Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drożdżowe (na słodko i wytrawnie)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 01 maj 2019 - 22:59

Bardzo lubię to ciasto, idealne do pasztecików, kulebiaków i różnych wytrawnych przekąsek. Ciasto, które ze względu na małą ilość mleka nie jest bardzo puchate ani nie wyrasta jak buła, a raczej jak krucho-drożdżowe ale w dalszym ciągu delikatne. Cieniutkie, lekkie i bardzo chrupiące. No trzeba je spróbować i tyle :)

 

Grzebienie drożdżowe z pieczarkami i serem

 

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki
30 g drożdży świeżych
3 łyżki stopionego masła (45g)
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
 
Farsz:
500 g pieczarek
3 cebule
200 g sera żółtego startego na tarce
pieprz, sól
olej
 
Dodatkowo:
jajko
 
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.
 
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać pieczarki i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać starty ser, dobrze wymieszać.
 
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
 
Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na stolnicy (nawet nie muszę nigdy tego ciasta podsypywać mąką) na prostokąt.
 
Rozsmarować 1/4 farszu  zostawiając wolne brzegi.
 
Zawinąć brzegi na środek (złożyć na tzw. trzy jak list) wzdłuż dłuższej części. Przeciąć na pół.
 
Ostrym nożem naciąć jeden brzeg w ząbki.
 
Każdy grzebień ułożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, troszkę rozchylając nacięcia.
 
Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem grzebienie posmarować rozkłóconym jajkiem.
 
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 maj 2019 - 13:26

:) Wadne , bede musiala wyprobowac z twojego ciasta ,czesto robie krokiety do barszcz a to roboty duzo :facepalm:

Na jaka mniej wiecej grubosc rozwalkowujesz ciasto?



#3 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 maj 2019 - 13:29

Tak na oko, zależy do czego, ale zazwyczaj 3-5 mm

#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 maj 2019 - 14:32

ak na oko, zależy do czego, ale zazwyczaj 3-5 mm
  dzieki  :)  

#5 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 20 maj 2019 - 13:44

Bułeczki odrywane z pieczarkami

 

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
  • 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • jajko
  • pieprz, sól
  • olej
Dodatkowo:
  • jajko
  • mak/sezam
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

 

Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.

 

Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.

 

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placuszek, nałożyć farsz i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.

 

Formę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem/sezamem.

 

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 35-40 minut do zrumienienia.

 

Smacznego!

 

Załączone pliki



#6 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 cze 2019 - 12:35

Bułeczki jogurtowe od Halusi :D U mnie formowane, bo lubię takie :D

 

https://rozmaitoscik...-jogurtowe.html

 

 

Załączone pliki



#7 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 20 cze 2019 - 16:55

Pyzy na parze z truskawkami

 

Ciasto na pyzy:
400 g mąki
20 g drożdży
2 jaja
50 g stopionego masła
250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki)
50 cukru
szczypta soli
 
Dodatkowo:
truskawki (mogą być mrożone)
cukier brązowy
 
Do podania:
owocowe sosy
świeże owoce
słodka śmietanka
jogurt 
cukier
 
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.
 
Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie po 40 g) rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.
 
W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.
 
Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania: u mnie z sosem truskawkowym - truskawki zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego i dosłodzone do smaku.
 
Smacznego!
 

Załączone pliki



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 cze 2019 - 19:17

Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram :)



#9 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 20 cze 2019 - 19:43

To nieludzkie wstawiać taki widok. Wygląda przepysznie i pięknie.

#10 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 20 cze 2019 - 19:57

To nieludzkie wstawiać taki widok. Wygląda przepysznie i pięknie.


Dziękuję :)
[Dodano: 20 cze 2019 - 20:57]

Ale mi smaka narobilas ..takie kluski na parze to ja wieki nie jadlam ..pamietam jak babcia latem robila z konfitura z wisni ..musze zrobic kiedy ...bo sie zbieram i zbieram :)


Z konfiturą wiśniową nie robiłam ale robię córci z jagodami albo malinami. Kilka sztuk nadziewam a resztę takie zwykłe, bez nadzienia. Lubimy z mięsem i sosikiem, albo z sosem pieczarkowym

#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 cze 2019 - 20:01

ja z jagodami tez lubie ..wisnie byly u babci w ogrodku wiec zawsze byly tak na szybko po zerwaniu ukrecone z cukrem 



#12 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 20 cze 2019 - 20:10

Moje wisienki już się czerwienią :) właśnie podejrzałam przez okno :)

#13 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 21 cze 2019 - 17:46

Chałka Lampart

 

Składniki:
15 g świeżych drożdży 
60 g cukru 
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki)
1/2 łyżeczki soli 
210 ml mleka 
400 g mąki 
80 g roztopionego masła 
Ciasto kakaowe ciemne: 
3 łyżki kakao 
2 łyżki mleka 
Ciasto kakaowe jasne:
1/2 łyżki kakao 
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i łyżeczce cukru. W misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, żółtko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części - jedną część uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 h.
 
Drugą połowę ciasta ponownie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, 2 łyżki mleka i wyrobić gładkie ciasto. Do drugiej części dodać 1/2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka, również wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasta z kakao umieścić w miskach, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, tak jak ciasto jasne.
 
 
 
 
 
 
 
 
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem - ja używam silikonowej, więc tylko posmarowałam olejem. Po wyrośnięciu ciast każdą kulę odgazować - krótko zagnieść i podzielić każdą na 8 części. Kulkę jaśniejszego kakaowego ciasta uformować w wałeczek długości keksówki. Kulkę ciasta ciemniejszego rozwałkować na długość keksówki, położyć na nim wałeczek jaśniejszego ciasta i zawinąć. Następnie rozwałkować ciasto jasne i zawinąć w nie wcześniej uformowany wałek z ciast kakaowych. Przygotować w ten sposób wszystkie 8 wałeczków. Wałeczki ciasta ułożyć w keksówce, nakryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 40 min.
 
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym białkiem. Keksówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C i piec około 45-50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chałkę wystudzić na kratce.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 cze 2019 - 18:02

Bardzo atrakcyjne to ciasto!!! :clap:



#15 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 21 cze 2019 - 18:17

ciasto!!!
bardziej buła niż ciasto, mało słodkie - na kolację lub śniadanko z masełkiem i konfiturką  

#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 cze 2019 - 15:07

@Efffa,  czy taka odmiana wisnia -szklanka czy jak to sie nazywa jeszcze mozna kupic czy juz sie moze skonczyly czy jeszcze nie zaczely ..bylam na targu ale tylko czeresnie sa , :)



#17 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 cze 2019 - 15:13

Oj wydaje mi się, że na wiśnie to jeszcze za szybko. Nie wiem jakie mam, moje dwa drzewa owocowe jeszcze po dziadku, będą miały conajmniej 40 lat ale one dopiero lekko się czerwienią. Zbieram je zawsze przełom lipca/sierpnia.

#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 cze 2019 - 16:53

No wlasnie ja tez mowie ze za wczesnie na szklanki ..ale wytlumacz chlopu  :D



#19 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 cze 2019 - 16:56

To go wyślij i niech szuka 😂 a mi się przypomniało jak mama kiedyś tatę wysłała po wiśnie szklanki, przyniósł wiśnie i 6 szklanek w komplecie 😂

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 cze 2019 - 17:00

:)  :)  :)

No wlasnie dzis mnie przegonil po calym targu w poszukiwaniu ..moze ja skorzystam z patentu Twojego Taty :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych