Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko - ciasta i desery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#21 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 08 maj 2019 - 22:44

Podesle Tobie w najblizszych dniach.
 

 

 Ten  " najblizszy dzien" jest dzis ;)

 

Ilosci podam Tobie duze, zmniejsz sobie je.

 480 ml zsmietany ( u nas nazywa sie to Heavy cream; jest to bardfzo gesta swieza smietana)

910 g slodkiej ciemnej czekolady

55g glukozy

55g masla niesolonego

 

Smietana, glukoza i maslo  wsadzic trzeba do garnka, doprowadzic do zagotowania. Zdjac z gazu i dodac pokrojona czekolade. Mieszajac ciagle az sie rozpusci kompletnie . Mieszanke bedziesz miala taka gesta. 

 

 Tym smarurjesz ciasto jak juz masz wyciete ksztalty. Nastepnie wszadz do lodowki na pol godziny i zoabczysz nic Tobie nie bvedzie plynac.

 

 Jezeli chcesz taki na szybko Ganache, to zawsze wez 1 czesc smietany do tego 2 czesci czekolady. Wszystko wazone ( zawsze g nie ml).Tak samo bedzie dzialac jak posmarujesz ciasto.

 

 Ten drugi zawsze stosuje do sliwek nadziewanych miekkim ganache .



#22 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 20 maj 2019 - 13:59

Ten  " najblizszy dzien" jest dzis
Dzięki wielkie, już kombinuje aby jak najszybciej skorzystać z przepisu :D 

#23 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 maj 2019 - 21:03

Dzięki wielkie, już kombinuje aby jak najszybciej skorzystać z przepisu

 

 " Bedzie pani zadowolona"  :D  



#24 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 maj 2019 - 17:18

Moje ulubione ciasto na kremówce, najzwyklejsze ucierane. Przepis mojej babci, stary jak świat. Ale nie byłabym sobą gdybym go nie modyfikowała na przeróżne sposoby. Tym razem z dodatkiem wiórków kokosowych, rabarbaru i kokosowej kruszki. Mega proste ciacho :)

 

Składniki:
Ciasto:
2 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (przy mniejszej ilości owoców, lub z owocami "lekkimi" można zmniejszyć do 1,5 łyżeczki. W przypadku ciasta bez dodatków 1 łyżeczka starczy)
1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
1 szklanka wiórków kokosowych
 
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g wiórków kokosowych
110 g zimnego masła w kawałkach
6 łyżek cukru 
 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
400 g rabarbaru
 
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką.
 
W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę.
 
Formę na ciasto (u mnie 25 cm x 29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką.
 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Na końcu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#25 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 maj 2019 - 18:07

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę :) pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha :D Tym razem @halusia@ wybrała przepis na ciasto kakaowe, mega proste i szybkie. U mnie z wiśniami i wiórkami kokosowymi a Halinki wersja była z przyprawami korzennymi i bakaliami - trzeba ją pogonić aby wstawiła swoje zdj i przepis w jej kąciku

 

Składniki:
1 jajo
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
1 łyżka dżemu
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu)
Do dekoracji:
100 g czekolady mlecznej/deserowej
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz wiśni umieścić w misie i zmiksować na gładkie ciasto. Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Załączone pliki



#26 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 584 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 24 maj 2019 - 18:14

 

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę :) pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha :D

 

Tak się zastanawiam :facepalm:  do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości :rolleyes:

:clap:



#27 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 maj 2019 - 18:20

Do każdej po kolei :D

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę :) pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha :D


Tak się zastanawiam :facepalm: do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości :rolleyes:
:clap:

[Dodano: 24 maj 2019 - 19:20]

Do każdej po kolei 😂

#28 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9293 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 maj 2019 - 18:21

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha

 Ale sobie dogadzacie  :tongue:  :clap:



#29 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 maj 2019 - 18:23

Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha

Ale sobie dogadzacie :tongue: :clap:

I tu jest pies pogrzebany, bo my pieczemy a zjadają domownicy :D

#30 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6567 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 maj 2019 - 22:15

Efffa, dnia 24 Maj 2019 - 19:07, napisał: Ostatnio z Halusią mamy przednią zabawę pieczemy wirtualnie wspólnie ciacha Ale sobie dogadzacie

 

 

A to moje ciacha :D

 

Załączony plik  59989874_415463939004341_50757618561449984_n.jpg   68,75 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  60047576_324775104860058_4059576270403403776_n.jpg   69,46 KB   3 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  60859690_2186911828056593_6845596030604410880_n.jpg   83,56 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  60622942_361362824728587_4459375568894296064_n.jpg   40,58 KB   3 Ilość pobrań


[Dodano: 24 maj 2019 - 23:15]

Tak się zastanawiam do której z Was dziewczyny mam bliżej aby się wprosić na te słodkości

 

Maniuś, to zależy, który kierunek obierzesz, myślę że odległości są te same  :)  :D



#31 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9293 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 maj 2019 - 22:24

A to moje ciacha

Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę  :thumbsup: 

Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna  :facepalm:   :frantics:  :laugh:

Nawet ja uległam Twoim babeczkom  :tongue:  :facepalm:

Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie  :hug:



#32 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1014 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 maj 2019 - 09:03

Ciacha z rabarbarem, pyszności. Uwielbiam.   :clap:  :clap:  :clap:



#33 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 maj 2019 - 11:03

Ja jestem wisniowa ..ale zarowno Halusiowe mi pasuje tylko tak na adwentowo bardziej ,  :D



#34 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6567 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 maj 2019 - 11:56

Od dawna się zastanawiam jak Andrzej zachowuje przy Tobie tak wspaniałą sylwetkę Biorąc pod uwagę zasadę zachowania energii wnioskuję, że jesteś Halusiu bardzo energożerna

 

Aniu, martwi mnie to , ze już nie mam dla kogo piec bo Andrzej musi ograniczać słodkie.

Natomiast ja wciąż na diecie  :D  :facepalm: , ale podżeram .

 

Nawet ja uległam Twoim babeczkom Po cichu na nie liczę na najbliższym zlocie

 

Babeczki dla takiej '' Babeczki'' jak TY Aniu, z wielką przyjemnością  :D  :hug:



#35 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 29 maj 2019 - 17:04

Deser a'la tiramisu z karmelizowanym rabarbarem
 
Składniki:
Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
100 g cukru z wanilią
2 łyżki wody
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
200 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
Dodatkowo:
1 płaska łyżka kawy zbożowej 
1/2 szklanki gorącej wody
12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia deserów
Przygotowanie:
Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
 
Do szklanki wsypać kawę zbożową, zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zamiast naparu z kawy zbożowej można użyć zaparzone espresso lub przygotowaną kawę rozpuszczalną.
 
Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
 
Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć po 3 pokruszone biszkopty, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, następnie rozłożyć karmelizowany rabarbar, rozłożyć drugą połowę kremu i posypać kakao. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.
 
Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych.
 
Smacznego!

 

Załączone pliki



#36 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 29 maj 2019 - 18:45

Budyń ryżowy karmelowy
 
 
Jeśli czasami zostaje Wam niewielka ilość ugotowanego ryżu i nie wiecie co z nim zrobić to budyń ryżowy jest świetnym rozwiązaniem. Do dwóch porcji wystarczy zaledwie połowa szklanki ugotowanego ryżu. W tym wypadku budyń ryżowy w wersji mocno deserowej - z karmelem i śmietanką kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie :)
 
 
 
 
 
Składniki:
25 g cukru
10 masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
szczypta soli
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
dowolne owoce świeże lub mrożone
sos karmelowy lub masa kajmakowa
Przygotowanie:
Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować - zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki.
 
Odstawić na chwilę z palnika, dodać masło i wymieszać aż całość się połączy, następnie dodać śmietankę kremówkę, mleko, szczyptę soli i ponownie wstawić na palnik, razem podgrzać aż wszystko się połączy a karmel rozpuści do końca.
 
Dodać ugotowany ryż i chwilkę podgrzać.
 
Następnie całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować aż do otrzymania gęstego i gładkiego budyniu.
 
Całość rozlać do dwóch pucharków, wierzch polać sosem karmelowym lub podgrzaną masą kajmakową, udekorować dowolnymi owocami.
 
Smacznego!

[Dodano: 29 maj 2019 - 19:45]

Budyń ryżowy kakaowy

 

Składniki:
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
1-1,5  łyżeczki kakao (w proszku, nie słodzone)
cukier do smaku 1-2 łyżeczki
dowolne owoce, świeże lub mrożone
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić mleko, kremówkę, kakao i cukier. Wymieszać i podgrzać, dodać ryż i chwilkę razem podgrzać. Całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować na gładki i gęsty budyń. Przelać do pucharka, udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
 
 
 
Smacznego!

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 29 maj 2019 - 18:46


#37 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 cze 2019 - 14:50

Crumble z mieszanką truskawek, jagód i malin

 

Składniki na warstwę owoców:
300 g truskawek
100 g malin
100 g jagód
cukier w razie potrzeby (nie dodawałam)
masło do posmarowania formy
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej 
110 g zimnego masła w kawałkach 
6 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotowanie:
Owoce umyć, truskawki odszypułkować. Owoce rozłożyć do wysmarowanych masłem foremek żaroodpornych lub jednego większego naczynia. W razie potrzeby posypać odrobiną cukru.
 
W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Owoce posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 - 35 min, do zezłocenia kruszonki. Podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietanką lub gałką lodów, albo oprószone cukrem pudrem.
 
Smacznego!
 

Załączone pliki



#38 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 484 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 09 cze 2019 - 12:52

Dwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia :D ps. ladyfingers swojskiej roboty :D
 
Składniki:
biszkopty ladyfingers (ok 24 szt)
Masa śmietankowa:
250 g mascarpone
500 g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Dodatkowo do masy truskawkowej:
300 g truskawek
1,5 łyżeczki żelatyny 
50 ml wody
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki
1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody
Przygotowanie:
Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć do drugiej miski.
 
Masa truskawkowa: żelatynę zalać 50 ml wody i zostawić do napęcznienia. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować na mus, dosłodzić do smaku cukrem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać ze zblendowanymi truskawkami i całość dodać do drugiej połowy masy śmietanowej, zmiksować do połączenia.
 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, wyłożyć masę truskawkową, rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Na wierzchu rozłożyć umyte i pozbawione szypułek truskawki. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na pakowaniu (dałam 300 ml), ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Ciasto zalać tężejącą galaretką, wstawić na kilka godzin do lodówki aby biszkopty zmiękły, najlepiej na całą noc.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#39 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 09 cze 2019 - 22:48

Uwielbiam wszelakie ciasta z truskawkami :tongue: :D



#40 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2298 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 10 cze 2019 - 05:38

Ja  tez i z rabarbarem :tongue:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych