Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dario wędzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2019 - 20:23

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem już trochę czasu na forum i z niego czerpie wiedzę na temat wedlin domowych. Postaram się wkleić kilka fotek moich wyrobów.
Dzięki nowej wędzarni która zaoszczędza mi czas znów poczułem dym i chęć by wędzić czesciej🤗

Użytkownik dario0023 edytował ten post 05 maj 2019 - 20:26


#2 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 05 maj 2019 - 20:30

:) Dario, dawaj foty wędzarynki no i wykoników z jej czeluści wydobytych :D
Spędzić to wędzić ...mi też podmienia :D :D :D

#3 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2019 - 20:37

Jak ogarnę jak wrzucać zdjęcia z telefonu to zamieszczę kilka fotek. Kiedyś wrzuciłem przez tapatalk A teraz nie ogarniam

#4 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 05 maj 2019 - 20:52

:) poczekamy... ;)

#5 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2019 - 21:09

Kabanosy z przepisu Halusi.
podsuszane 12 dni

Załączone pliki



#6 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 05 maj 2019 - 21:13

:) Brawa Ogromniste... ;)
Ładniusie...

#7 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2019 - 21:17

Jałowcowa podsuszana 7 dni.
Wybaczcie słabą jakość zdjęć robione telefonem przy słabym oświetleniu

Załączone pliki



#8 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 05 maj 2019 - 21:19

:) ...wybaczone... wybocznie ;)

#9 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 05 maj 2019 - 22:03

Kiełbasa Piri Piri -ostra
Idealna w cienkich plastrach do piwerka. Podsuszana 7 dni.
[Dodano: 05 maj 2019 - 22:33]
Kiełbasa cytrynową wg. Sivon
Bardzo fajna wędlina i ten aromat cytryny🙂
[Dodano: 05 maj 2019 - 22:54]
Pierśi z kurczaka w siatce-parzone, oraz
Polędwica parzone. Przygotowane na św. wielkanocne
[Dodano: 05 maj 2019 - 23:03]
:) Brawa Ogromniste... ;)
Ładniusie...
ziezielony staram się jak umię😎

Załączone pliki


Użytkownik dario0023 edytował ten post 05 maj 2019 - 22:07


#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 maj 2019 - 14:37

dario0023, bardzo ładne wyroby.Fajnie, że w końcu wyszedłeś z ukrycia i chwalisz się swoim dorobkiem  :clap:

W nagrodę , wrzucam Twoje wyroby na stronę FB naszego forum  :)


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 06 maj 2019 - 14:38


#11 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 06 maj 2019 - 15:46

Dziękuję Halusia postararam się wrzucać zdjęcia moich wyrobów na bieżaco😄
Jeszcze dużo nauki przedemną i kilkaset stron forum do ponownego przeczytania by wiedzą się utrwaliła 😎

Użytkownik dario0023 edytował ten post 06 maj 2019 - 15:46


#12 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 927 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 maj 2019 - 17:44

No brawo, piękne wyroby. To była bardzo dobra decyzja  aby się "ujawnić".  :D  :clap:



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 06 maj 2019 - 19:17

:) Dario, ta piripiri to jakby letko się przyjarała... ;)
No chyba, że Autor taki miał zamysł...
Jest dobrze... :D

#14 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 06 maj 2019 - 20:04

Ziezielony Piri Piri była wędzona razem z Jałowcową, podczas suszenia ściemniała dość mocno
[Dodano: 06 maj 2019 - 21:04]
Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich😕
7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze.

Załączone pliki


Użytkownik dario0023 edytował ten post 06 maj 2019 - 19:39


#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10793 postów

Napisano 06 maj 2019 - 21:41

Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę.

#16 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 574 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 06 maj 2019 - 21:50

Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich 7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze

 

Bardzo mi się podoba przekrój tej wędliny

Jak smakuje?

Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?

Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?)



#17 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 06 maj 2019 - 22:14

Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę.


Do mielenia używam maszynki Zelmer. Jeżeli chodzi o kiełbasę Jałowcowa to:
1 wp szarpak
2 wp 8 mm
3 wp 2 mm
[Dodano: 06 maj 2019 - 23:14]
Bardzo mi się podoba przekrój tej wędliny
Jak smakuje?
Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?
Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?)[/quote]

W smaku bardzo dobra da się kroić na plastry po wcześniejszym podsuszeniu wędlina dość tłusciutka idealnie komponuje się że świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym😁. Dał bym więcej przypraw bo jednak kabanosy tracą więcej masy i są bardziej wyraziste.
Mielenie
1 wp 10mm
2 wp 6mm

Użytkownik dario0023 edytował ten post 06 maj 2019 - 21:59


#18 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 20 maj 2019 - 18:48

Skoro na dworzu zrobiło się cieplej A grill już wyczyszczony czas przygotować kiełbasę na grila😎
Zrobimy tłusciejszą by mogło się co wytapiać 😁

Załączone pliki


Użytkownik dario0023 edytował ten post 20 maj 2019 - 18:50


#19 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 20 maj 2019 - 19:19

Pomielone zaraz przyprawy i najgorsze wyrabianie 😎

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 dario0023

dario0023

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 20 maj 2019 - 20:50

Jutro leci do wędzenia.
Grilowa plus Szyneczka na szybko na zamówienie syna😄

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych