Skocz do zawartości

Wędzenie gęsi


Aero9k

Rekomendowane odpowiedzi

i głównie moje pytanie sprowadza się do tego: czy gęś przed wędzeniem przegotować przez 30 min?

Z tego co się orientuję to nikt z tego forum nie wędził całej gęsi, ale mogę się mylić.Jeśli kurczaka parzy się do 72ºC w najgrubszym miejscu to i gęś o ile ma być parzona powinna też mieć 72ºC w najgrubszym miejscu.Moim zdaniem 30 min parzenia nic nie da nawet jeśli gęś będzie wędzona w temp. 45 - 60º C czyli na gorąco chyba ,że zamierzasz ją podpiekać w wędzarni w temp. 90ºC., ale to co podałem to jest technologia dotycząca kurczaka a nie gęsi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie indyka w całości - temat ma dwie strony, więc łatwo przejrzeć i się zainspirować.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7613-indyk-wedzony-w-calosci/

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieso kurczaka czy indyka, to nie to samo co ges czy kaczka ,wiec proces przygotowania do wedzenia i samo wedzenie jest moim zdaniem napewno inny.

 

Piersi gesi wedze czasami  na zimno i jest super ,jednak calej gesi tak wedzic osobiscie bym nie robil i nie polecal.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Mieso kurczaka czy indyka, to nie to samo co ges czy kaczka ,wiec proces przygotowania do wedzenia i samo wedzenie jest moim zdaniem napewno inny.

 

Piersi gesi wedze czasami na zimno i jest super ,jednak calej gesi tak wedzic osobiscie bym nie robil i nie polecal.

[Dodano: 14 gru 2019 - 17:04]

A masz może dobry przepis na wędzenie piersi z kaczki.

Chce to zrobić pierwszy .

Dzięki za odpowiedz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.