Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzonki z szamotu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#41 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 maj 2019 - 19:24

Wszyscy mają rację, tyle że nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię, zwłaszcza taką w którą włożyło się dużo pracy i pieniędzy, a dodatkowo pasuje do infrastruktury w którą została wkomponowana, pozostaje bawić się tym co swego czasu polecali inni doświadczeni forumowicze i tyle.... drugiej wędzarni stawiał nie będę bo nie mam takiej potrzeby, a w swojej nauczyłem się wędzić po 3/4 wędzeniach, więc każdy może się nauczyć, a jak mu nie wyjdzie nauka to i w kibelku spali wędzonki..... jeśli chodzi o moją wędzarnię to budując ją chodziło o uzyskanie jak najniższej temperatury aby wędzić zimnym dymem, ale również była potrzeba aby uzyskać wysoką temperaturę aby dopiekać wędzonki, i udało to się w 100%, czyli jak dla mnie pełnia szczęścia :)



#42 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9029 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 maj 2019 - 19:35

nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię,

Myślę, że nieodpowiednio interpretujesz wpisy.

Raczej chodzi o pokierowanie ludźmi, którzy zamierzają budować nową wędzarnię i nie mają doświadczenia.

Nikt nie sugeruje rezygnacji ze starej, dobrze opanowanej wędzarni.

Sama wędzę w kanałówce i jak na razie nie zabieram się do przebudowy.

Niemniej pokierowałam budową dwóch nowych wędzarni u rodziny z doskonałym skutkiem. 

Robiłam w tych obiektach sporo wędzeń - również szkoleniowych i dlatego potwierdzam zalety.



#43 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 04 maj 2019 - 19:38

Wszyscy mają rację, tyle że nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię, zwłaszcza taką w którą włożyło się dużo pracy i pieniędzy, a dodatkowo pasuje do infrastruktury w którą została wkomponowana, pozostaje bawić się tym co swego czasu polecali inni doświadczeni forumowicze i tyle.... drugiej wędzarni stawiał nie będę bo nie mam takiej potrzeby, a w swojej nauczyłem się wędzić po 3/4 wędzeniach, więc każdy może się nauczyć, a jak mu nie wyjdzie nauka to i w kibelku spali wędzonki..... jeśli chodzi o moją wędzarnię to budując ją chodziło o uzyskanie jak najniższej temperatury aby wędzić zimnym dymem, ale również była potrzeba aby uzyskać wysoką temperaturę aby dopiekać wędzonki, i udało to się w 100%, czyli jak dla mnie pełnia szczęścia :)

I tego sie trzymajmy...  Nie będziemy zawracać Wisły ;)


[Dodano: 04 maj 2019 - 20:38]

 

nie każdego stać żeby w miarę zmiany mody na forum zmieniać wędzarnię,

Myślę, że nieodpowiednio interpretujesz wpisy.

Raczej chodzi o pokierowanie ludźmi, którzy zamierzają budować nową wędzarnię i nie mają doświadczenia.

Nikt nie sugeruje rezygnacji ze starej, dobrze opanowanej wędzarni.

Sama wędzę w kanałówce i jak na razie nie zabieram się do przebudowy.

Niemniej pokierowałam budową dwóch nowych wędzarni u rodziny z doskonałym skutkiem. 

Robiłam w tych obiektach sporo wędzeń - również szkoleniowych i dlatego potwierdzam zalety.

 

Dziękuje EAnna ;) 



#44 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 04 maj 2019 - 21:44

Anno, to chyba nie ja źle interpretuję wpisy lecz Ty, ja nie podważam kibelków ani ich zalet, napisałem tylko że dawniej moda była inna, i że dziś nie każdego stać aby za nią nadążyć, albo po prostu nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto... dzisiaj to się zmieniło, w modzie są kibelki.... i tyle, lub aż tyle w temacie.



#45 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 04 maj 2019 - 21:52

Anno, to chyba nie ja źle interpretuję wpisy lecz Ty, ja nie podważam kibelków ani ich zalet, napisałem tylko że dawniej moda była inna, i że dziś nie każdego stać aby za nią nadążyć, albo po prostu nie chcą wyrzucać pieniędzy w błoto... dzisiaj to się zmieniło, w modzie są kibelki.... i tyle, lub aż tyle w temacie.


Jesteśmy na tym forum prawie tyle samo lat i szczerze nie przypominam sobie,żeby kiedyś była moda na pomniki z szamotowym paleniskiem.Zawsze polecałem kibelek z kanałem lub bez i poleniskiem z cegły i zdania nie zmieniłem.

#46 slawekr

slawekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 05 maj 2019 - 17:31

Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....



#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 05 maj 2019 - 18:10

zapewne wujek ma większe doświadczenie niż ja jako świeżak.

 

To namów Wujka. :D



#48 operator

operator

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Miejscowośćwałcz

Napisano 05 maj 2019 - 18:11

Wujek lada dzień wyjeżdża,a mieszka tam gdzie MIRO!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11029 postów

Napisano 05 maj 2019 - 18:14

To go MIrek już przeszkoli. :laugh:  Może :D



#50 operator

operator

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • Miejscowośćwałcz

Napisano 05 maj 2019 - 18:19

Oby!!!!!!!!!!!!!!!
Miro help dla ziomala!!!!!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 05 maj 2019 - 18:19]
A kawał drogi przyjechał 550km.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#51 APINIU

APINIU

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 12 sie 2019 - 13:09

Witam Wszystkich. Jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum.Jeżeli coś nie tak to proszę nie krzyczeć.Buduję swoją pierwszą wędzarnię z piecem chlebowym i grillo-kominkiem +kuchnia letnia (zlew, kuchenka gazowa,blat roboczy)w sumie 6 metrów budowla.Zacząłem już stawiać pierwsze warstwy jak na załączonym zdjęciu i trafiłem na ten temat. Forum obserwowałem od 3 lat ale teraz sie dopiero zalogowałem. Taki (kombajn) grilowy miał mi zrobić Fachowiec ale po przemyśleniach i oglądaniu waszego forum uznałem że mając trochę czasu spróbuję go sam postawić. Całość jest pod zadaszeniem na porządnym fundamencie. Doszedłem do paleniska wędzarni i tu zonk po przeczytaniu tego tematu.  Palenisko wstępnie chciałem umieścić z boku pod piecem chlebowym .Szamot na palenisko już kupiony i zaprawa też. Z tym nie ma problemu bo wykorzystam go do pieca chlebowego  lub kominka.Jeszcze wszystko mogę przerobić, jestem otwarty na wszystkie sugestie i porady.Jeszcze nigdy nie wędziłem, dlatego proszę o pomoc forumowiczów.                                                                                               Pierwsze pytanie; dawać ten szamot na palenisko wędzarni czy zrobić je z takiej cegły pełnej z jakiej stawiam całość?    Drugie pyt.; jaka duża komora paleniska przy założeniach wielkości komory wędzarniczej (szer.80, gł.53, wys ok. 80 cm.)  Trzecie pyt.; jakie fi rury dolotowej dymu ( rura metal) .post-98391-0-46145800-1565609395_thumb.jZałączony plik  DSC_0792.JPG   64,9 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0793.JPG   56,78 KB   5 Ilość pobrańpost-98391-0-57914700-1565609508_thumb.j  post-98391-0-81036000-1565611919_thumb.j  Pozdrawiam.Załączony plik  DSC_0795.JPG   76,91 KB   5 Ilość pobrań

Załączone pliki


Użytkownik APINIU edytował ten post 12 sie 2019 - 13:12


#52 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 570 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 12 sie 2019 - 13:26

  • Szamot - nie,
  • Rura - nie, palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarniczą

Zanim zaczniesz dalej murować poczytaj kilka tematów na temat wędzarni, samo obserwowanie to za mało.

 

https://wedlinydomow...ez-andyandyego/


Użytkownik wojs40 edytował ten post 12 sie 2019 - 13:41


#53 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 12 sie 2019 - 15:30

Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....

A tu sie z waścią nie zgodzę... Co do aut... Hymmm.   Mogę potrafić jeździć to na byle samochodzie osiągów danych nie osiągnę. Więc jeśli mam jakaś drezyną  pedałować i udowadniać że sie da to mój sąsiad dawno zajedzie i wróci i jeszcze będzie miał czas posiedzieć z zimnym pifkiem ;) A ja dopiero powróciwszy ... odpychając sie nogami jak we flis-tonach nie mam siły już na pifko ;(. Zdaje mi sie że EAnna przytoczyła dobry przykład gdzieś..Lub jakos tak ;) . Można we wszystkim ale po co utrudniać życie ;) Jeszcze jakiś czas temu bym sie nie odzywał. Ale zobaczyłem, pomacałem i wiem co dobre dla mnie ;)



#54 slawekr

slawekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 12 sie 2019 - 15:47

Przecież napisałem że jak ktoś nie umie jeździć...

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik slawekr edytował ten post 12 sie 2019 - 15:51


#55 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 12 sie 2019 - 15:55

Nadal nie zrozumiałeś... Jeździć mogę umieć ale jak sprzęt nie ma osiągów to co mi z tego że umiem ... SAM Hołowczyc NA MOTORYNCE NIC NIE ZROBI...



#56 slawekr

slawekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 12 sie 2019 - 16:16

Z całym szacunkiem ale to chyba Ty nie zrozumiałeś przeczytaj jeszcze raz cały mój post który zacytowałeś ale ze zrozumieniem, pozatym ja nie traktuję wyrobu wędlin jako wyścigu a raczej jako hobby i dobrą rozrywkę. Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

#57 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 12 sie 2019 - 16:22

 Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....

A wcześniej napisałeś... więc sie zdecyduj czy wszystko jedno czy jednak ma lepsze osiągi? 



#58 slawekr

slawekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 12 sie 2019 - 17:33

Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

#59 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 12 sie 2019 - 17:40

Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

No to teraz mnie zabiłeś... Nie ma na jakość wyrobów? To czy nie jest faktem że więcej spalonego drewna to więcej benzopirenu?!



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#60 slawekr

slawekr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćAleksandrów Łódzki

Napisano 12 sie 2019 - 19:51

Oj Januszu drogi przecież prosiłem czytaj ze zrozumieniem. Więcej drewna zużywam do wygrzania wędzarni, nie wiem jak Ty ale ja zawsze wkładam wyroby do dobrze wygrzanej wędzarni i dalej postępuję zgodnie z zasadami, uwierz mi nie mam żadnych problemów.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych