Gość Efffa Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Leśna kostka z kiwi Składniki: Ciasto:450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku3 jajka1 szklanka cukru2/3 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaWarstwa kiwi z galaretką:1 kg kiwi 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody)1/2 szklanki wody1/4 szklanki cukruMasa kremowo-jogurtowa:300 ml śmietanki kremówki400 g jogurtu naturalnego/greckiego3-4 łyżki cukru pudru do smaku2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wodyDo dekoracji:owoce granatu lub owoce leśnePrzygotowanie: Ciasto: Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć. W przypadku świeżych liści - szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie.Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać.Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie. Warstwa kiwi: Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu. Galaretki rozpuścić we wrzącej wody, do galaretek dodać odsączone obgotowane kiwi, wymieszać do lodówki i wstawić do stężenia - galaretka musi być już tężejąca ale ciągle musi dać się przemieszać. Masa kremowo-jogurtowa: Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Złożenie ciasta: Ostudzone ciasto szpinakowe wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski - pokruszyć. Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, nasączyć ciasto syropem z obgotowania kiwi, wyłożyć 1/2 masy śmietanowo-jogurtowej i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną warstwę śmietanowo-jogurtową wyłożyć tężejąca galaretkę z kiwi, z powrotem schować do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowo-jogurtowej i wierzch obsypać okruszkami ciasta szpinakowego. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! [Dodano: 24 kwi 2019 - 08:05]Leśne pucharki z ciastem szpinakowym i karmelizowanym jabłkiem - zostało mi troszkę okruchów z powyższego ciasta to desery powstały Składniki (2 szt):8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego 2 jabłka1 łyżka cukru brązowego1 łyżeczka masła6 łyżek jogurtu naturalnegocynamon, mielone goździki, imbircukier puder/erytrolowoce leśne do dekoracjiPrzygotowanie:Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać. Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi. Smacznego! Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Tutaj nie powinnam zaglądac, bo moje kubki smakowe zaczynają wariować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 bo moje kubki smakowe zaczynają wariować To mózg domaga się c u k r u Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 To jest Extra przez wielkie E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 @halusia@, dnia 24 Kwie 2019 - 17:49, napisał: bo moje kubki smakowe zaczynają wariować To mózg domaga się c u k r u Wiem o czym piszesz Aniu, staram się '' mu wybić z głowy '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja 2019 Kajmakowa kaszka manna z malinami Składniki (3 pucharki):1,5 szklanki mlekapół szklanki śmietany kremówki np. 30%szczypta soli3 łyżki kaszy mannySos malinowy:1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)1/4 szklanki wody1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDodatkowo:3 łyżki masy kajmakowejmalinyPrzygotowanie:W rondelku umieścić 1 szklankę mleka, kremówkę, szczyptę soli i cukier. Wstawić na palnik. Do reszty zimnego mleka dodać kaszkę manną, wymieszać i gdy zawartość rondelka się zagotuje dodać rozrobioną kaszkę. Zagotować, skręcić palnik i pogotować około 3 minuty. Połowę porcji rozlać do pucharków. Do drugiej połowy ugotowanej kaszki dodać masę kajmakową i wymieszać. Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę aż się owoce rozpadną. Można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pesteczek. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotujących się malin, zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki. Sos malinowy wyłożyć na białą kaszkę manną w pucharkach, wyłożyć kajmakową kaszkę, udekorować malinami. Podawać jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2019 Kajmakowa kaszka manna z malinami Wygląda obłędnie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Maja 2019 Tort żaba, wysokość 50 cm, średnica 30 cm sam biszkopt, plus kilka cm na nogi. Tylko raz do roku robię torty dekoracyjne, bo roboty z tym okropnie dużo, pracochłonne bardzo rzeźbienie, chłodzenie. A i nie przepadam za bardzo za masą cukrową i tynkiem maślanym wymaganym pod masą cukrową. Ale czego się nie robi dla dziecia swojego, który sobie dziwne rzeczy wymyśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Maja 2019 Ewa ladna zaba Nie musisz pod mase cukrowa klasc tynk maslany. Bardzo dobrze ciasta #D pracuja z ganache. Nie rozgrzewa sie w czasie pracy z masa cukrowa. Jest latwiej z nim pracowac. Tylko badz pewna ,ze dobrze wystudzisz przed dawaniem masy cukrowe. Polecam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Maja 2019 Zrobiłam raz ganache za radą jednej osoby, wbrew naukom jakie miałam na szkoleniu to spróbowałam. Nie spełnił swojej roli, nie trzymał formy i pocił się, rozmiekczając masę cukrową. Jednak tynk maślany do zadan specjalnych jest zdecydowanie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Maja 2019 Piękna robota ???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja 2019 Www musisz przestrzegac temperature przy czekoladzie.I jaka czekolade mialas?Kodak swoj przepis. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Maja 2019 Ojejciu, teraz nie pamiętam bo to było dobre 5 lat temu, kiedy dużo więcej tortów takich robiłam. Wiem, że był bardziej gęsty niż np jak teraz robię do ciast czy deserów, który ładnie otula mi wypieki. Za tamtych czasów używałam czekolady z hurtowni cukierniczej, w pastylkach w dużym opakowaniu i była to deserowa, z dużą zawartością kakao. Ale już nie pamiętam jaka. Teraz już tylko wypieki dla domowników. Ale jeśli masz dobry przepis to poproszę, bo teraz mam zamówienie od corki na tort z motywem szachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Maja 2019 Podesle Tobie w najblizszych dniach. Ten ganache zawsze tworzy dobra skorke na ciescie,zwlaszcza kiedy w srodku jest ciasto przekladane kremem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Maja 2019 Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Maja 2019 @Efffa, zamiast tej masy mozesz uzyc marcepanu , parcepan mozna polozyc nawet na sama ubita smietane i spokojnie nawet 3 dni taki tort wytrzymuje , sama nigdy z tej masy ukrowej nic nie robilam natomiast z marcepanem no ciezko by zliczyc tort Super ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Jabłecznik podpiekany z przepisu Halusi Bajka po prostu! https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6321-ciasta-jablecznik-podpiekany/?fbclid=IwAR1AerRvUCGBfrR29jvKVrKiU7qaKPe9i-PYWHeMON9g1q0L1PYehhbKKok Użyłam swojej przyprawy, którą robię sobie w słoiczku, nie sypałam po wierzchu i nie używałam surowych jabłek tylko zrobiłam mus jabłkowy. 1,5 kg jabłekcukier do smaku 1 łyżeczka cynamonuszczypta mielonych goździkówszczypta imbiru1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowejPrzygotować masę jabłkową: jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną, zajmuje to około 10 min. Następnie odparować nadmiar płynów aby masa była dość gęsta. Następnie dodać przyprawy, posłodzić do smaku i pozostawić do ostudzenia.[Dodano: 07 maj 2019 - 14:22]Deser z malinami i kremem z białą czekoladą Składniki:Sos malinowy:1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)1/4 szklanki wody1 łyżeczka mąki ziemniaczanejodrobina cukru do smakuKrem:150 g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki100 g czekolady białej Dodatkowo:herbatniki kakaowe (około 100 g)świeże owoce (u mnie borówki)Przygotowanie:Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę aż się owoce rozpadną. Można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pesteczek. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotujących się malin, zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki. Można również dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo krem jest słodki a maliny są świetnym kontrastem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Do pucharków nakładać składniki warstwami. Kolejność nie ma znaczenia u mnie: pokruszone herbatniki, sos malinowy, krem, cienka warstwa pokruszonych herbatników, krem i borówki. Smacznego! Edytowane 7 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Maja 2019 Masz niewątpliwie talent do deserów. Ta kasza manna aż woła przez monitor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Maja 2019 Efffa.. pyszności przygotowałaś.. a jak pięknie podane. Brawo! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Maja 2019 Dziękuję Wam bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja 2019 Podesle Tobie w najblizszych dniach. Ten " najblizszy dzien" jest dzis Ilosci podam Tobie duze, zmniejsz sobie je. 480 ml zsmietany ( u nas nazywa sie to Heavy cream; jest to bardfzo gesta swieza smietana)910 g slodkiej ciemnej czekolady55g glukozy55g masla niesolonego Smietana, glukoza i maslo wsadzic trzeba do garnka, doprowadzic do zagotowania. Zdjac z gazu i dodac pokrojona czekolade. Mieszajac ciagle az sie rozpusci kompletnie . Mieszanke bedziesz miala taka gesta. Tym smarurjesz ciasto jak juz masz wyciete ksztalty. Nastepnie wszadz do lodowki na pol godziny i zoabczysz nic Tobie nie bvedzie plynac. Jezeli chcesz taki na szybko Ganache, to zawsze wez 1 czesc smietany do tego 2 czesci czekolady. Wszystko wazone ( zawsze g nie ml).Tak samo bedzie dzialac jak posmarujesz ciasto. Ten drugi zawsze stosuje do sliwek nadziewanych miekkim ganache . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Maja 2019 Ten " najblizszy dzien" jest dzis Dzięki wielkie, już kombinuje aby jak najszybciej skorzystać z przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Maja 2019 Dzięki wielkie, już kombinuje aby jak najszybciej skorzystać z przepisu " Bedzie pani zadowolona" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Maja 2019 Moje ulubione ciasto na kremówce, najzwyklejsze ucierane. Przepis mojej babci, stary jak świat. Ale nie byłabym sobą gdybym go nie modyfikowała na przeróżne sposoby. Tym razem z dodatkiem wiórków kokosowych, rabarbaru i kokosowej kruszki. Mega proste ciacho Składniki:Ciasto:2 jaja1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia (przy mniejszej ilości owoców, lub z owocami "lekkimi" można zmniejszyć do 1,5 łyżeczki. W przypadku ciasta bez dodatków 1 łyżeczka starczy)1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%1 szklanka wiórków kokosowych Kruszonka:100 g mąki pszennej60 g wiórków kokosowych110 g zimnego masła w kawałkach6 łyżek cukru Dodatkowo:cukier puder do oprószenia400 g rabarbaru Przygotowanie:Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Formę na ciasto (u mnie 25 cm x 29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Na końcu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 24 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Maja 2019 Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Tym razem @halusia@ wybrała przepis na ciasto kakaowe, mega proste i szybkie. U mnie z wiśniami i wiórkami kokosowymi a Halinki wersja była z przyprawami korzennymi i bakaliami - trzeba ją pogonić aby wstawiła swoje zdj i przepis w jej kąciku Składniki:1 jajo1 szklanka cukru1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej1 łyżka dżemu2 łyżki kakao1/4 szklanki wiórków kokosowych1 szklanka mleka3/4 szklanki oleju1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu)Do dekoracji:100 g czekolady mlecznej/deserowejwiórki kokosowePrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz wiśni umieścić w misie i zmiksować na gładkie ciasto. Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.