Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krajalnica - temat znany?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
325 odpowiedzi w tym temacie

#1 Domin12439

Domin12439

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRudaŚląska

Napisano 15 cze 2008 - 21:19

Znalazłem coś takiego na Allegro:
http://www.allegro.p...dlin.html#photo

cena przystępna jedynie moc 100 W wydaje mi się niska
jednak nie znam się na tego rodzaju sprzęcie
chodzi mi o to czy sprzęt ów nadaje się np do obsłużenia imprezki
na około 20 osób
3-5 kg z kilku asortymentów

do końca aukcji 22 godziny

p.s. - jak kroję ręcznie to kroję grubo - mnie pasuje ale gusta wiadomo są różne

#2 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 15 cze 2008 - 21:26

zalicytuj tą http://www.allegro.p..._clatronic.html moźe się uda wygrać, tamta od biedy teź wytrzyma, ale jak już kupować to aby posłużyła dłużej

#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 cze 2008 - 21:49

Dominiku,
krajalnica do wedlin to bardzo przydatna rzecz. Przy dobrym sprzęcie można kroić prawie półprzeźroczyste plasterki.
Ale przejdźmy do rzeczy. Dostępna na rynku krajalnica Zelmera posiada moc silnika 115W, max.200W. (z tabliczki znamionowej). Ale jej tarcza jest mniejsza, średnica wynosi 17cm. Ta z Allegro ma tarczę fi 19cm a moc silnika 100W. Zatem moc skuteczna będzie dodatkowo zredukowana. Jezeli chcesz, moge Ci to przeliczyc i posle na PW. Jednak głównym mankamentem oferowanej krajalnicy jest zaledwie jedna tarcza i to o "uniwersalnym szlifie falowym". Otóż tarcza z takim szlifem najlepiej nadaje sie do pieczywa. Do wedlin stosuje się tarcze gładkie, które sa w stanie pokroić np. wędlinę dojrzewającą w supercienkie plasterki.
Podsumowujac: jeżeli chcesz tę maszynke głównie do wędlin to nie polecam.
P.S. Jest jeszcze jeden czynnik decydujący o jakości krajalnic do wędlin. Jest to sztywność całej konstrukcji. chodzi o to, żeby pod wpływem nacisku bocznego na płyte dystansową nie odkształcała się ona i nie zmieniała wymiarów szczeliny. Ale o tym trudno wyrokowąć przy zakupie internetowym.

#4 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 27 kwi 2009 - 17:48

Witajcie ;)
Też mam problem z krojeniem cienko wędlin.
Zwłaszcza to doskwiera przy kindziuku.
Uwagi EAnny są cenne i trafne ale czy ktoś mógłby podać krajalnicę konkretnej firmy , konkretny model ewentualnie również rodzaj tarczy do cienkiego krojenia wędlin, bo faktycznie jak się jedną kroi możliwie chleb ( z twardą skórką) to już trudno ukroić przeźroczysty plaster.
Nie wiem jak Wy sobie z tym radzicie, ale ja mam problem ;(
pozdrawiam

#5 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 27 kwi 2009 - 18:33

Potwierdzam, że tarcza kupowana w komplecie z krajalnicą Zelmera najlepiej nadaje się do krojenia chleba. Wspomniana przez EAnne tarcza "gładka", to w serwisie koszt ok. 80zł.

Póki co radzę sobie bardzo ostrym nożem i dużą ilością cierpliwości przy krojeniu wędlin podsuszanych.

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 kwi 2009 - 18:34

Posługuję się krajalnicą Zelmer typ 294.6 Alexis young.
Wyposażona jest w dwie tarcze: falistej używam do pieczywa, gładka służy wyłącznie do krojenia wędlin.
Wadą jej jest zbyt mała sztywność korpusu, co skutkuje zmianami grubości przy większym, bocznym nacisku na krojony kawałek. Tarcze kroją bardzo dobrze, wysuszoną na kość kiełbasę można pokroić w cieniutkie, półprzeźroczyste, elastyczne chipsy. To samo dotyczy wędlin dojrzewajacych.
Aby uzyskać plasterki o stałej grubości należy zatem kontrolować nacisk boczny.
W modelu tym nie można również kroić wędlin po skosie, ponieważ stół nie posiada regulowanego nachylenia.
Krajalnica, o której piszę, była prezentem. Gdybym teraz kupowała i miała więcej pieniedzy, poszukałabym modelu pozbawionego w/w mankamentów. Gdybym jednak tych pieniedzy nie miała, kupiłabym ten sam model.

#7 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 27 kwi 2009 - 19:39

:wink:
serdeczne dzięki za podpowieź i odpowiedź.Będę musiał się chyba niedługo rozstać z jeszcze NRD-owską ;) Aką do której mam duży sentyment ;)ale mniej zdrowia ;(
pozdrawiam

#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4290 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 27 kwi 2009 - 19:40

Osobiście proponuję profesjonalny sprzęt, czyli należy odwiedzić hurtownie zaopatrujące sklepy, restauracje etc.

#9 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 27 kwi 2009 - 20:41

No co Wy?
Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak :tongue: :razz

Pozdrawiam serdecznie.

#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 kwi 2009 - 21:03

Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak

Powiem tak: to zależy od wędliny i podniebienia.
Jeżeli nigdy nie jadłeś cieniutko krojonej wędliny dojrzewającej, to nie wiesz, co straciłeś :cry:

#11 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 27 kwi 2009 - 21:17

EAnna,
Z opowieści mego brata: poprzedniego lata bawił on we Włoszech wraz z kilkoma swymi przyjaciółmi. Przed wyjazdem z Italii wpadli na pomysł kupienia wiadomej szyneczki. Ponieważ nie chcieli kupować paczkowanej na stacji benzynowej, zdecydowali się na odwiedzenie małego sklepiku w jakimś miasteczku. Szyneczka i owszem, była, ale wprawili właściciela w niemałe zakłopotanie prosząc o 1 kg pokrojonej wędlinki. Pan oczywiście stanął na wysokości zadania, i choć była to ponoć niespotykana jednorazowa ilość, dzielnie zabrał się do dzieła. Poprosił, by odwiedzono go za godzinkę a on w tym czasie zrobi, co ma zrobić. Po umówionym czasie, chłopaki weszli do sklepu, a Pan właśnie kończył kroić ich "prościuto". Szyneczka była ponoć pokrojona w niewyobrażalnie cieniutkie plasterki, każdy bez żadnych strzępków, czy niedokrojeń. Wdali się w krótki dyskurs z właścicielem, który zdradził im, że pół godziny przygotowywał nóż, a drugie pół kroił szynkę.

#12 Domin12439

Domin12439

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRudaŚląska

Napisano 27 kwi 2009 - 21:34

No co Wy?
Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak :tongue: :razz

Pozdrawiam serdecznie.


Zgadzam się w zupełności
jednak chcąc nakarmić delikatne podniebienia
trzeba czasem pójść na ustępstwa :grin:

#13 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 27 kwi 2009 - 21:45

Kiedyś kupiłem krajalnicę z dwoma tarczami, do chleba i do wedlin. Impreza w domu więc chciałem jak EAnna cieniutko pokroić wędlinki. Niestety ani jedną tarczą ani tą specjalną do szynek nie dało sie ciąć. Szyni wychodziły poszarpane, nierówne. Krajalnica kosztowała ok 600 zł , firmy nie pamiętam, więc koszt nie był mały. Trochę się musiałem nakłócić, żeby przyjęto ją do zwrotu. Pani nie mogła zrozumieć jak taka krajalnica może nierówno ciąć. Najciekawsze jest to, że krajalnica, którą przywiozłem z Niemiec 20 lat tamu ze starą tarczą kroi nadal i to lepiej od tej kupionej nowej.

#14 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 28 kwi 2009 - 09:14

No co Wy?
Wędlinę własną to tylko nożem i grubo.Dopiero wtedy jest prawdziwy smak :tongue: :razz


He he :wink:
Kiedyś wolałem grubiej krojone wędliny, chleb, nie smakował mi alkohol
Teraz trochę przeciwnie, acz bez przesady.
Ale uważam że szlachetna wędlina lepiej smakuje jak jest jak mgiełka.
Grubo pokrojony kindziuk to trochę profanacja.
Ale Ci co mają odmienne zdanie też mają rację- piszę to naprawdę bez ironii.
Dziękuję za odpowiedzi i sugestie wszystkim.

#15 berni

berni

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćBrwinów

Napisano 13 cze 2011 - 15:36

Witam

Czy przez ostatnie 2 lata macie jakieś nowe doświadczenia z krajalnicami?
Co możecie polecić? Na rynku wybór duży, a rozpiętość cenowa jeszcze większa.

#16 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 13 cze 2011 - 16:43

Ja też dołączę się do tematu. Ma ktoś z Was krajalnicę zakupiona np. na Allegro koszt ok. 60zł. Jak się takie coś sprawuje.?

#17 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 13 cze 2011 - 17:09

bendetto...

Zapomnij..Przy takim rozpieciu ceny jakie podales , nic ciekawego nie dostaniesz..

Owszem , chlebek pokroisz , tylko ze nie moze byc za swierzy !! Pozatym jeszcze ujdzie krojenie Salami , ale musi byc dosc sucha i twarda , ale nie licz za bardzo na estetyke pocietego wyrobu..

Po za tym , ser typu Gouda , ale tylko do 3 - 4rech plasterkow (wiecej serka poprostu zniknie a tarcze tnace oblepia sie .!! pozosanie Ci znowu ciecie czerstwego chleba albo twardej salami aby tarcze tnace jako tako oczyscic..

Pisze z wlasnego doswiadczenia..

pozdro :-)

#18 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 13 cze 2011 - 19:03

Bardziej chce używać do krojenia rolady boczkowej, mielonki, szynki. Maksymalna średnica wyrobu 0k. 12cm.

#19 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1128 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 13 cze 2011 - 23:43

Może to będzie pomocne? Ja przeważnie analizuję parametry przed dokonaniem zakupu a na krajalnicy właśnie przejechałam się przez pośpiech. http://nuclearts.pl/...c-przy-zakupie/

[size=9][ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 00:47 ][/size]
Dodam,że moja krajalnica to Hyundai FS 804E. Zgubiłam uszczelkę, która znajduje się pod nożem i nigdzie nie mogę kupić. Serwis nie jest w stanie mi pomóc, horror.Poza tym brak zabepieczenia przed przypadkowym włączeniem, no jednym słowem "dałam ciała".

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Aga

Aga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćCzarny Las

Napisano 16 cze 2011 - 10:13

Ja mam w domu zwykłą siemensa, tragedia, aż podskakuje przy wysuszonych wędlinach. Ale niezawodna była krajalnica Hani i Radka ( zlot w Bukowinie) można było na niej kroić bardzo cieniutko. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych