Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko - ciasta i desery


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#41 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 cze 2019 - 12:33

Puszyste ciasto z owocami

Składniki:
4 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
450 g mąki pszennej
16 g cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 - 600 g owoców (lekkich - truskawek przekrojonych na pół, malin, jagód, borówek, cienko pokrojonego rabarbaru)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy, ubić mocno na gęstą, puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlać cienką strużką olej, zmiksować a następnie nie przerywając miksowania wlać cienką stróżką mleko. Do ubitej masy bezpośrednio przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do formy (u mnie 29 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć delikatnie owoce, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C i piec około 45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

* aby nie było zakalca jajka trzeba dobrze napowietrzyć i ubić, około 10 min planetarnym robotem lub 12-15 ręcznym. Wlewać olej i mleko delikatnie aby masa nie straciła puszystości, mąkę wmieszać bardzo delikatnie zagarniając masę od spodu, w jedną stronę. Ci co piekli wiedzą, że co nagle to po diable :D

Smacznego!

Przepis ze strony mojewypieki.com

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 17 cze 2019 - 16:47


#42 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 08:41

Ciasto z czerwoną porzeczką i delikatnym musem czekoladowym

 

Składniki:
350 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
100 g czekolady (mlecznej lub deserowej)
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Dodatkowo:
400 g czerwonej porzeczki
1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa)
biszkopty
Przygotowanie:
Na dnie tortownicy lub blaszki (u mnie tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty.
 
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek.
 
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
 
Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do  kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.
 
Krem wylać na warstwę biszkoptów, na wierzch wysypać czerwoną porzeczkę i schłodzić. Gdy masa stężeje wylać tężejącą galaretkę. Całość schłodzić aż galaretka i krem dobrze stężeją.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#43 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1037 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 30 cze 2019 - 10:37

Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne. 

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj. 

Załączony plik  IMG_20190629_200044 (Copy).jpg   67,25 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20190629_200224 (Copy).jpg   49,74 KB   2 Ilość pobrań



#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9560 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 cze 2019 - 10:53

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo  :thumbsup: 

Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo  :tongue:  :clap:  



#45 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 11:26

Ale pyszności, clumble uwielbiam i w ogóle ciasta z owocami. Piękne.
Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.
IMG_20190629_200044 (Copy).jpg IMG_20190629_200224 (Copy).jpg


Bardzo smakowite :) :)
[Dodano: 30 cze 2019 - 12:26]

Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofali dodać łyżkę kremu i wymieszać, następnie całość nie przerywając miksowania wlać do kremu, zmiksować.

Bardzo cenne są Twoje wskazówki technologiczne Ewo :thumbsup:
Całość apetyczna, adekwatna pogodowo i sezonowo :tongue: :clap:

Porzeczki z ogrodowego krzaczka, młodzinka dopiero ale 600 g oberwałam. Co do sezonowości to tak wykorzystuje dary ogrodów aczkolwiek jak mam ochotę na grochówkę to potrafię ugotować i upał mi nie straszny. Dziś np pięke kaczkę na obiadek. Już pięknie pachnie :)

#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 cze 2019 - 12:52

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest  praktycznie dostepny caly rok ...u nas w tym roku ogolnie bedzie w sezonie porzeczek i jagod malo, wisnia juz ponoc zolknie i spada bo za sucho, 

Ja mam jeszcze zapas w zamrazalce.

U nas dzis piecze sie udziec z indyka ...chba trzeba bedzie zrobic jakas salse na ostro na taki upal :)



#47 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6613 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 cze 2019 - 14:02

dzis sezonowosc sie zatarla ..gdy w sklepach kazdy owoc jest praktycznie dostepny caly rok

 

Donatko, Ewa pisze  o '' darach z ogródka'' a tych niestety nie mamy na co dzień  :rolleyes:

Co do ciasta z czerwoną porzeczką, ślinka leci  :clap:

Też coś wkleję do wątku, z wczoraj.

 

Twoja ciasto Wojtas działa na moje kubki smakowe  :D



#48 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 cze 2019 - 14:11

Moje dwa drzewa już się czerwienią :)
[Dodano: 30 cze 2019 - 15:11]
Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają. A w dobie zamrażarki można się zajadać takimi rzeczami cały rok. Jednak nic nie cieszy bardziej aniżeli takie dania w trakcie sezonu i nic tego nie zastąpi :) takie smakują najlepiej

Załączone pliki



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lip 2019 - 08:45

Z tą sezonowością to prawda, szczególnie to widać przy pierwszych truskawkach marketowych z Hiszpanii jak ludzie się zajadają.
moja ciotkapo takich o malo nie wyladowala w szpitalu tak sie nimi zatrula.

U mnie ogrodka net, natomiast mam to szczescie ze u nas na osiedlu zywoploty sadzi sie z krzewow porzeczek , rosna tez wisnie czy jablonie i mirabelki  



#50 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 07 lip 2019 - 07:14

Kryształek - jogurtowiec z galaretkami. Odchudzona wersja śmietanowca

 

Składniki:
800 g jogurtu naturalnego lub greckiego
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
5 opakowań galaretki w różnych, kontrastowych kolorach (lub zestaw 3 kolorów 2+2+1)
 
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotować galaretki. Każdą rozpuścić w 350 ml wody i wylać do płaskich pojemników, wstawić do lodówki aby stężała. Najlepiej zrobić wieczorem i zostawić w lodówce na noc.
 
Formę keksówkę (25 cm x 14 cm) lub tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówkę silikonową więc niczym nie wykładałam.
 
Żelatynę wsypać do wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia. W dużej misce jogurt wymieszać z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodać mniej lub więcej cukru - do smaku. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, zahartować - do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać i w takiej postaci przelać do reszty jogurtu, szybko i sprawnie zmiksować. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać całość. Masę przełożyć do formy, lekko ugniatając aby pozbyć się nadmiaru powietrza, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#51 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7002 postów

Napisano 07 lip 2019 - 09:03

Ewa super!

#52 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 11 lip 2019 - 14:13

Ciasteczka chałwowe
 
Składniki:
100 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
180 g chałwy
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sezam do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
 
Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią.
 
Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#53 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 26 lip 2019 - 16:58

Ciasto kruche z wiśniami - wykonanie mojego męża pod moim bacznym okiem, podczas gdy ja zaprawiałam tony wiśni. Przepis ze strony "Moje Wypieki"

 

Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
Warstwa  wiśniowa:
700 g świeżych wiśni (waga bez pestek)
80 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać połowę kruszonki i delikatnie rozłożyć na dnie - nie wciskać tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać.
 
Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać 40-45 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 lip 2019 - 17:18

Na pewno smaczne. :D



#55 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 26 lip 2019 - 17:21

Na pewno smaczne.
smaczne i bardzo proste :D 

#56 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6613 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 lip 2019 - 21:02

Dawno tu nie zaglądałam, a tu proszę co za nowości- słodkości.  :clap:



#57 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 27 lip 2019 - 08:21

Dawno tu nie zaglądałam, a tu proszę co za nowości- słodkości. :clap:

Dziękuję

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#58 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 31 lip 2019 - 11:51

Ciasteczka i rogaliki z ciastem krucho-drożdżowym z przepisu Halusi
 
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
2 żółtka
250 g masła
2 łyżki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
szczypta soli
Wiśnie:
500 g wydrylowanych wiśni 
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
2 białka
cukier
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić pokrojone na drobniejsze kawałki masło, szczyptę soli, masło, żółtka oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku z dodatkiem cukru. Zagnieść sprawnie ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.
 
Wydrylowane wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed formowaniem ciasteczek.
 
Ciasto podzielić na części. Części, z którymi nie pracujemy od razu przechowywać w lodówce. Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać szklanką koła. Połowę wyciętych kółek na środku zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka. Na kółka nakładać po 3-4 wiśnie, nakryć kołem z krzyżykiem i zlepić brzegi, dodatkowo widelcem zrobić wzorek na brzegach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą w odstępach, ciastka urosną.
 
Widelcem roztrzepać białka jajek na lekką piankę, białkiem smarować ciastka i posypywać cukrem. Blaszki od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC i piec około 15 min do zrumienia. Wystudzić na kratce.
 
Smacznego!
 
Rogaliki identycznie, ale formowane w innym kształcie :P

Załączone pliki



#59 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2321 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 31 lip 2019 - 14:56

Brawa :clap: :clap:



#60 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6613 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 31 lip 2019 - 17:24

Ciasteczka i rogaliki z ciastem krucho-drożdżowym z przepisu Halusi

 

To TY Ewa, jestem sprawcą tych wszystkich pokus.

Ale wspólne pieczenie, na odległość mimo wszystko bardzo mi się podoba  :clap:  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych