slepy Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2006 Witam Chcialbym nna wiosne rozpoczac prace nad budowa grilo wedzarni i zastanawiam sie czy nadaje sie do tego celu kostka brukowa typu "holand" barwiona na czerwono. Poniewarz zostalo mi kilka m2 wiec pomyslalem ze mozna bylo by je wykorzystac do budowy wedzarni. Tylko czy bedzie to material odpowiedni? Czyw wytrzyma duze temperatury jakie beda w palenisku i czy nie beda sie z niej uwalnialy szkodliwe substancje. Z góry dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Lutego 2006 Kostka betonowa nie nadaje się na palenisko, popęka od gorąca. tu najlepszym materiałem bedzie cegła szamotowa i glina. Natomiast z kostki możesz wykonać wszystkie elementy które nie ulegają zbytniemu nagrzaniu. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2006 Cześć. Ja również myślę mocno o budowie wędzarni w ogrodzie i zastanawiam się nad materiałem. Jak myślicie, czy czerwona cegła klinkierowa byłaby odpowiednia? szamotówka z tego co słyszałem jest koszmarnie droga. Myślę też jakiej zaprawy użyć: czy stosować tradycyjną zaprawę murarską, czy też poszukiwać zapraw mrozoodpornych? Obawiam się że zwykła zaprawa pod wpływem mrozu czy deszczu będzie się kruszyła. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rr97 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2006 Witam, pszeszedłem cały etap budowy wędzarni ( jest na stronce jako "kombajn rr97") i w puktach przedstawię najważniejsze zasady (bardzo poglądowo). Na szczegóły mogę również odpowiadać w tej zakładce lub w nowym temacie :smile: 1. Należy stosować odpowiednie materiały w zależności od przeznaczenia. Wszystkie materiały przez Was wymienione mogą być zastosowane:- cegłę szamotową tam gdzie będą występować żar i płomienie czyli duże temp.- cegłę pełną tam gdzie niskie temp. np. komin- cegłę klinkierową do wykończenia (w celach estetycznych)- kostkę brukową na wszelkie posadzki, komunikacje itp. :grin: 2. Jeżeli ktoś nigdy nie miał do czynienia z budownictwem, to najlepiej niech się skontaktuje z fachowcem budowlanym (usługa jest nie droga tzn. w zależności od wielkości inwestycji) :sad: 3. Można także wejść na stronę: www.dobry-dom.pl w zakładkę "altany ogrodowe z grillem i wędzarnią" i w skorzystać z porad tam zawartych (to jednak teoria) :???: Pozdrawiam serdecznierr97 (rysiu-misiu) ps. Swoją altanę z wędzarnią zrobiłem w całości sam jako amator, korzystając z porad fachowców, po przez podpatrywanie, a także po przez experymentowanie (budowałem ją równo rok). Dlatego w wielu sprawach (problemach) mogę pomóc, jako że sam przez te wszystkie problemy przechodziłem :grin: i dzięki temu możecie uniknąć problemów w które ja się wkopałem :sad: Cytuj Ryszard (rr97) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2006 Dziękuję rr97 za podstawowe informacje. Mam od czego zacząć planowanie, ale pewnie będę miał więcej pytań. Cieszę się że jest na kogo liczyć jeśli chodzi o podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rr97 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2006 Zawsze możesz na mnie liczyć :smile: Cytuj Ryszard (rr97) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2006 Dzięki. Odbyłem dzisiaj rozmowę ze znajomym takim budowlańcem. Gość nieco trunkujący, (taka branża) ale chyba dobry fachowiec. Wprawdzie dziwił się przedmiotem rozmów bo jeszcze nie słyszał żeby wędzarnie budować (zamiast postawić zwyczajnie beczkę) ale chyba się dogadamy. Niewykluczone, że jeszcze w wakacje coś z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rr97 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2006 Witam,Bartku proponuję odwiedzić stronę www.dobry-dom.pl i zakładkę "altany ogrodowe z grillem i wędzarnią" - jest tam dużo dobrych oraz fachowych porad :smile: pozdrawiam Cytuj Ryszard (rr97) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-1350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2006 witam, Pozdrawiam wszystkich użytkowników tak zacnego Forum.Postanowiłem zbudować na swojej działce grillo-wędzarnie. Będzie pobudowana z klinkieru. Na tej stronie jest bardzo dużo materiałów na temat zasad jakie obowiązują przy budowie wędzarni. Nie mogę jednak nigdzie znaleźć zasad jakie obowiązują przy budowie grilla ogrodowego. Mój będzie stał w altance - na jej skaraju. Zależy mi na tym aby się z niego nie wydymiało tzn aby dym ulatniał się przez komin a nie do wnętrza altaniki. Jeśli ktoś wie jakie zasady obowiązują przy budowie komory grilla tzn wymiary: głębokość, szerokość, wysokość; ukształtowania kopuły-skosu, stosunek powierzchni otworu grilla do powierzchni przekroju komina i jego wysokości - to będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2006 Witam!Temat który poruszasz był już wiele razy poruszany na forum. Na początek proponuję Ci zapoznać się z rozdziałem "Budowa wędzarni" na stronie www.wedlinydomowe.pl )po lewej stronie znajdziesz dział). Dopiero wtedy jak już sprecyzujesz bardziej swoje pytania ktoś na pewno Ci pomoze. Poszukaj też na forum wiadomości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2006 Panie czeladniku Andy, dlaczego od razu tak ostro?Czy naprwdę Pan myśli że jestem analfabetą? Długo szukałem w zasobach internetowych informacji na ten temat. Niech Pan mi wierzy że przestudiowałem i tą stronkę dokładnie i zwymiarowany Grill znalazłem na stronie Pana ChefPaula, no i oczywiście w zakładce wędzarki. Wydaje mi się że bardzo konkretnie zadałem pytania. Dlaczego wszyscy nowi są traktowani w ten sposób? A wydawło mi się że to takie przyjazne forum.Dziękuje za pomoc Andy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2006 Amator – stosunek objętości komory / jej wymiarów do przewodów kominowych, kształtu czopucha, trzeba bezwzględnie zachować przy budowie kominka żeby nie dymił.Wędzarnia ma dymić, drzwi można uszczelnić żeby dym nie wydostawał się przez szpary, ale po otwarciu i tak wydobędzie się chmura dymu, chyba że zainstalujesz specjalną instalację oddymiającą.Jeżeli zastosujesz wymagane stosunki / wymiary to będziesz mógł co najwyżej piec mięso na kijach.Wszelkie podstawowe informacje jak już zauważyłeś są do zaczerpnięcia na tym forum.Co do tylko grila to stosunek powierzchni komina do powierzchni paleniska nie powinien być mniejszy od 1/3 kąt nachylenia czopucha max 60 stopni.Praktycznie nie da się wybudować jednej komory która będzie idealnym grilem i jednocześnie idealną komorą wędzarniczą. Wszelkiego rodzaju połączenia będą okupione jakimiś większymi lub mniejszymi mankamentami lub utrudnieniami podczas użytkowania.Można natomiast wybudować compact z komorą wędzarniczą i osobną komorą grilową i takie plany znajdziesz w Naszym dziale wędzarni.Ale rozumiem że chcesz wybudować tylko grill i nie chcesz żeby dymił, wykonaj więc jak największy przekrój komina min 1/2 // 45 stopni, ponieważ nie zależy Ci na wędzeniu, komin wystaw ponad dach altanki (przebij go na wylot) na tyle wysoko (min 50 cm) aby wiatr nie zawracał dymu zpowrotem, koniec komina zakończ wiatrownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2006 Witam!To jest właśnie ułomność kontaktów przez internet. Ja naprawdę podeszłem do Ciebie bardzo życzliwie. Nie było mnie przy tym jak czytałeś wiadomości na ten temat. Ja też miałem kłopoty na poczatku z odszukaniem informacji i myślałem że pomagam odsyłając do odpowiedniego działu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2006 Od siebie mogę dodać że ja mam podstawę pod wędzarnię wymurowaną (łącznie z paleniskiem i kanałem dymowym) z cegły klinkierowej-dziurawki i sprawdza mi się to dobrze już drugi rok. Sklepienie kanału mam jedna warstwa zaprawy żaroodpornej i warstwa mocnego betonu(zbrojone)./ Są male pęknięcia od temperatury ale się nie powiększają.Pytaj to się pomoże!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2006 Jeszcze jedno-jeżeli chcesz aby to działało jako grill to wydaje mi się że mięsko piecze się nad żarem i aby nie zadymiało altanki to musi nad nim być okap z kominem do wyłapywania dymu a to jest inna zasada jak przy wędzarni. Myślę że trzeba szukać jakiegoś kombajnu wędzarniczego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2006 dzięki Andy,Właśnie o to mi chodziło i częścowo dymek mi odpowiedział. Może faktycznie zbyt zagmatwałem pytania. Wiem jak zbudować wędzarnie - zasada jest tutaj świetnie opisana. Dodam że będzie to grillo-wędzarnia kompleksowa z osobną komorą wędzlniczą i z osobnym grillem. Oczywistym jest dla mnie fakt żę podczas wędzenia nie uniknę dymu w altance, ale wtedy to on tam może sobie być, nie będę wtedy raczej przyjmował gości. Moje pytania dotyczą li tylko grilla.1, jakie wymiary komory grilowej (stosunek głębkości do szerokości do wysokości)2, nachylenie i kształt czopucha - to już wiem od dymka3, stosunek (i właśnie czego: kubatury komory grila, powierzchni paleniska czy powierzchni otworu komory grilla) do powierzchini i wysokości komina. Tak jak sugeruje Dymek komin będzie wychodził przez poszycie dachu. Czy napeno stosunek 1/3 do powierzchni paleniska? Nie jestem pewien ale intuicja podpowiada mi że ważniejsza jest w ty wypadku powierzchnia otworu komory grilla.pozdrawiam zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Września 2006 Palenisko grila powinno przypominać sześciokąt równoramienny, powierzchnia światła komina do powierzchni paleniska nie powinna byś mniejsza niż 1/3 czyli palenisko 30 cm ² to minimalna powierzchnia komina to 10 cm ². Optymalny stosunek to ½ czyli przy ww palenisku komin 15 cm ². Czopuch też nie więcej pochylony niż 60 st, ale mniejszy kąt jest jak najbardziej wskazany. W grilu pozbywasz się dymu i ciepła jak najszybciej czyli możesz dać lepsze warunki pracy.Światło otworu grila optymalnie jest pomniejszyć (od bryły sześcianu) o 20 % od góry celem zatrzymania oparów (w kominkach wykonuje się ”duszę” to coś w rodzaju syfonu ale nie do końca) jednak trzeba wtedy cały gril podwyższyć celem łatwiejszego manipulowania wewnątrz. Ta ścianka górna ma za zadanie zawirowanie dymu który próbuje się wydostać przez otwór, ze świeżym powietrzem i zawrócenie mieszaniny z powrotem i dalej do komina.Cały ambaras jest w tym że grill pracuje z różnymi wydajnościami i co za tym idzie w różnych warunkach sprawności, wiec osobiście doradzał bym wykonanie szybra dolnego do regulacji dopływu powietrza do paleniska (pod palenisko) pomoże to Tobie w grilowaniu – masz coś w rodzaju regulacji mocy grzania i jednocześnie panujesz nad ogniem / dymem np. rozpalasz grila i dajesz powietrze na maksa żeby szybko rozpalić lub po wsadzeniu nowej porcji karkówki „przykręcasz” (a lepiej chwilę przed wsadzeniem mięsa) ogień bo kapiący tłuszcz wytwarza ogromną ilość dymu ponad normalną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amator Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Września 2006 @dymekwielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 22 Września 2006 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Września 2006 ... w odpowiedzi na pytanie (jak w tytule tematu),... praktycznie możesz budować grillo-wedzarnię "prawie z wszystkiego" :grin: , ... zależy jednak "jaki ma mieć przerób" (tzn czy będziesz używał urządzenia tylko dla siebie i najbliższej rodziny, czy poszerzysz o grono wszystkich "kumpli", czy może dla całego osiedla :wink: ), ...... swoją ogrodową grillo-wędzarnię wybudowałem z cegły rozbiórkowej (biała) i urządzenie służy mi już kilka lat (zarówno na imprezach 10-cio jak i 40-to osobowych), ... tak więc można wybudować z kamienia, cegły, połączyć metalowe komory z obudową z drewna itd ... wielkość komory wędzarniczej jak i powierzchnia grilla dowolna ... jeżeli masz jeszcze możliwość pomyśl o połączeniu grillo-wędzarni z piecem piekarniczym opalanym drewnem (osobiście bardzo żałuję, że tego nie zrobiłem) pozdrawiam niezmiernie serdecznie i witam w naszym gronie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-3731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Pytanie za 100 punktów:-Czy do budowy wędzarni (przenośnej,elektrycznej) można uzyc blachy aluminiowej? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Swoją co prawda wykonałemz cegły (od 10-ciu lat pracuje w systemach aluminiowych)Oile nie będzie lakierowana proszkowo( proszek może spłynąć pod wpływem wysokij temperatury ok 130 stopni :!: to tak.Ma niewątpliwą zaletę że jest tańsza od kwasówki i nie rdzewieje :lol: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Dzieki za podpowiedz. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Jest Mi niezmiernie miło :grin: :grin: że mogę odpowiadać, a nie tylko pytać :rolleyes: Do połączeń blach sugeruje ( jeśli masz w okolicy warsztat który spawa aluminium to pospawaj- będzie trwałe połączenie)Jeśli nie to skręcaj na śruby A2 lub A4 będzie łatwo utrzymać chigienę (nierdzewne). Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Mam wielką :grin: :grin: :grin: satysfakcję ( dopiero teraz spostrzegłem że odpowiadam MISTRZOWI :!: :!: :!: . Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Grudnia 2006 PRZEPRASZAM :blush: :blush: :blush: Mistrzyni :!: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/161-budowa-grilo-wedzarni-jaki-material/#findComment-5971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.