electra Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 @Efffa, upieklam dzis ta ralade tylko bez jablek , przelozylam agrestowym kurdem , bedzie na deser na jutrzejszy obiadek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 @Efffa, upieklam dzis ta ralade tylko bez jablek , przelozylam agrestowym kurdem , bedzie na deser na jutrzejszy obiadek Na pewno będzie pyszne Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Pieczone jabłka faszerowane komosą ryżową czerwoną i bakaliami. Zdrowy deserek lub kolacja Składniki:2 jabłka1/4 szklanki ziaren komosy ryżowej czerwonej (quinoa czerwona) 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego1 łyżeczka miodu (do smaku)garść suszonej żurawinygarść ulubionych orzechówDo podania:jogurt naturalnymaliny lub inne świeże owocePrzygotowanie:Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobinką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stC. Piec 35 min w naczyniu z pokrywą. W czasie gdy będą się piekły jabłka przygotować komosę czerwoną. Ziarna komosy ryżowej (quinoa) umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą, aż woda po płukaniu przestanie być mętna. W garnuszku umieścić komosę, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gdy quinoa się zagotuje, skręcić moc palnika i pogotować 10-12 min. Po tym czasie wyłączyć palnik, komosę przemieszać i zostawić jeszcze pod przykryciem na kilka minut. Ugotowaną komosę wymieszać z masłem, miodem, żurawiną i posiekanymi orzechami. Po 35 minutach pieczenia jabłek zdjąć pokrywę z naczynia, naczynie wysunąć z piekarnika ale go nie wyłączać, połówki jabłek nafaszerować przygotowaną komosą z bakaliami i całość zapiekać jeszcze 10 minut bez pokrywy. Upieczone jabłka podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie jogurt naturalny i świeże maliny. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Ciasto kakaowe z jogurtowym kremem miętowym Składniki (28 cm x 24 cm): Ciasto kakaowe: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Krem jogurtowo-miętowy: 800 g jogurtu naturalnego 200 ml dżemu miętowego 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Poncz: 3 łyżki syropu miętowego z cytryną * 1/2 szklanki wody cukier do smaku Dodatkowo: czekolada do dekoracji Bezy do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: białka oddzielić od żółtek, mąkę z kakao i proszkiem przesiać do miseczki. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier i miksować aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym ich dodaniu. Dodać olej, zmiksować i na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160st C i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty. Krem: żelatynę namoczyć w 50 ml wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić jogurt naturalny, cukier puder i dżem miętowy, zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować - dodać do niej 2 łyżki masy i wymieszać. Ciągle ubijając masę miętową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia. Złożenie ciasta: Przygotować poncz - wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu miętowego. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę miętową. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Po stężeniu posypać tartą czekoladą oraz udekorować bezami. Przechowywać ciasto w lodówce. * w przypadku braku syropu miętowego z cytryną można poncz zrobić z takich składników 3 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki zaparzonej herbaty miętowej cukier do smaku Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Września 2019 Goście pukają już do drzwi - ekspresowy wypiek z ciasta francuskiego i w tym przypadku brzoskwini Składniki:opakowanie ciasta francuskiego (można użyć własnoręcznie zrobionego)6 brzoskwińcukier puderPrzygotowanie:Ciasto francuskie rozwinąć na desce. Płat ciasta pociąć na 12 kwadratów. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę (jeśli skórka jest miękka i ją lubicie, można zostawić). Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć arkusz papieru do pieczenia lub matę teflonową. Ułożyć kwadraty z ciasta francuskiego. Na każdy kwadrat położyć połówkę brzoskwini rozcięciem na dół. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210stC i piec około 12-15 min aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć na kratkę do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Września 2019 Szybkie i apetyczne ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Listopada 2019 Razem z córką uwielbiamy sernik Złota Rosa - jest niewiarygodnie pyszny, kremowy, z delikatną pianką. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i upiekłam sernik z rosą ale z dodatkiem dyni oraz bez spodu. Wyszło niesamowicie - pyszny kremowy sernik, stabilny, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na stole. Polecam serdecznie taką wariację na temat dyniowej wersji popularnego sernika Złota Rosa. Składniki (37 cm x 25 cm):1 kg twarogu (przynajmniej zmielonego dwukrotnie jeśli w kostkach)4 żółtka (białka odłożyć na pianę)1 całe jajo1 szklanka cukru2 budynie waniliowe/śmietankowe każdy po 40 g (sam proszek)1,5 szklanki puree z dyni0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %0,5 szklanki olejuPiana z rosą:4 białka (odłożonych wcześniej podczas przygotowań)0,5 szklanki cukruPrzygotowanie:Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie i wymieszać tylko do połączenia składników, bez grudek. Nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej, która najpierw podczas pieczenia może wyrosnąć a później mniej efektownie opaść. Masa będzie rzadka, ale taka ma być. Masę wylać na blachę (37 cm x 25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. Piec ok 50-60 minut. Masa serowa powinna być ścięta i sprężysta. Sernika nigdy nie sprawdzamy wbijając patyczek do środka, on zawsze będzie wilgotny - taki powinien być sernik. Chwilę przed wyciągnięciem sernika z piekarnika ubić odłożone białka (4 szt) na sztywną pianę. Na końcu dodać 0,5 szklanki cukru i zmiksować. Wyjąć sernik z piekarnika (nie wyłączać piekarnika), na gorący sernik wyłożyć pianę z białek. Wyrównać np grzebieniem cukierniczym lub zrobić wzorek widelcem i blachę włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min, do zezłocenia piany. Nie dłużej, bo zamiast pysznej pianki wyjdzie nam beza. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak studzić, następnie przełożyć w chłodne miejsce np. do lodówki. Sernik najpyszniejszy jest po 12 h spędzonych w lodówce. Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki. Można też po nakłuwać górę wykałaczką i też jest rosa.Ślicznie wygląda ten Twój Effa :clap: i pierwsza zaleta to ... brak spodu Uwielbiam go ale zawsze denerwuje mnie ciasto. W końcu to ma być sernik Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki.Można też po nakłuwać górę wykałaczką i też jest rosa.Ślicznie wygląda ten Twój Effa :clap: i pierwsza zaleta to ... brak spodu Uwielbiam go ale zawsze denerwuje mnie ciasto. W końcu to ma być sernik W każdym przepisie spód można zawsze pominąć Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Listopada 2019 W każdym przepisie spód można zawsze pominąć W torcie będzie ciężko - choć też wykonalne Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Listopada 2019 W każdym przepisie spód można zawsze pominąć W torcie będzie ciężko - choć też wykonalne Haha przecież to tyczyło się serników Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 4 Listopada 2019 Myślałem że masz wszystkie ciasta na myśli pisząc "w każdym przepisie" A w sumie po co spód w jabłeczniku czy makowcu he,he Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwanki - snowmen melting cookies. Praca głównie mojej 11 letniej córki Do kolekcji dołączyły też 20 cm wys, 10 cm średnicy piernikowe choinki-prezenty dla najbliższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nasza coroczna tradycja z córką, c Super pomysł pięknie się prezentują Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Grudnia 2019 (edytowane) Ładne ciasteczkaCzy to Twój blog jest na tej stronie?https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1 Edytowane 27 Grudnia 2019 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ładne ciasteczkaCzy to Twój blog jest na tej stronie?https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ładne ciasteczkaCzy to Twój blog jest na tej stronie?https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaGoogle widzi wszystko co robimy w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Jakżeś to znalazł Ja tez juz znalazlam kiedys ..jak ktos chce to wszysko znajdzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ładne ciasteczkaCzy to Twój blog jest na tej stronie?https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu TapatalkaGoogle widzi wszystko co robimy w necie.No oczywiście, ale to trzeba wyszukać bo nic samo się tu nie wyświetla Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwanki Nasze nie są tak piękne jak Twoje... no może na przyszły rok bardziej się postaramy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwankiNasze nie są tak piękne jak Twoje... no może na przyszły rok bardziej się postaramy Co też opowiadasz, zauważ, że to była Zosi praca, która robiła pierwszy raz i która jest kilka lat młodsza od mojej Julki. Wasze też były piękne, bo robione z pasją i radością i myślę, że cała rodzina była dumna z Zosi. Za rok gęsty lukier królewski i będą jak malowane :) Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Co też opowiadasz, zauważ, że to była Zosi praca, która robiła pierwszy raz i która jest kilka lat młodsza od mojej Julki. Wasze też były piękne, bo robione z pasją i radością i myślę, że cała rodzina była dumna z Zosi. Za rok gęsty lukier królewski i będą jak malowane Dziękuję, masz rację Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Wczoraj moja córcia miała urodziny, dziś przyjęcie urodzinowe Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Sto lat dla Julki i super prezentów.A tort -jak zwykle u Ciebie -dopieszczony Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Sto lat dla Julki i super prezentów.A tort -jak zwykle u Ciebie -dopieszczony Dziękujemy bardzo Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.