drakoo Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Maja 2019 Witam,znalazłem tabelę do peklowania na mokro: https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokregoJednak nie do końca jest dla mnie zrozumiałe wszystko co w niej jest 1. Z tego co się dowiedziałem nastrzyk się robi przed włożeniem mięsa do solanki tak?2. Nastrzykujemy tą samą mieszanką w której będziemy peklować mięso? 3. Dlaczego w tabeli dla nastrzyku dla każdego dnia są dwie kolumny? Jak to rozumieć?4. Ilość nastrzyków, to w danym momencie? Czy trzeba rozłożyć? tzn. Przed włożeniem do peklowania, nakłuwam dla 1 dnia 4 lub 5 razy (tego nie rozumiem) po 60ml? 5. Podane ilości do nastrzykiwania to na kilogram mięsa? Jak ma się 1kg miesa do 10kg jeśli chodzi o nastrzykiwanie?6. W przypadku peklowania 11-13 dni, to mam tylko 1 raz strzyknąć 60ml każdy kawałek mięsa? - co w przypadku jak bedę miał jeden kawałek 2kg a drugi 1kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakoo Opublikowano 14 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2019 Nikt nie wyjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Maja 2019 Czytaj ze zrozumieniem.Co tu wyjaśniać.Czy tam jest napisane że nastrzyka jest z innej solanki.Jak nie to po co pytasz, czy tam jest napisane że musi być pięć nastrzyków.Nie.itd,itd. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Maja 2019 Witam,znalazłem tabelę do peklowania na mokro: https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokregoJednak nie do końca jest dla mnie zrozumiałe wszystko co w niej jest 1. Z tego co się dowiedziałem nastrzyk się robi przed włożeniem mięsa do solanki tak?2. Nastrzykujemy tą samą mieszanką w której będziemy peklować mięso? 3. Dlaczego w tabeli dla nastrzyku dla każdego dnia są dwie kolumny? Jak to rozumieć?4. Ilość nastrzyków, to w danym momencie? Czy trzeba rozłożyć? tzn. Przed włożeniem do peklowania, nakłuwam dla 1 dnia 4 lub 5 razy (tego nie rozumiem) po 60ml? 5. Podane ilości do nastrzykiwania to na kilogram mięsa? Jak ma się 1kg miesa do 10kg jeśli chodzi o nastrzykiwanie?6. W przypadku peklowania 11-13 dni, to mam tylko 1 raz strzyknąć 60ml każdy kawałek mięsa? - co w przypadku jak bedę miał jeden kawałek 2kg a drugi 1kg.Nastrzykujesz na początku. Ilość nastrzyku nie ma znaczenia, bo bez użycia chemii mięso i tak odda za duży nastrzyk.Tabela ma dwie kolumny mniej i więcej słoną.Pekluj minimum 8 dni, krócej to nieporozumienie. I nie stresuj się, nie lecisz w kosmos ????Dla ułatwienia masz mój kalkulator: http://blogmiro.wyroby-domowe.pl/peklowanie-na-mokro-mies-na-wedzonki/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Maja 2019 Mirek szacun Arku można. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Arku można. Można i moja odpowiedź jest kompletna i wskazuje kierunek w jakim należy podążać.Nie dałem ryby tylko wędkę.Jak coś nie jest napisane to znaczy ,że tak się nie robi..Mam nadzieję,że nie zarzucasz mi ,że nie pomagam forumowiczom.? Szkoda, że sam niewiele pomagasz bo wiedzę masz..Wejdź na naszego fejsa to tam zobaczysz jak mody odsyłają pytających na naszą stronę. Edytowane 19 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Arku ja daleki jestem od zarzucania komukolwiek cokolwiek a w szczególności Tobie,wszak sam korzystałem z Twoich rad ,człowiek pisze,że przeczytał a jeszcze ma wątpliwości,śmiem wątpić,że Twoja wędka mu pomogła i myślę ze dopiero odpowiedź Mirka rozjaśniła chłopu temat.A na fejsa wchodzę,wiesz moje zdanie jest takie jeśli pomagam to nie bawię się w przysłowiową rybkę lub wędkę, i w tej sytuacji to zachowałbym się tak jak Mirek,i wyjaśniam, ze celem mojego wpisu nie było rozdrażnienie Twojego ego właśnie wpisy odsyłacze tego typu skłoniły mnie do zabrania głosu. Z szacunkiem Edytowane 19 Maja 2019 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Uczyłem się i uczę na tym forum od najlepszych między innymi od Dziadka.Jak zapewne pamiętasz Dziadek właśnie dawał wędkę a nie rybę.Po pierwsze moim zdaniem jest to lepsza metoda bo przy okazji szukania odpowiedzi na zadane pytanie można trafić na odpowiedzi na inne nurtujące szukającego pytania.Co do Mirka to jak wiesz i widzisz reklama dzwignią handlu.Aż mi się nie chce wierzyć, że pytający poradzi sobie z kalkulatorem jak nie umie zrozumieć rzeczy bardzej prostych napisanych w tabeli Dziadka.Ja rozumiem ,że można czegoś z tej tabelki nie zrozumieć,ale żeby nic nie zumieć i pytać o wszystko to jakiś hardcor.Brakowało mi tylko ze strony pytającego pytania czy ktoś może to za mnie zrobić bo ja nic nie kumam.A co to będzie jak przyjdzie obliczyć stężenie solanki ,albo ilość tłuszczu w wyrobie.Dopiero zaczną się schody. Edytowane 19 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Maja 2019 A to tak kombinujesz,trudno się nie zgodzić z twoim rozumowaniem,ja jednak pozostanę przy swoim, Kończąc pozdrawiam i dodam tylko,ze wymiana poglądów nie zmienia mojego szacunku i życzliwości w stosunku do Twojej osoby Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Maja 2019 (edytowane) Wejdź na naszego fejsa to tam zobaczysz jak mody odsyłają pytających na naszą stronę Bo ten fejs powstał po to by jak najwięcej ludzi odesłać/przekierować na nasze forum.Moderatorzy w 100 % realizują więc założony ''plan działania Edytowane 19 Maja 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Maja 2019 A mnie się zdawało ,że jak tam byłem moderatorem to do moich obowiązków należało pomagać na bieżąco,ale nie obrażając nikogo do tego trzeba mieć duży zakres wiedzy z zakresu produkcji wędlin. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 20 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Maja 2019 A mnie się zdawało ,że jak tam byłem moderatorem to do moich obowiązków należało pomagać na bieżąco,ale nie obrażając nikogo do tego trzeba mieć duży zakres wiedzy z zakresu produkcji wędlin.Zarówno na fejsie jak i na forum obowiązkiem moderatora jest pilnowanie, by treści pisane nie były wulgarne, obraźliwe lub wprowadzające w błąd. Tak ja pojmuje rolę moda.Oczywiście, pomagam też w miarę, jak to zauważyłeś "możliwości". Grupa na FB rządzi się trochę innymi prawami, to nie jest miejsce na przechowywanie wiedzy, można pomóc doraźnie, ale nikt nie wraca do starych postów. Bo ten fejs powstał po to by jak najwięcej ludzi odesłać/przekierować na nasze forum. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopinavave Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Czerwca 2019 1wszy raz w życiu wędziłem - sam- wcześniej jako dzieciak z ojcem. Zbudowana wędzarnia z beczki 200 l kanał 1,2 m + dekiel z desek. Trochę spanikowałem na początku i może lekko za gorąco było i wogóle było gorąco ale się nakręciłem na to wędzenie więc musiałem. Wędziłem - starałem sie 50 stopni około ale czasem przekraczało chyba. Drewno mieszalem akacja i jabłonka z sadu. Kolor po 7 godzinach - ciemny. Ogólnie byłem zadowolony i jestem ze smaku choć pewnie było wędzenie z pieczeniem. Mięsa miałem każdy kawałek mniej niż 1 kilo 2 szynki schab, 2 boczki, 2 duże żeberka i około 1,5 kg kiełbasy oraz starożytna z zamrażarki złoninka/boczek. Parzyłem dokładnie mierząc temp około godziny całość ( boczek nie- chciałem miec al dente, kiełbasy też nie parzyłem by wydało mi się że było tego pieczenia) . No i wyszła szynka - może lekko za mało słona. Chyba spanikowałem z solą - ile dajecie na to parzenie. Ja dałem łyżkę na tą ilość i ojciec mi mówił że za mało. Tyle tej soli najpierw 7-9 dni w solance wg tabeli z aptekarską dokładnością ale raczej w dolnych granicach nasolenia. Czy dajecie sól przy parzeniu? Ile tej soli jaka proporcja jest istotna ilość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Czerwca 2019 (edytowane) Czy dajecie sól przy parzeniu? Ile tej soli jaka proporcja jest istotna ilość wody?Nie.Peklujemy w takiej solance aby po parzenia w czystej wodzie mięsko było odpowiednio słone Edytowane 22 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopinavave Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Czy dajecie sól przy parzeniu? Ile tej soli jaka proporcja jest istotna ilość wody?Nie.Peklujemy w takiej solance aby po parzenia w czystej wodzie mięsko było odpowiednio słone Dziękuję za odpowiedź. Ja już wiem że szynkę będę dłużej peklował. Rozumiem że 2 dni dłużej da mi ten rezultat, że będzie lekko bardziej słona? Czy peklowac razem ale zwiększyc lekko ilość soli pod smak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Nie soli, tylko peklosoli. Jeżeli dla Ciebie jest za mało słone możesz oczywiście zwiększyć słoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kopinavave Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Nie soli, tylko peklosoli. Jeżeli dla Ciebie jest za mało słone możesz oczywiście zwiększyć słoność.OK rozumiem - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.