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Witam,kupiłem w hurtowni Tytus w Opolu mięso z sarny kl2,głęboko mrożone. Po 3 dniowym rozmrażaniu zauważyłem na mięsie takie pojedyńcze białe nitki. Nie są one wbite w mięso,tylko swobodnie do niego przylegają,to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść. W jednym miejscu było ich kilka więc załączam zdjęcie. Kto wie co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Podobne do nicieni płucnych lub żołądekowo- jelitowych, ale fotka mało wyraźnaRównnie dobrze mogą to być włókna techniczne Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Witam,kupiłem w hurtowni Tytus w Opolu mięso z sarny kl2,głęboko mrożone Zanieś do hurtowni i pokaż co Ci sprzedali.Jeśli nic nie zmieniło się w prawie konsumenckim to: Klient ma prawo do zwrotu zakupionego towaru ( świeże mięso ) w ciągu 24 godz. od daty zakupu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Kupiłem już jakiś czas temu i to nie osobiście,bo do Opola mam za daleko. Szkoda mięsa ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 T o jest K A R Y G O D N E do sanepidu z tym na badanie i niech przeprowadzą kontrolę w tej hurtowni ,gdyż inne mięso może też być zarażone brak słów .....gdzie te doktory są co badają....za d...e i do zwolnienia za zaniechania jakich dokonali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Nie mam juz nawet paragonu :/ [Dodano: 17 kwi 2019 - 20:54] Co z tym miesem zrobić? Zakopać głęboko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zrób dokładniejsze zdjęcie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Co z tym miesem zrobić? Zakopać głęboko? Oddaj do sanepidu, albo spalNIE zakopuj szczególnie jeżeli masz płytko wody gruntowe, to najlepsze środowisko rozwoju i zakazania kolejnych osobników, o ile są to nicienie.A jeżeli nie są o nicienie, a np zwykle mechaniczne zanieczyszczane tez bym tego nie jadł, bo oznacza to ze rozbiór był w warunkach niehigienicznych Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A nie są to źdźbła trawy ? są załamane pod katem , nicienie miałe by załamania zaokrąglone . Oczywiście to domysły . Co by nie było nie powinno być tego w mięsie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach, Najlepiej zanieś to do weterynarza, który pod mikroskopem sprawdzi strukturę.Jeżeli masz dobre szkło powiększające, dużą lupę to też już możesz zauważyć budowę tych włókien. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Kolejne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 No to już nie podlega niepewności. Zadaje pytanie jak do tego mogło dojść że mięso trafiło do sprzedaży. W ujjj że nie mam paragonu i dawno ..trzeba to zgłosić. Jakieś niechluje klasyfikują mieso do sprzedaży. Ja bym nie odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść. Na jakie podstawie wykluczyłeś sierść ? Jakiej długości są pojedyńcze nitki ? Analizując zdjęcia bez skali , tudzież biorąc pod uwagę obcowanie z dziczyzną wydaje mi się ,że są to jednak "włosy" z zimowej sukni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 to coś jest miękkie,rozrywa się w palcach,nie jest to sierść.Na jakie podstawie wykluczyłeś sierść ? Jakiej długości są pojedyńcze nitki ? Analizując zdjęcia bez skali , tudzież biorąc pod uwagę obcowanie z dziczyzną wydaje mi się ,że są to jednak "włosy" z zimowej sukni. Nie sądzę by sierść rozrywała się w rękach. Nie znam się na tym. Ale włos ciężko przerwać... Chętnie sie dowiem co z tym jest. Ale dobra podpowiedz co do weterynarza. Mikroskop wszystko wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Nie znam się na tym No właśnie Miałeś w rękach sierść zwierzyny płowej w dodatku zamrożoną ??? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Nie znam się na tym No właśnie Miałeś w rękach sierść zwierzyny płowej w dodatku zamrożoną ??? Zdaje sie ze miałem ale nie zmrożona... Chudziak ja nie wychodze przed szereg że wiem... Na zimne trzeba dmuchać. Jeśli by się okazało że to jakieś robactwo to nie odpuścił bym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Trochę nie w temacie,lecz powiem Wam iż od jakiegoś czasu przestałem robić zakupy wędlin świeżych,które poniewierają się w ladzie chłodniczej z wędlinami które już leżą i się kleją osłonki w dotyku.Jest takie niechlujstwo w sklepach że głowa boli....nie wspomnę już o tym myciu mięsa przed zmieleniem,w zlewie ściery,kolejne do wycierania rąk....o Matko Boska,jak pańci powiedziałem co ona robi z tym myciem,to była zbulwersowana no jak ja mogę uwagę zwracać,przecież mięso należy umyć (....i ochoczo dodać trochę flory bakteryjnej)......no niestety nie ma etyki kształcenia w zawodzie sprzedawca,ludzie są z przypadku i takie dziadostwo mamy.Mięso mogło być zarażnone tymi tzw. nicieniami nawet przez tego co ustrzelił zwierzynę, zrobił sobie myśliwy kupe (a był np.chory)nie umył rąk (no bo jak w lesie)...oprawiał tusze i zaraził mięso,lub warunki transportu (syf).Ludzie robienie wędlin to nie są jaja,jak siebie zatrujesz to trudno,a jak innych doprowadzisz do choroby to co????tak niektórzy lekko sobie do tego podchodzą,a żartów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 NIe wygląda to jak jakaś istota żywą. Kawałek włozyć do ognia i powąchać dym. Po zapachu dymu mozna rozpoznać czy to substancja organiczna czy jakiś plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Kolejne zdjęcia I co się okazało z tymi białymi nitkami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Też jestem ciekaw. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Nie badałem jeszcze bo narazie nie mam gdzie,mam jeszcze 4kg zamrożonego tego mięsa i po majówce,zawiozę do badania. Tamto mięso,które rozmroziłem,profilaktycznie spaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 profilaktycznie spaliłem A nie kusiło Cię, żeby chociaż sprawdzić z jakiej substancji są te nitki?Nawet duża lupa pozwoliłaby na dokładniejsze oględziny.Poza tym spalenie też by dużo powiedziało o charakterze substancji.Sama jestem ciekawa, co to było tym bardziej, że od czasu do czasu przerabiam sarninę.Ponieważ dostaję sztuki bezpośrednio z łowiska i nie są one badane weterynaryjnie, muszę zwrócić szczególną uwagę na stan sarny na każdym etapie rozbioru oraz na stan podrobów. Oczytałam się w łowieckiej literaturze o potencjalnych zagrożeniach i nigdzie nie spotkałam takich "nitek". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Kolega myśliwy, twierdzi że to resztki słomy lub czegoś podobnego, czym wycierano mięso po rozbiorze.Na robactwo mu to nie wygląda. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Ponieważ dostaję sztuki bezpośrednio z łowiska i nie są one badane weterynaryjnie, Aniu weterynaryjnie bada się tylko dziki.Z tego co wiem to zwierzyny płowej się nie bada.Chyba ,że nastąpiły jakieś zmiany , ale to się dowiem. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Aniu weterynaryjnie bada się tylko dziki.Z tego co wiem to zwierzyny płowej się nie bada.Chyba ,że nastąpiły jakieś zmiany , ale to się dowiem. Nadal nie ma takiego obowiązku i do badania oddaję wyłącznie dziki. Ponieważ dostaję sztuki bezpośrednio z łowiska i nie są one badane weterynaryjnie, W powyższym zdaniu chciałam podkreślić, że jestem jedyną osobą, która powinna prawidłowo ocenić przydatność zwierzyny do konsumpcji.Robię to z niezwykłą starannością i po przygotowaniu teoretycznym oraz omówieniu tematu z wetem, który specjalizuje się w dziczyźnie i sam jest myśliwym.No, pewną praktykę również mam Dlatego sprawa tych "nitek" bardzo mnie intryguje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.