Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na mokro - objaśnienie tabelki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 drakoo

drakoo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 12 maj 2019 - 13:17

Witam,

znalazłem tabelę do peklowania na mokro: https://www.wedlinyd...lowania-mokrego

Jednak nie do końca jest dla mnie zrozumiałe wszystko co w niej jest :) 

1. Z tego co się dowiedziałem nastrzyk się robi przed włożeniem mięsa do solanki tak?

2. Nastrzykujemy tą samą mieszanką w której będziemy peklować mięso? 

3. Dlaczego w tabeli dla nastrzyku dla każdego dnia są dwie kolumny? Jak to rozumieć?

4. Ilość nastrzyków, to w danym momencie? Czy trzeba rozłożyć? tzn. Przed włożeniem do peklowania, nakłuwam dla 1 dnia 4 lub 5 razy (tego nie rozumiem) po 60ml?  

5. Podane ilości do nastrzykiwania to na kilogram mięsa? Jak ma się 1kg miesa do 10kg jeśli chodzi o nastrzykiwanie?

6. W przypadku peklowania 11-13 dni, to mam tylko 1 raz strzyknąć 60ml każdy kawałek mięsa? - co w przypadku jak bedę miał jeden kawałek 2kg a drugi 1kg. 



#2 drakoo

drakoo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 14 maj 2019 - 20:29

Nikt nie wyjaśni? 



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 14 maj 2019 - 20:35

Czytaj ze zrozumieniem.Co tu wyjaśniać.Czy tam jest napisane że nastrzyka jest z innej solanki.Jak nie to po co pytasz, czy tam jest napisane że musi być pięć nastrzyków.Nie.itd,itd.

#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 14 maj 2019 - 22:26

Witam,
znalazłem tabelę do peklowania na mokro: https://www.wedlinyd...lowania-mokrego
Jednak nie do końca jest dla mnie zrozumiałe wszystko co w niej jest :)
1. Z tego co się dowiedziałem nastrzyk się robi przed włożeniem mięsa do solanki tak?
2. Nastrzykujemy tą samą mieszanką w której będziemy peklować mięso?
3. Dlaczego w tabeli dla nastrzyku dla każdego dnia są dwie kolumny? Jak to rozumieć?
4. Ilość nastrzyków, to w danym momencie? Czy trzeba rozłożyć? tzn. Przed włożeniem do peklowania, nakłuwam dla 1 dnia 4 lub 5 razy (tego nie rozumiem) po 60ml?
5. Podane ilości do nastrzykiwania to na kilogram mięsa? Jak ma się 1kg miesa do 10kg jeśli chodzi o nastrzykiwanie?
6. W przypadku peklowania 11-13 dni, to mam tylko 1 raz strzyknąć 60ml każdy kawałek mięsa? - co w przypadku jak bedę miał jeden kawałek 2kg a drugi 1kg.


Nastrzykujesz na początku. Ilość nastrzyku nie ma znaczenia, bo bez użycia chemii mięso i tak odda za duży nastrzyk.
Tabela ma dwie kolumny mniej i więcej słoną.
Pekluj minimum 8 dni, krócej to nieporozumienie.

I nie stresuj się, nie lecisz w kosmos 😉
Dla ułatwienia masz mój kalkulator:

http://blogmiro.wyro...es-na-wedzonki/

#5 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 19 maj 2019 - 03:08

Mirek szacun  :thumbsup: Arku można.



#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 19 maj 2019 - 08:06

Arku można.

 

Można i moja odpowiedź jest kompletna i wskazuje kierunek w jakim należy podążać.Nie dałem ryby tylko wędkę.Jak coś nie jest napisane to znaczy ,że tak się nie robi..Mam nadzieję,że  nie zarzucasz mi ,że nie pomagam forumowiczom.? :mad: Szkoda, że sam niewiele pomagasz bo wiedzę masz..Wejdź na naszego fejsa to tam zobaczysz jak mody odsyłają pytających na naszą stronę.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 maj 2019 - 08:16


#7 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 19 maj 2019 - 17:46

Arku ja daleki jestem od zarzucania komukolwiek cokolwiek a w szczególności Tobie,wszak sam korzystałem z Twoich rad ,człowiek pisze,że przeczytał a jeszcze ma wątpliwości,śmiem wątpić,że Twoja wędka mu pomogła i myślę ze dopiero odpowiedź Mirka rozjaśniła chłopu temat.A na fejsa wchodzę,wiesz moje zdanie jest takie jeśli pomagam to nie bawię się w przysłowiową rybkę lub wędkę, i w tej sytuacji to zachowałbym się tak jak Mirek,i wyjaśniam, ze celem mojego wpisu nie było rozdrażnienie Twojego ego właśnie wpisy odsyłacze  tego typu skłoniły mnie do zabrania głosu. Z szacunkiem


Użytkownik Baca edytował ten post 19 maj 2019 - 17:49


#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 19 maj 2019 - 20:06

Uczyłem się i uczę na tym forum od najlepszych między innymi od Dziadka.Jak zapewne pamiętasz Dziadek właśnie dawał wędkę a nie rybę.Po pierwsze moim zdaniem jest to lepsza metoda bo przy okazji szukania odpowiedzi na zadane pytanie można  trafić na odpowiedzi na inne nurtujące szukającego pytania.

Co do Mirka to jak wiesz i widzisz reklama dzwignią handlu.Aż mi się nie chce wierzyć, że pytający poradzi sobie z kalkulatorem jak nie umie zrozumieć rzeczy bardzej prostych napisanych w tabeli Dziadka.Ja rozumiem ,że można czegoś z tej tabelki nie zrozumieć,ale żeby nic nie zumieć i pytać o wszystko to jakiś hardcor.Brakowało mi tylko ze  strony pytającego  pytania czy ktoś może to za mnie zrobić bo ja nic nie kumam.

A co to będzie jak przyjdzie obliczyć stężenie solanki ,albo ilość tłuszczu w wyrobie.

Dopiero zaczną się schody.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 maj 2019 - 20:17


#9 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 19 maj 2019 - 21:11

A to tak kombinujesz,trudno się nie zgodzić z twoim rozumowaniem,ja jednak pozostanę przy swoim, Kończąc pozdrawiam i dodam tylko,ze wymiana poglądów nie zmienia mojego szacunku i życzliwości w stosunku do Twojej osoby :)



#10 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 571 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 19 maj 2019 - 21:56

Wejdź na naszego fejsa to tam zobaczysz jak mody odsyłają pytających na naszą stronę

 

Bo ten fejs powstał po to by jak najwięcej ludzi odesłać/przekierować na nasze forum.

Moderatorzy w 100 % realizują więc założony ''plan działania 


Użytkownik Alinka edytował ten post 19 maj 2019 - 21:56


#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 20 maj 2019 - 08:33

A mnie się zdawało ,że jak tam byłem moderatorem to do moich obowiązków należało pomagać na bieżąco,ale nie obrażając nikogo do tego trzeba mieć duży zakres wiedzy z zakresu produkcji wędlin.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 324 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 maj 2019 - 09:30



A mnie się zdawało ,że jak tam byłem moderatorem to do moich obowiązków należało pomagać na bieżąco,ale nie obrażając nikogo do tego trzeba mieć duży zakres wiedzy z zakresu produkcji wędlin.

Zarówno na fejsie jak i na forum obowiązkiem moderatora jest pilnowanie, by treści pisane nie były wulgarne, obraźliwe lub wprowadzające w błąd. Tak ja pojmuje rolę moda.

Oczywiście, pomagam też w miarę, jak to zauważyłeś "możliwości". Grupa na FB rządzi się trochę innymi prawami, to nie jest miejsce na przechowywanie wiedzy, można pomóc doraźnie, ale nikt nie wraca do starych postów.

 

Bo ten fejs powstał po to by jak najwięcej ludzi odesłać/przekierować na nasze forum.

 

Dokładnie tak.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych