Porthos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Witajcie Jestem początkującym dymiarzem i chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia.Po pierwszych szynkach poczułem, że czas ruszyć w kiełbasę Na jeden raz planuję przerób max 5-10kg mięsa. Podpowiedzcie proszę (bo czytam i czytam i im więcej czytam to bardziej mam mętlik w głowie) jaką maszynkę z nadziewarką dla takiego amatora hobbysty przycelować?alfa 10 - da radę na niej nadziewać? bo że zmielić to już wiemjaka ewentualnie elektryczna, która przyzwoicie zmieli i da radę nadziać. dużo widzę się pisze o zelmerach 8 ale które to są konkretnie modele? dam radę tym nadziać parę kg kiełby? -a może oddzielnie nadziewarka - jaką wybrać wtedy? budżet na całość około 400zł proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 budżet na całość około 400zł Poszukaj zelmerka o maxymalnej mocy - są takie 1900W a może i większej np. ZMM4048W nic chyba więcej się nie zmieści w budżecie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Na ręcznych maszynkach sam nie nadziejesz, powinna być druga osoba . Tz nadziejesz ale to jest hardcor . Poluj na nadziewarkę używke z rodziny Hendowatych można trafić za nie wielkie pieniądze, niestety może to potrwać, trzeba być cierpliwym . Bo pewnie będziesz chciał mieć w przyszłości, jeżeli zaczniesz robić kiełbasy co jakiś czas , a to będziesz wiedział po paru "produkcjach" . Na maszynkach nie nadziejesz wszystkich kiełbas np kabanosów, przynajmniej sobie nie wyobrażam. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Łódź i okoliczne wiejscowości to zagłębie wysoko rejestrowanych Kiełbasofilów...Popytaj może ktoś Cię zaadoptuje na małą produkcję...wskaże właściwe ścieżki, niekoniecznie na skróty Decydujesz Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Jaki budżet? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 budżet na całość około 400zł Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 budżet na całość około 400złNiedoczytalem, dzięki. Trochę mało i to na samą maszynkę do mielenia.Wiem że dziś planujesz 5-10 kg, ale za jakiś czas, będzie tego więcej.... zawsze tak jest.????Lepiej, przynajmniej tak myślę, już teraz kupić lepszy sprzęt. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Napiszę TYLKO SWOJE ZDANIE -Jeżeli myślisz na poważnie o zdrowiu (w kontekście własnych wyrobów) i wędlinach domowych to odpuść sobie zelmerka. Na własne potrzeby coś tam zmieli, nadzieje itd ale jak zechcesz się rozwijać to nie tędy droga. Ja czy mielę na sitku 8 czy 10, czy szarpaku nie widzę różnicy. Jak już masz jakąś maszynkę do mielenia, to może skup się na nadziewarce (nawet używce) albo jak masz możliwość to kupna czegoś porządnego nawet na raty. Do "pierwszych kiełbas" na maszynce ręcznej (jak taką masz) możesz poprosić o pomoc kogoś z rodziny czy znajomych. Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Powiem Ci jako amator. Moim zdaniem nadziewanie maszynką do mielenia to nieporozumienie. Ja mam podobną jak ta, tylko innej firmyhttps://ostry-sklep.pl/kinghoff-nadziewarka-pionowa-3kg-kh-3119-3450Robię na jedną produkcję ok 10kg kiełbasy i dla mnie jest w sam raz. Pewnie maszynkę do mielenia jakąś masz więc zmieścisz sie w budżecie. Może z czasem jak Ci się spodoba robienie kiełbas to kupisz coś lepszego, ale na start moim zdaniem da radę taka lub podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porthos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) no właśnie nie mam żadnej maszynki do mielenia czyli mamy 1.zelmerek vs 2.nadziewarka plus alfa 10? a może na początek sama alfa 10 i pomocnik do nadziewania? czy jeszcze inaczej? [Dodano: 24 kwi 2019 - 20:13]Powiem Ci jako amator. Moim zdaniem nadziewanie maszynką do mielenia to nieporozumienie. Ja mam podobną jak ta, tylko innej firmyhttps://ostry-sklep.pl/kinghoff-nadziewarka-pionowa-3kg-kh-3119-3450Robię na jedną produkcję ok 10kg kiełbasy i dla mnie jest w sam raz. Pewnie maszynkę do mielenia jakąś masz więc zmieścisz sie w budżecie. Może z czasem jak Ci się spodoba robienie kiełbas to kupisz coś lepszego, ale na start moim zdaniem da radę taka lub podobna.a czym mielisz? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Porthos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Polecą na mnie gromy ale ja od wielu lat do mielenia używam TAKIEGO małego zelmera i daję rady. Trzeba pilnować by noże i sitka były ostre. Zaznaczam, że zwykle robię 30 kg kiełbasy czy kabanosów - nigdy więcej i rzadko mniej. Nie wyobrażam sobie jednak nadziewania tym kiełbasy. Do tej roboty potrzebujesz najlepszą nadziewarkę na jaką cię stać (jak budżet ciasny to może lepiej zapolować na używkę) Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Do tej roboty potrzebujesz najlepszą nadziewarkę na jaką cię stać (jak budżet ciasny to może lepiej zapolować na używkę) Polecą na mnie gromy ale ja od wielu lat do mielenia używam TAKIEGO małego zelmera i daję rady Nie nie gromy - cała rzesza SiBów takimi robi - sam kręciłem zelmerkiem - ba mam nadal jak np. mieso na mielone , czy trochę pasztetu - to nie ma co odpalać Wilka 22 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 no właśnie nie mam żadnej maszynki do mielenia czyli mamy 1.zelmerek vs 2.nadziewarka plus alfa 10? a może na początek sama alfa 10 i pomocnik do nadziewania? czy jeszcze inaczej? [Dodano: 24 kwi 2019 - 20:13]Powiem Ci jako amator. Moim zdaniem nadziewanie maszynką do mielenia to nieporozumienie. Ja mam podobną jak ta, tylko innej firmyhttps://ostry-sklep.pl/kinghoff-nadziewarka-pionowa-3kg-kh-3119-3450Robię na jedną produkcję ok 10kg kiełbasy i dla mnie jest w sam raz. Pewnie maszynkę do mielenia jakąś masz więc zmieścisz sie w budżecie. Może z czasem jak Ci się spodoba robienie kiełbas to kupisz coś lepszego, ale na start moim zdaniem da radę taka lub podobna. a czym mielisz?Zwykłym Zelmerkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porthos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Polecą na mnie gromy ale ja od wielu lat do mielenia używam TAKIEGO małego zelmera i daję rady.a ponadziewam tym kaliber 28/30? czy raczej porażka? ... dopóki nie dozbieram na lepsieszą nadziewarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ponadziewasz, ponadziewasz.Kiedyś udało mi się przerobić coś ponad 5kg bez... ślimaka. I też dałem radę. Tylko się bardzo spociłem Będziesz się bawił łyżką od zupy aby farsz nawpychać w gardziel ale kiełbaski zrobisz. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Proszę:https://active-company.pl/produkt/nadziewarka-do-kielbas-profi-line-3l.html?gclid=EAIaIQobChMI2syi0d_p4QIVhJGbCh0wsgs-EAEYASAFEgIiR_D_BwEa maszynkę pożyczysz sobie na razie od sąsiada Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Proszę:https://active-company.pl/produkt/nadziewarka-do-kielbas-profi-line-3l.html?gclid=EAIaIQobChMI2syi0d_p4QIVhJGbCh0wsgs-EAEYASAFEgIiR_D_BwEa maszynkę pożyczysz sobie na razie od sąsiada I to moim zdaniem najlepsza rada Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 To są świetne rady jednak poza budżetem.Zostawiając je na przyszłość widzę jednak pewne możliwości.maszynka Zelmer - koniecznie "8" - + komplet sitek lub ręczna Alfa 12 (koniecznie polskiej produkcji)najprostsza, chińska nadziewarka (ok. 50zł), której tłok kolega uszczelni sobie skórką ze słoniny.Maszynki nr "8" mają większą średnicę sitek niż "5". Przed zakupem upewnij się, jakiego rozmiaru jest maszynka.Średnicę sitek znajdziesz TUTAJZaczynałam od zelmera "8" ale już najprostsza, chińska nadziewarka sprawiła, że życie było piękniejsze, bo mogłam zrobić parówki dla wnuków i kabanosy do piwa dla A.W przyszłości, jak kolega zasmakuje w swoich kiełbaskach - kupi w/w nadziewarkę Hendi, której cena brutto + transport przekracza obecnie 500zł.Nadziewarka chińska zapewne się zużyje i nie żal będzie ją wyrzucić.Co do maszynek, elektryczny Zelmer jest hałaśliwy, ręczna Alfa wymaga silnych rąk do kręcenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Powiem tyle ś.p. Andyandy do końca mielił i nadziewał Polskim Zelmerkiem,a robił po 30kg kiełbasy.....miał kupować większą maszynkę nie zdążył,a ja się także przesiadłem z wilka Edertal i Nadziewarki 7,5L (posiadam) na zelmerka i Nadziewarkę 2,5L .p.s.za radą kol.Dymka vel... możesz dokupić drugi napęd używany za ok 100zl i jak się zagrzeje jeden na zmianę......aha koniecznie kup sprzęgiełka plastikowe od razu dwa jakby coś....powodzenia Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 aha koniecznie kup sprzęgiełka plastikowe od razu dwa jakby coś. Słuszna uwaga, proponuję jeszcze nóż (groszowe sprawy). Mi przed Bożym Narodzeniem poszedł na 5 części.EAnna też słusznie radzi Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porthos Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 maszynka Zelmer - koniecznie "8" - + komplet sitek lub ręczna Alfa 12 (koniecznie polskiej produkcji)najprostsza, chińska nadziewarka (ok. 50zł), której tłok kolega uszczelni sobie skórką ze słoniny.chyba pójdę w tym kierunku jak poznać zelmera że to "8" - bo przyznam że gubię się w tych numerach modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 jak poznać zelmera że to "8" Najpewniej po średnicy sitka, powinna wynosić 62 mm i jest to kryterium jednoznaczne..Jeżeli chodzi o modele, to historycznie się zmieniały. Kiedyś ta wielkość maszynki zawarta była w numerze ale obecnie chyba już nie.Trzeba się dopytać u sprzedawcy albo zmierzyć w sklepie.Ekspedienci zazwyczaj nie wiedzą o co chodzi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 zelmer 8 ma zdaje sie3 cyfry XXX,8X a 5 ma XXX,5X.Ja mam 5 na ogol robie jakis 5-6 kg kielbasy i mam 5. Mieso kroje w cienkie paski co by nie miazdzyla mi miesa , to co w grubsze kroje poprostu nozem . nadziewarka chinczyk jak ktos pokazal w linku , zelmerem nabijalam kiedys biala z uwagi ze robie cienkie kielbasy zadko to mi w zupelnosci starcza . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porthos Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 a zerknijcie proszę jeszczeczy taka nadziewara? to nie taki chinol z naklejką?https://allegro.pl/oferta/nadziewarka-kielbasy-2-5kg-pionowa-4-lejki-311007-7821667816 p.s.dla potomnychdzwoniłem na infolinię zelmeranie znają średnic sitek, ale maszynki dzielą na te z komorą 5cm i 8cm - ZMM4048W ma 8cm komorę mieleniajak ktoś upatrzy model to można zawsze (poza suwmiarką oczywiście) sprawdzić rozmiar komory na infolinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Ależ oczywiście że to "Chinol", bo dzisiaj praktycznie nie ma innych. Miro miewa domową rzemieślniczą produkcję czasami. Nie wiem czy nadal ma, ale ja mam takiego chinola od paru lat, i sprawuje się bardzo dobrze, nie tylko zresztą u mnie. Należy tylko dokonać niewielkiego tuningu, który to nota bene też opisałem na forum w miarę precyzyjnie, i na pewno "daje radę". Oczywista oczywistość, że to nie ta sama półka co prawie profesjonalne "Hendi", i inne "Hendowate", lecz nie każdemu takie potężne Hendi jest konieczne. Mnie z dużym zapasem wystarcza właśnie ten 3 litrowy "Chinolek". Niewielki, poręczny i bardzo sprawny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.