Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drożdżowe (na słodko i wytrawnie)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2273 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 23 cze 2019 - 05:30

Ladne toTwoje drozdzowe :clap: :clap:



#22 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 11 sie 2019 - 15:47

Bułki na piwie

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej

250 ml jasnego piwa

200 ml letniej wody

25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)

70 g roztopionego masła

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200stC z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce.
709433535b49e374a086b6f3965f1a0a.jpgf1093104274b1d60193d4eb15a2b9c35.jpgb893d91d4660488817527f2e1cd0aaad.jpg5702e7a603a7fe8f56b0d4f490e2c3a5.jpg8872202efbeed31aa806f66b8c9af016.jpgdf5b41209a5092fa2b95483adbf3698e.jpg366c226aa02db20b7286a01fb3ead975.jpge670f1a0b401064c0b58a22a6159a7ae.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Efffa edytował ten post 11 sie 2019 - 15:48


#23 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 14 sie 2019 - 21:48

Bułki z przedziałkiem
Składniki:

10 g soli

5 g cukru

1 jajko

150 g letniego mleka

100 g letniej wody

550 g mąki pszennej typ 450

20 g świeżych drożdży

30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 


Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować  zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.


Smacznego!

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5521 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 sie 2019 - 11:27

@Efffa, pamietam takie bulki jeszcze z PL chyba u nas nazywaly sie Malgoski i byly z makiem :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 378 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 15 sie 2019 - 11:40

Bułki z przedziałkiem
Składniki:

10 g soli

5 g cukru

1 jajko

150 g letniego mleka

100 g letniej wody

550 g mąki pszennej typ 450

20 g świeżych drożdży

30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.


Smacznego!

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

U nas to poznańskie albo wrocławskie. Choć wrocławskie też są sprzedawane w formie tak jak krótka paryska z nacięciami, ale ciasto ma z jajkiem. Typowe poznańskie natomiast są raczej bez dodatku jajka.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych