Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drożdżowe (na słodko i wytrawnie)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#21 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2322 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 23 cze 2019 - 05:30

Ladne toTwoje drozdzowe :clap: :clap:



#22 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 11 sie 2019 - 15:47

Bułki na piwie

Składniki:

700 g mąki pszennej chlebowej

250 ml jasnego piwa

200 ml letniej wody

25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych)

70 g roztopionego masła

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, piwo, sól oraz rozpuszczone drożdże w wodzie i zagnieść ciasto, na końcu dodać stopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera i dłoni. Wyrabiać dobre 8-10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto odgazować - zagnieść kilka razy ręką, ciasto podzielić na 15-20 części (ja piekłam z mniejszej ilości składników, więc wyszło mi 12 sztuk po 78 g). Każdą część uformować w bułeczkę i układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub teflonową matą łączeniem do dołu. Bułeczki nakryć lnianą ściereczką i zostawić do napuszenia na 30 min. Po tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200stC z opcją pieczenia góra-dół. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-22 minuty do zarumienienia. Bułeczki wystudzić na kratce.
709433535b49e374a086b6f3965f1a0a.jpgf1093104274b1d60193d4eb15a2b9c35.jpgb893d91d4660488817527f2e1cd0aaad.jpg5702e7a603a7fe8f56b0d4f490e2c3a5.jpg8872202efbeed31aa806f66b8c9af016.jpgdf5b41209a5092fa2b95483adbf3698e.jpg366c226aa02db20b7286a01fb3ead975.jpge670f1a0b401064c0b58a22a6159a7ae.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Efffa edytował ten post 11 sie 2019 - 15:48


#23 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 14 sie 2019 - 21:48

Bułki z przedziałkiem
Składniki:

10 g soli

5 g cukru

1 jajko

150 g letniego mleka

100 g letniej wody

550 g mąki pszennej typ 450

20 g świeżych drożdży

30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 


Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować  zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.


Smacznego!

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 sie 2019 - 11:27

@Efffa, pamietam takie bulki jeszcze z PL chyba u nas nazywaly sie Malgoski i byly z makiem :thumbsup:



#25 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 15 sie 2019 - 11:40

Bułki z przedziałkiem
Składniki:

10 g soli

5 g cukru

1 jajko

150 g letniego mleka

100 g letniej wody

550 g mąki pszennej typ 450

20 g świeżych drożdży

30 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, odgazować zagniatając je kilka razy. Ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej części uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową złączeniem na dole, przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 30 min do napuszenia. Po tym czasie tępą stroną noża zrobić przedziałek na środku każdej bułeczki, dociskając prawie do samej blachy. Bułeczki ponownie przykryć lnianą ściereczką i zostawić na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200stC przy opcji grzania góra-dół. Po 10 minutach poprawić przedziałek ponownie dociskając tępą stroną noża prawie aż do samej blachy. Bułki wstawić do piekarnika i piec 15-17 min aż do zrumienienia, po upieczeniu bułeczki wystudzić na kratce.


Smacznego!

b5a9b27beac6886b2e644063a9d28f02.jpgcab586ca7789e0857bb0b4bdb356bcc8.jpg74cd6173bdeb6053f837e1524dbaf20f.jpg56fba4e8e94690d3b6ddc1da030cbf18.jpgcb211dd46f5c540100eb77ded280ebdb.jpg22dc8ba9a3d122401f5aa2b454526d49.jpge175936c9579eb683eabdbd287a6af18.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

U nas to poznańskie albo wrocławskie. Choć wrocławskie też są sprzedawane w formie tak jak krótka paryska z nacięciami, ale ciasto ma z jajkiem. Typowe poznańskie natomiast są raczej bez dodatku jajka.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#26 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 25 sie 2019 - 08:26

Jogurtowy chlebek do odrywania z czosnkiem, pietruszką i serem camembert

Składniki:

Ciasto:

225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450)

7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych)

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

50 ml ciepłej wody

0,5 łyżeczki cukru

1 łyżka stopionego masła

0,5 łyżeczki soli

1 małe jajo

Dodatkowo:

50 g stopionego masła

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 ser camembert

odrobina oliwy do skropienia sera camembert

1 jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h.

Tuż przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić masło, obrać czosnek i przecisnąć go do masła, dodać sól i wymieszać. Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować delikatnie podsypując mąką na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła z czosnkiem i posypać równomiernie połową posiekanej natki pietruszki. Rozwałkować drugą część ciasta na taki sam placek i położyć na tym pierwszym. Ponownie drugi placek posmarować resztą masła z czosnkiem i posypać natką pietruszki. Na końcu rozwałkować trzecią część ciasta tak jak poprzednie i położyć na dwóch pozostałych.

Na środku drożdżowego koła położyć miseczkę wielkości serka camembert. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 "płatków".


Brać kolejno po odciętym płatku i przekręcić go dwa razy na zewnątrz, zawijając brzegi ciasta pod spód. Postąpić tak ze wszystkimi przeciętymi częściami. Wyjdzie nam 16 skręconych płatków. Zdjąć miseczkę a w to miejsce położyć serek camembert. Uformowany kwiat przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka i posmarować nasz kwiat, serek camembert naciąć od góry w kratkę i skropić oliwą.

Piec około 30 min w 180 st. Jeść póki ciepłe :)

Smacznego

8a4b971a7f1a201d9faaddcdcf2a3fee.jpg31825dd0912e8bc025da456a597b2216.jpgb40830ceead9ef563168cef03a6c0ee5.jpg7501192e4dff4bc3e26d388821bdc5f3.jpg57e35318e9eeb9aba348688316ead1e2.jpg5b65ebfdd171c14332934b0cead60d2f.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#27 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1298 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 sie 2019 - 15:29

Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.

#28 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 25 sie 2019 - 15:36

Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.

Ulubionymi świeżymi ziołami :) albo innymi przyprawami, np suszone pomidory, bazylia lub suszone pomidory z zalewy

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#29 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1037 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 25 sie 2019 - 16:50

Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.

Może koperkiem, lub z innej beczki, kminkiem. 

Takie ciasto z roztopionym serkiem musi dobrze wchodzić.  :D


Użytkownik Woytas edytował ten post 25 sie 2019 - 16:50


#30 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 25 sie 2019 - 17:01

Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.

Może koperkiem, lub z innej beczki, kminkiem.
Takie ciasto z roztopionym serkiem musi dobrze wchodzić. :D
Ciasto przyjmie wszystko :) tylko wyobraźnia nas ogranicza :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 sie 2019 - 18:09

Smaczyste  :thumbsup: jak lubisz ziola prowansalskie pasuja do sera , wloskie orzechy tez pasuja , a obok sos z z truskawek na bazie z czerwonego wina i soku z pomaranczy  :tongue:



#32 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 28 sie 2019 - 21:27

O, takie rollsy upiekłam, chalvah rolls, czyli bułeczki drożdżowe z nadzieniem chałwowym :) 41f0a6af331a1bfa1d7a669f458e8aba.jpg35735f9ee87f6762e6c5b78aa8803e17.jpg7449436c96c7e3a1aca23ad7d2feece6.jpg3b1c1d4d3d0fc66996b48f00fba8f6a7.jpgc56a540e2f7b23d7403039b8297fd11d.jpgf796584334dc3bdf18c75b712258d012.jpgfdf0360680dafb1db86f421ead48f5cb.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27718 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sie 2019 - 21:29

Effo, wklejaj zdjęcia przez nasz serwer. Te za jakiś czas znikną i pozostaną po nich puste miejsca.



#34 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 28 sie 2019 - 21:39

Effo, wklejaj zdjęcia przez nasz serwer. Te za jakiś czas znikną i pozostaną po nich puste miejsca.

Eeeee, to wina tapatalka. Myślałam, że działa tak samo

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#35 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27718 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 sie 2019 - 21:44

Jak zauważysz, nasze zdjęcia posiadają nazwę strony, która jest nadawana automatycznie przy wrzucaniu na serwer.



#36 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 10 wrz 2019 - 16:46

Pide z mięsem mielonym - drożdżowe łódeczki z mięsem mielonym

 

 
 
Pide z mięsem mielonym - drożdżowe łódeczki z mięsem mielonym
 
 
Nigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni powstało pide. Na chaczapuri przyjdzie jeszcze pora :) Zrobiłam z podwójnych proporcji piekąc sześć mniejszych łódeczek i podałam przekrojone na pół, gdzie końcówka pide była doskonałym "trzymadełkiem". Troszkę inaczej przygotowałam farsz niż źródłowy przepis, podsmażając najpierw warzywa z przyprawami aby wydobyć ich aromat, na końcu dodając mięso. Łódeczki wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, także z całego serca polecam.
 
 
 
 
 
Składniki (2 sztuki):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki jogurtu
100 ml wody
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli 
Nadzienie: 
200 g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny lub jagnięciny) - użyłam wieprzowiny
1 łyżka oleju
1/3 czerwonej papryki
1 średni pomidor
1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 0,5 łyżeczki suszonego)
0,5 łyżeczki nasion czarnuszki
1 płaska łyżeczka kuminu, 
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
świeżo mielony pieprz 
Dodatkowo:
ser żółty do posypania
posiekana kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Zostawić na chwilę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, jogurt, sól, oliwę, rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, misę przykryć ściereczką i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1-1,5 h. W międzyczasie przygotować farsz.
 
Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę lub paseczki. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, wycinając zdrewniałą końcówkę. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i krótko przesmażyć, dodać paprykę, przyprawy i całość podsmażyć 1-2 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażyć aż mięso się zarumieni. Na końcu dodać pomidora i całość poddusić aż pomidor się rozpadnie i nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić aż ostygnie.
 
Rozgrzać piekarnik do temperatury 250stC wraz z blachą z wyposażenia piekarnika a najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy jeśli ktoś posiada. Gdy piekarnik się nagrzeje zacząć formować pide.
 
Ciasto odgazować ugniatając je ręką kilka razy. Podzielić na dwie części (u mnie z tych proporcji trzy mniejsze). Każdą część rozwałkować na cienki i duży owal o długości około 25 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek ciasta posypać trochę startego żółtego sera, na ser wyłożyć część nadzienia, boki ciasta założyć na środek formując łódkę, końce przyszczypać palcami i delikatnie skręcić zawijając brzegi pod spód. na wierzchu posypać startym serem żółtym. Uformowane pide ułożyć można na arkuszu papieru do pieczenia wielkości rozgrzewanej blachy.
 
Pide wraz z papierem ostrożnie przełożyć na rozgrzaną blachę i piec około 10-15 min aż ciasto i  brzegi się zarumienią. Podawać ciepłe, można posypać świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki w towarzystwie ulubionych sosów, lub bez żadnych dodatków.
Smacznego!

Załączone pliki



#37 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 10 wrz 2019 - 20:00

Effa zlituj się ...ile można się ślinić przed monitorem?
A tak poważnie , to jestem pod wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych dokonań i tego, jak pięknie je prezentujesz nam.Wielkie brawa dla Ciebie !!!

#38 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 10 wrz 2019 - 20:42

Effa zlituj się ...ile można się ślinić przed monitorem?
A tak poważnie , to jestem pod wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych dokonań i tego, jak pięknie je prezentujesz nam.Wielkie brawa dla Ciebie !!!

Wyobraź sobie kochana, że w większości korytko mam ukrócone. Gotuję, pięke, czasem sobie pofolguje i zjem, ale większości to sobie tylko powącham przy gotowaniu. Dzięki na miłe słowa :)

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#39 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 10 wrz 2019 - 20:46

Kochana to tak jak ja...uwielbiam uszczęśliwić ludzi jedzonkiem..Ale sama inaczej się odżywiam..np.zero cukru,węgli..itd..Ale gotowanie sprawia mi wielką frajdę.

#40 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9575 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 wrz 2019 - 20:53

np.zero cukru,węgli..itd.

Małgoś, czy to znaczy, że teraz trzeba szukać Twojego cienia? :D  :frantics:   


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 wrz 2019 - 20:53





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych