Skocz do zawartości

Dario wędzi


dario0023

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem już trochę czasu na forum i z niego czerpie wiedzę na temat wedlin domowych. Postaram się wkleić kilka fotek moich wyrobów.

Dzięki nowej wędzarni która zaoszczędza mi czas znów poczułem dym i chęć by wędzić czesciej????

Edytowane przez dario0023
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Piri Piri -ostra

Idealna w cienkich plastrach do piwerka. Podsuszana 7 dni.

[Dodano: 05 maj 2019 - 22:33]

Kiełbasa cytrynową wg. Sivon

Bardzo fajna wędlina i ten aromat cytryny????

[Dodano: 05 maj 2019 - 22:54]

Pierśi z kurczaka w siatce-parzone, oraz

Polędwica parzone. Przygotowane na św. wielkanocne

[Dodano: 05 maj 2019 - 23:03]

:) Brawa Ogromniste... ;)

Ładniusie...

ziezielony staram się jak umię????

post-84040-0-46272900-1557087881_thumb.jpg

post-84040-0-31059800-1557087901_thumb.jpg

post-84040-0-16826800-1557088297_thumb.jpg

post-84040-0-85306600-1557088316_thumb.jpg

post-84040-0-68831100-1557089564_thumb.jpg

post-84040-0-74241800-1557089640_thumb.jpg

post-84040-0-47576200-1557089671_thumb.jpg

post-84040-0-79509700-1557090071_thumb.jpg

Edytowane przez dario0023
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dario0023, bardzo ładne wyroby.Fajnie, że w końcu wyszedłeś z ukrycia i chwalisz się swoim dorobkiem  :clap:

W nagrodę , wrzucam Twoje wyroby na stronę FB naszego forum  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony Piri Piri była wędzona razem z Jałowcową, podczas suszenia ściemniała dość mocno

[Dodano: 06 maj 2019 - 21:04]

Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich????

7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze.

post-84040-0-60995100-1557169416_thumb.jpg

post-84040-0-48961000-1557169446_thumb.jpg

Edytowane przez dario0023
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędlina na kanapki z farszu na kabanosy bo brakło mi jelit baranich 7 dni suszona w kuchni przy oknie oraz 7 dni lodówka no Frost luzem na papierze

 

Bardzo mi się podoba przekrój tej wędliny

Jak smakuje?

Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?

Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz podać skład,sitka na jakich mielisz poszczególne klasy mięsa i proces produkcyjny bo moim zdaniem masz dużo podcieków tłuszczu.Może znajdziemy przyczynę.

Do mielenia używam maszynki Zelmer. Jeżeli chodzi o kiełbasę Jałowcowa to:

1 wp szarpak

2 wp 8 mm

3 wp 2 mm

[Dodano: 06 maj 2019 - 23:14]

Bardzo mi się podoba przekrój tej wędliny

Jak smakuje?

Jesteś zadowolony czy rozczarowany (chodzi mi o smak) ?

Przypuszczam że, choć farsz ten sam to smak inny (lepszy? gorszy?)

 

W smaku bardzo dobra da się kroić na plastry po wcześniejszym podsuszeniu wędlina dość tłusciutka idealnie komponuje się że świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym????. Dał bym więcej przypraw bo jednak kabanosy tracą więcej masy i są bardziej wyraziste.

Mielenie

1 wp 10mm

2 wp 6mm

Edytowane przez dario0023
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Tak na oko i zdjęcie na telefonie Twoja 2 klasa to II a czyli chudsza a Twoja 3 to II b czyli o większej zawartości tłuszczu. . Co do zasady II nie powinna mieć błon ścięgien.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo nauki mnie czeka, ale jestem samoukiem i dzięki temu forum A w szczególności wam robię coraz lepsze wędliny.

Dziś wędzilem

-szynki na wiązane na szybko

-kiełbasę grilowa - znów problem by pięknie się uwedziły są blade miejsca chociaż 2 razy kije zmienialem

- serki typu włoskiego bez przypraw

- 2 pstrągi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.