Skocz do zawartości

Na słodko - ciasta i desery


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

@Efffa, upieklam dzis ta ralade tylko bez jablek , przelozylam agrestowym kurdem , bedzie na deser na jutrzejszy obiadek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pieczone jabłka faszerowane komosą ryżową czerwoną i bakaliami. Zdrowy deserek lub kolacja :)

 

Składniki:
2 jabłka
1/4 szklanki ziaren komosy ryżowej czerwonej (quinoa czerwona) 
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu (do smaku)
garść suszonej żurawiny
garść ulubionych orzechów
Do podania:
jogurt naturalny
maliny lub inne świeże owoce
Przygotowanie:
Jabłka umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobinką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200stC. Piec 35 min w naczyniu z pokrywą. W czasie gdy będą się piekły jabłka przygotować komosę czerwoną.
 
Ziarna komosy ryżowej (quinoa) umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą, aż woda po płukaniu przestanie być mętna. W garnuszku umieścić komosę, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Gdy quinoa się zagotuje, skręcić moc palnika i pogotować 10-12 min. Po tym czasie wyłączyć palnik, komosę przemieszać i zostawić jeszcze pod przykryciem na kilka minut. Ugotowaną komosę wymieszać z masłem, miodem, żurawiną i posiekanymi orzechami.
 
Po 35 minutach pieczenia jabłek zdjąć pokrywę z naczynia, naczynie wysunąć z piekarnika ale go nie wyłączać, połówki jabłek nafaszerować przygotowaną komosą z bakaliami i całość zapiekać jeszcze 10 minut bez pokrywy.
 
Upieczone jabłka podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie jogurt naturalny i świeże maliny.
 
Smacznego!

post-93537-0-33653900-1566248000_thumb.jpeg

post-93537-0-25879600-1566248015_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto kakaowe z jogurtowym kremem miętowym

 

Składniki (28 cm x 24 cm):

 

Ciasto kakaowe:

 

4 jajka

 

2/3 szklanki cukru

 

1 szklanka mąki

 

2 łyżki kakao

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

4 łyżki oleju

 

Krem jogurtowo-miętowy:

 

800 g jogurtu naturalnego

 

200 ml dżemu miętowego

 

1/2 szklanki cukru pudru

 

4 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

 

Poncz:

 

3 łyżki syropu miętowego z cytryną *

 

1/2 szklanki wody

 

cukier do smaku

 

 

Dodatkowo:

 

czekolada do dekoracji 

 

Bezy do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, mąkę z kakao i proszkiem przesiać do miseczki. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier i miksować aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksując po każdym ich dodaniu. Dodać olej, zmiksować i na końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia.

 

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160st C i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty.

 

Krem: żelatynę namoczyć w 50 ml wody i pozostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić jogurt naturalny, cukier puder i dżem miętowy, zmiksować do połączenia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, zahartować - dodać do niej 2 łyżki masy i wymieszać. Ciągle ubijając masę miętową, dodać do niej zahartowaną żelatynę, zmiksować do połączenia.

 

Złożenie ciasta: Przygotować poncz - wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu miętowego. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę miętową. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Po stężeniu posypać tartą czekoladą oraz udekorować bezami. Przechowywać ciasto w lodówce.

 

* w przypadku braku syropu miętowego z cytryną można poncz zrobić z takich składników

 

3 łyżki soku z cytryny

 

1/2 szklanki zaparzonej herbaty miętowej

 

cukier do smaku

 

 

bcac628eae5a40e3bf9e2690faccb5d7.jpg8090d253e7290314562862a9271a7313.jpg86a3b4de42a3db4e8fa52071f6caca04.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Goście pukają już do drzwi - ekspresowy wypiek z ciasta francuskiego i w tym przypadku brzoskwini

 

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (można użyć własnoręcznie zrobionego)
6 brzoskwiń
cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć na desce. Płat ciasta pociąć na 12 kwadratów. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę (jeśli skórka jest miękka i ją lubicie, można zostawić).
 
Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć arkusz papieru do pieczenia lub matę teflonową. Ułożyć kwadraty z ciasta francuskiego. Na każdy kwadrat położyć połówkę brzoskwini rozcięciem na dół.
 
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210stC i piec około 12-15 min aż ciasto będzie złote. Wyciągnąć na kratkę do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego!

post-93537-0-04744100-1568130795_thumb.jpeg

post-93537-0-93196500-1568130807_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Razem z córką uwielbiamy sernik Złota Rosa - jest niewiarygodnie pyszny, kremowy, z delikatną pianką. Tym razem postanowiłam poeksperymentować i upiekłam sernik z rosą ale z dodatkiem dyni oraz bez spodu. Wyszło niesamowicie - pyszny kremowy sernik, stabilny, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na stole. Polecam serdecznie taką wariację na temat dyniowej wersji popularnego sernika Złota Rosa.

 

Składniki (37 cm x 25 cm):

1 kg twarogu (przynajmniej zmielonego dwukrotnie jeśli w kostkach)

4 żółtka (białka odłożyć na pianę)

1 całe jajo

1 szklanka cukru

2 budynie waniliowe/śmietankowe każdy po 40 g (sam proszek)

1,5 szklanki puree z dyni

0,5 szklanki śmietanki kremówki 30 %

0,5 szklanki oleju

Piana z rosą:

4 białka (odłożonych wcześniej podczas przygotowań)

0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie i wymieszać tylko do połączenia składników, bez grudek. Nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy serowej, która najpierw podczas pieczenia może wyrosnąć a później mniej efektownie opaść. Masa będzie rzadka, ale taka ma być.

