Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko - ciasta i desery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 cze 2019 - 12:33

Puszyste ciasto z owocami

Składniki:
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
450 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

* aby nie było zakalca jajka trzeba dobrze napowietrzyć i ubić, około 10 min planetarnym robotem lub 12-15 ręcznym. Wlewać olej i mleko delikatnie aby masa nie straciła puszystości, mąkę wmieszać bardzo delikatnie zagarniając masę od spodu, w jedną stronę. Ci co piekli wiedzą, że co nagle to po diable :D

Smacznego!

Przepis ze strony mojewypieki.com

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 17 cze 2019 - 16:47


#42 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 08:41

Ciasto z czerwoną porzeczką i delikatnym musem czekoladowym

 

Składniki:
350 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Dodatkowo:
400 g czerwonej porzeczki
1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa)
biszkopty
Przygotowanie:
Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty.
 
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek.
 
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
 
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.
 
Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#43 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 949 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 cze 2019 - 10:37

Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne. 

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj. 

Załączony plik  IMG_20190629_200044 (Copy).jpg   67,25 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20190629_200224 (Copy).jpg   49,74 KB   1 Ilość pobrań



#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8905 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 cze 2019 - 10:53

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo  :thumbsup: 

Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo  :tongue:  :clap:  



#45 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 11:26

Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne.
Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.
IMG_20190629_200044 (Copy).jpg IMG_20190629_200224 (Copy).jpg


Bardzo smakowite :) :)
[Dodano: 30 cze 2019 - 12:26]

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo :thumbsup:
Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo :tongue: :clap:

Porzeczki z ogrodowego krzaczka, młodzinka dopiero ale 600 g oberwałam. Co do sezonowości to tak wykorzystuje dary ogrodów aczkolwiek jak mam ochotę na grochówkę to potrafię ugotować i upał mi nie straszny. Dziś np pięke kaczkę na obiadek. Już pięknie pachnie :)

#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 cze 2019 - 12:52

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest  praktycznie dostepny caly rok ...u nas w tym roku ogolnie bedzie w sezonie porzeczek i jagod malo, wisnia juz ponoc zolknie i spada bo za sucho, 

Ja mam jeszcze zapas w zamrazalce.

U nas dzis piecze sie udziec z indyka ...chba trzeba bedzie zrobic jakas salse na ostro na taki upal :)



#47 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 cze 2019 - 14:02

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest praktycznie dostepny caly rok

 

Donatko, Ewa pisze  o '' darach z ogródka'' a tych niestety nie mamy na co dzień  :rolleyes:

Co do ciasta z czerwoną porzeczką, ślinka leci  :clap:

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.

 

Twoja ciasto Wojtas działa na moje kubki smakowe  :D



#48 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 14:11

Moje dwa drzewa już się czerwienią :)
[Dodano: 30 cze 2019 - 15:11]
Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają. A w dobie zamrażarki można się zajadać takimi rzeczami cały rok. Jednak nic nie cieszy bardziej aniżeli takie dania w trakcie sezonu i nic tego nie zastąpi :) takie smakują najlepiej

Załączone pliki



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5419 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lip 2019 - 08:45

Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają.
moja ciotkapo takich o malo nie wyladowala w szpitalu tak sie nimi zatrula.

U mnie ogrodka net, natomiast mam to szczescie ze u nas na osiedlu zywoploty sadzi sie z krzewow porzeczek , rosna tez wisnie czy jablonie i mirabelki  



#50 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 07 lip 2019 - 07:14

Kryształek - jogurtowiec z galaretkami. Odchudzona wersja śmietanowca

 

Składniki:
800 g jogurtu naturalnego lub greckiego
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
5 opakowań galaretki w różnych, kontrastowych kolorach (lub zestaw 3 kolorów 2+2+1)
 
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą rozpuścić w 350 ml wody i wylać do płaskich pojemników, wstawić do lodówki aby stężała. Najlepiej zrobić wieczorem i zostawić w lodówce na noc.
 
Formę keksówkę (25 cm x 14 cm) lub tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówkę silikonową więc niczym nie wykładałam.
 
Żelatynę wsypać do wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. W dużej misce jogurt wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać mniej lub więcej cukru - do smaku. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, zahartować - do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i w takiej postaci przelać do reszty jogurtu, szybko i sprawnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać całość. Masę przełożyć do formy, lekko ugniatając aby pozbyć się nadmiaru powietrza, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#51 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6745 postów

Napisano 07 lip 2019 - 09:03

Ewa super!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#52 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 230 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 11 lip 2019 - 14:13

Ciasteczka chałwowe
 
Składniki:
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
180 g chałwy
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sezam do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
 
Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią.
 
Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia.
 
Smacznego!

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych