Składniki:
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
450 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
* aby nie było zakalca jajka trzeba dobrze napowietrzyć i ubić, około 10 min planetarnym robotem lub 12-15 ręcznym. Wlewać olej i mleko delikatnie aby masa nie straciła puszystości, mąkę wmieszać bardzo delikatnie zagarniając masę od spodu, w jedną stronę. Ci co piekli wiedzą, że co nagle to po diable

Smacznego!
Przepis ze strony mojewypieki.com
Załączone pliki
Użytkownik Efffa edytował ten post 17 cze 2019 - 16:47