 

Masę wylać na blachę (37 cm x 25 cm) wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. Piec ok 50-60 minut. Masa serowa powinna być ścięta i sprężysta. Sernika nigdy nie sprawdzamy wbijając patyczek do środka, on zawsze będzie wilgotny - taki powinien być sernik.

 

Chwilę przed wyciągnięciem sernika z piekarnika ubić odłożone białka (4 szt) na sztywną pianę. Na końcu dodać 0,5 szklanki cukru i zmiksować.

 

Wyjąć sernik z piekarnika (nie wyłączać piekarnika), na gorący sernik wyłożyć pianę z białek. Wyrównać np grzebieniem cukierniczym lub zrobić wzorek widelcem i blachę włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 15 min, do zezłocenia piany. Nie dłużej, bo zamiast pysznej pianki wyjdzie nam beza. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak studzić, następnie przełożyć w chłodne miejsce np. do lodówki. Sernik najpyszniejszy jest po 12 h spędzonych w lodówce.

 

Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki.

 

Smacznego!

post-93537-0-48640400-1572899403_thumb.jpg

post-93537-0-68022500-1572899416_thumb.jpg

post-93537-0-68833300-1572899432_thumb.jpg

post-93537-0-66008400-1572899446_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki.

Można też po nakłuwać górę wykałaczką i też jest rosa.

Ślicznie wygląda ten Twój Effa :clap: :clap: :thumbsup: i pierwsza zaleta to ... brak spodu :D  Uwielbiam go ale zawsze denerwuje mnie ciasto. W końcu to ma być sernik :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jak zrobić aby wyszła rosa? Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku z otwartymi drzwiczkami aż do ostudzenia. Gdy nie jest już gorący, ale ciągle blaszka od spodu ciepła stawiam w troszkę chłodniejsze miejsce - na parapet lub do pomieszczenia w którym jest chłodno, następnie wstawiam do lodówki.

Można też po nakłuwać górę wykałaczką i też jest rosa.

Ślicznie wygląda ten Twój Effa :clap: :clap: i pierwsza zaleta to ... brak spodu :D Uwielbiam go ale zawsze denerwuje mnie ciasto. W końcu to ma być sernik

W każdym przepisie spód można zawsze pominąć :D

 

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W każdym przepisie spód można zawsze pominąć :D

W torcie będzie ciężko - choć też wykonalne :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że masz wszystkie ciasta na myśli pisząc "w każdym przepisie" :facepalm:

A w sumie po co spód w jabłeczniku czy makowcu he,he :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwanki - snowmen melting cookies. Praca głównie mojej 11 letniej córki :) Do kolekcji dołączyły też 20 cm wys, 10 cm średnicy piernikowe choinki-prezenty dla najbliższych :)

post-93537-0-70096800-1577465194_thumb.jpg

post-93537-0-42151400-1577465214_thumb.jpg

post-93537-0-28242200-1577465228_thumb.jpg

post-93537-0-76866800-1577465243_thumb.jpg

post-93537-0-55550200-1577465263_thumb.jpg

post-93537-0-85740700-1577465354_thumb.jpeg

post-93537-0-42965300-1577465377_thumb.jpeg

post-93537-0-02212000-1577465395_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nasza coroczna tradycja z córką, c

Super pomysł :) pięknie się prezentują  :clap: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ładne ciasteczka

Czy to Twój blog jest na tej stronie?

https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1

No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł?

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ładne ciasteczka

Czy to Twój blog jest na tej stronie?

https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1

No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł?

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Google widzi wszystko co robimy w necie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakżeś to znalazł
 

Ja tez juz znalazlam kiedys ..jak ktos chce to wszysko znajdzie  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładne ciasteczka

Czy to Twój blog jest na tej stronie?

https://kochamlubiegotuje.blogspot.com/2019/12/piernikowe-choinki.html?m=1

No skoro pytasz to Ci odpowiem - tak. Ale jak sam widzisz nie linkuję, ani nie ściągam na stronę tylko tu na forum wpisuję. Jakżeś to znalazł?

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Google widzi wszystko co robimy w necie.
No oczywiście, ale to trzeba wyszukać bo nic samo się tu nie wyświetla

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwanki

 

Nasze nie są tak piękne jak Twoje... :clap:  no może na przyszły rok bardziej się postaramy  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nasza coroczna tradycja z córką, ciasteczka dekorowane jak topniejące bałwanki

Nasze nie są tak piękne jak Twoje... :clap: no może na przyszły rok bardziej się postaramy :)

Co też opowiadasz, zauważ, że to była Zosi praca, która robiła pierwszy raz i która jest kilka lat młodsza od mojej Julki. Wasze też były piękne, bo robione z pasją i radością i myślę, że cała rodzina była dumna z Zosi. Za rok gęsty lukier królewski i będą jak malowane :) :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co też opowiadasz, zauważ, że to była Zosi praca, która robiła pierwszy raz i która jest kilka lat młodsza od mojej Julki. Wasze też były piękne, bo robione z pasją i radością i myślę, że cała rodzina była dumna z Zosi. Za rok gęsty lukier królewski i będą jak malowane

 

 

Dziękuję, masz rację  :)  :)

 

post-43626-0-87909500-1577485414_thumb.jpgpost-43626-0-51419900-1577485426_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.