Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko - ciasta i desery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 kwi 2019 - 07:05

Leśna kostka z kiwi

 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa kiwi z galaretką:
  • 1 kg kiwi 
  • 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
Masa kremowo-jogurtowa:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
  • 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody
Do dekoracji:
  • owoce granatu lub owoce leśne
Przygotowanie:
 
Ciasto:
 
Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć. W przypadku świeżych liści - szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie.
Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie.
 
Warstwa kiwi:
 
Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu. Galaretki rozpuścić we wrzącej wody, do galaretek dodać odsączone obgotowane kiwi, wymieszać do lodówki i wstawić do stężenia - galaretka musi być już tężejąca ale ciągle musi dać się przemieszać.
 
Masa kremowo-jogurtowa:
 
Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować.
 
Złożenie ciasta:
 
Ostudzone ciasto szpinakowe wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski - pokruszyć.
 
Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, nasączyć ciasto syropem z obgotowania kiwi, wyłożyć 1/2 masy śmietanowo-jogurtowej i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną warstwę śmietanowo-jogurtową wyłożyć tężejąca galaretkę z kiwi, z powrotem schować do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowo-jogurtowej i wierzch obsypać okruszkami ciasta szpinakowego.
 
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
 
Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami. Przechowywać w lodówce.
 
 
Smacznego!

 


[Dodano: 24 kwi 2019 - 08:05]

Leśne pucharki z ciastem szpinakowym i karmelizowanym jabłkiem - zostało mi troszkę okruchów z powyższego ciasta to desery powstały :)

 

Składniki (2 szt):
8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego 
2 jabłka
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka masła
6 łyżek jogurtu naturalnego
cynamon, mielone goździki, imbir
cukier puder/erytrol
owoce leśne do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier brązowy, rozpuścić i podgrzewać aż zacznie się karmelizować. Szybko przełożyć jabłka i masło, chwilkę razem podsmażyć. Posypać odrobiną cynamonu, mielonych goździków i imbirem, wymieszać.
 
Jogurt wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą.
 
Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi.
 
Smacznego!
 

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 24 kwi 2019 - 07:04


#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 kwi 2019 - 16:49

Tutaj nie powinnam zaglądac, bo moje kubki smakowe zaczynają wariować  :facepalm:



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8882 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 kwi 2019 - 17:25

bo moje kubki smakowe zaczynają wariować

To mózg domaga się c u k r u   :facepalm:



#4 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 24 kwi 2019 - 18:07

To jest Extra przez wielkie E.  :clap:



#5 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 kwi 2019 - 20:49

@halusia@, dnia 24 Kwie 2019 - 17:49, napisał: bo moje kubki smakowe zaczynają wariować To mózg domaga się c u k r u

 

Wiem o czym piszesz Aniu, staram się  '' mu wybić z głowy ''  :facepalm:  :D



#6 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 01 maj 2019 - 18:24

Kajmakowa kaszka manna z malinami
 
Składniki (3 pucharki):
1,5 szklanki mleka
pół szklanki śmietany kremówki np. 30%
szczypta soli
3 łyżki kaszy manny
Sos malinowy:
1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki masy kajmakowej
maliny
Przygotowanie:
W rondelku umieścić 1 szklankę mleka, kremówkę, szczyptę soli i cukier. Wstawić na palnik. Do reszty zimnego mleka dodać kaszkę manną, wymieszać i gdy zawartość rondelka się zagotuje dodać rozrobioną kaszkę. Zagotować, skręcić palnik i pogotować około 3 minuty. Połowę porcji rozlać do pucharków.
 
Do drugiej połowy ugotowanej kaszki dodać masę kajmakową i wymieszać.
 
Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę aż się owoce rozpadną. Można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pesteczek. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotujących się malin, zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki.
 
Sos malinowy wyłożyć na białą kaszkę manną w pucharkach, wyłożyć kajmakową kaszkę, udekorować malinami. Podawać jeszcze ciepłe lub po ostudzeniu.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2019 - 18:40

Kajmakowa kaszka manna z malinami

 

Wygląda obłędnie  :clap:



#8 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 01 maj 2019 - 22:45

Tort żaba, wysokość 50 cm, średnica 30 cm sam biszkopt, plus kilka cm na nogi. Tylko raz do roku robię torty dekoracyjne, bo roboty z tym okropnie dużo, pracochłonne bardzo rzeźbienie, chłodzenie. A i nie przepadam za bardzo za masą cukrową i tynkiem maślanym wymaganym pod masą cukrową. Ale czego się nie robi dla dziecia swojego, który sobie dziwne rzeczy wymyśla :D

 

 

Załączone pliki



#9 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 maj 2019 - 00:12

Ewa ladna zaba :clap:

 

 Nie musisz pod mase cukrowa klasc tynk maslany. Bardzo dobrze ciasta #D pracuja z ganache. Nie rozgrzewa sie w czasie pracy z masa cukrowa. Jest latwiej z nim pracowac. Tylko badz pewna ,ze dobrze wystudzisz przed dawaniem masy cukrowe. Polecam.



#10 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 maj 2019 - 01:45

Zrobiłam raz ganache za radą jednej osoby, wbrew naukom jakie miałam na szkoleniu to spróbowałam. Nie spełnił swojej roli, nie trzymał formy i pocił się, rozmiekczając masę cukrową. Jednak tynk maślany do zadan specjalnych jest zdecydowanie lepszy

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 02 maj 2019 - 04:52

Piękna robota 👍👍👍

#12 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 maj 2019 - 08:40

Www musisz przestrzegac temperature przy czekoladzie.
I jaka czekolade mialas?
Kodak swoj przepis.

#13 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 maj 2019 - 08:59

Ojejciu, teraz nie pamiętam bo to było dobre 5 lat temu, kiedy dużo więcej tortów takich robiłam. Wiem, że był bardziej gęsty niż np jak teraz robię do ciast czy deserów, który ładnie otula mi wypieki. Za tamtych czasów używałam czekolady z hurtowni cukierniczej, w pastylkach w dużym opakowaniu i była to deserowa, z dużą zawartością kakao. Ale już nie pamiętam jaka. Teraz już tylko wypieki dla domowników. Ale jeśli masz dobry przepis to poproszę, bo teraz mam zamówienie od corki na tort z motywem szachów.

#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 maj 2019 - 10:06

Podesle Tobie w najblizszych dniach. Ten ganache zawsze tworzy dobra skorke na ciescie,zwlaszcza kiedy w srodku jest ciasto przekladane kremem.



#15 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 maj 2019 - 10:06

Czekam :)

#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 maj 2019 - 13:13

@Efffa, zamiast tej masy mozesz uzyc marcepanu , parcepan mozna polozyc nawet na sama ubita smietane i spokojnie nawet 3 dni taki tort wytrzymuje , sama nigdy z tej masy ukrowej nic nie robilam natomiast z marcepanem no ciezko by zliczyc  :D

 tort Super ! :thumbsup:



#17 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 07 maj 2019 - 13:22

Jabłecznik podpiekany z przepisu Halusi :) Bajka po prostu!

 

https://wedlinydomow...1q0L1PYehhbKKok

 

Użyłam swojej przyprawy, którą robię sobie w słoiczku, nie sypałam po wierzchu i nie używałam surowych jabłek tylko zrobiłam mus jabłkowy.

 

  • 1,5 kg jabłek
  • cukier do smaku 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka startej drobno skórki pomarańczowej

Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć jabłka do garnka, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną, zajmuje to około 10 min. Następnie odparować nadmiar płynów aby masa była dość gęsta. Następnie dodać przyprawy, posłodzić do smaku i pozostawić do ostudzenia.


[Dodano: 07 maj 2019 - 14:22]

Deser z malinami i kremem z białą czekoladą

 

Składniki:
Sos malinowy:
1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych)
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina cukru do smaku
Krem:
150 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady białej
 
Dodatkowo:
herbatniki kakaowe (około 100 g)
świeże owoce (u mnie borówki)
Przygotowanie:
Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę aż się owoce rozpadną. Można przetrzeć przez sito aby pozbyć się pesteczek. W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1/4 szklanki wody. Wlać do gotujących się malin, zagotować. Pogotować kilka minut aby sos malinowy stracił surowy posmak mąki. Można również dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo krem jest słodki a maliny są świetnym kontrastem.
 
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować.
 
Do pucharków nakładać składniki warstwami. Kolejność nie ma znaczenia u mnie: pokruszone herbatniki, sos malinowy, krem, cienka warstwa pokruszonych herbatników, krem i borówki.
 
Smacznego!

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 07 maj 2019 - 13:30


#18 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 08 maj 2019 - 17:53

Masz niewątpliwie talent do deserów. Ta kasza manna aż woła przez monitor.



#19 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5643 postów

Napisano 08 maj 2019 - 18:12

Efffa.. pyszności przygotowałaś.. a jak pięknie podane. Brawo! :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 08 maj 2019 - 19:24

Dziękuję Wam bardzo :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych