Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie bez peklosoli, czyli solenie.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wilczyca

Wilczyca

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTranekær

Napisano 15 maj 2019 - 12:37

Witam serdecznie wszystkich moich wędzarniczych Guru :)

 

Czytam sumiennie forum aby nie dublować pytań, ale jak widać nawet po milionach pytań, zawsze znajdzie się "milion pierwszy" amator z pytaniem, które zapewne wzbudzi niedowierzanie u Fachowców.

 

Właśnie zbudowałam swoją pierwszą wędzarnię i zabieram się za odmrażanie prosiaka (-30 st C), którego nie byłam w stanie przygotować do wędzenia zaraz po kupnie tuszki. Mieszkam w Danii i szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól. Próbowałam ją ściągnąć z Polski, ale nikomu się chyba nie opłaca wysyłanie 3 kg peklosoli do Danii :(

 

Następuje właściwe pytanie:

Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie? 

 

Mam milion idiotycznych pytań w głowie, ale na razie chyba wstrzymam się, aby mnie nie wyśmiano ;)

 

No dobra - jeszcze jedno:

Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę? 

 

Wiem, ze to idiotyczne pytanie, ale zważcie na to, że nie mam peklosoli a bardzo chciałabym uwędzić jakąś 3 małe szyneczki, schab i kiełbaskę, bo mój Luby już nie ma co jeść do pracy. Wędliny w Danii są tak ohydne, że nie da się tego jeść. Mają więcej "E" niż mięsa a w dodatku jest ich zaledwie kilka rodzajów (no, może kilkanaście, ale wszystkie smakują tak samo).


Użytkownik Wilczyca edytował ten post 15 maj 2019 - 12:38


#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 15 maj 2019 - 13:48

Następuje właściwe pytanie: Czy można zapeklować mięso (z odpowiednio skróconym czasem peklowania, np 3 dni) w samej solance ze zwiększoną ilością jałowca, który jak wiadomo działa antyseptycznie. Wiadomo, że jałowiec powinien być pokruszony, ale czy nie zrobić wpierw jakiegos wywaru z niego, aby wzmocnić antyseptyczne działanie?

 

Nie ,nie i jeszcze raz nie.Spróbuj kupić peklosól na E-bay, albo w którymś z naszych sklepów ze strony głównej.To co chcesz zrobić to solenie a nie peklowanie.Po tym przygotowaniu co chcesz zrobić mięso nie będzie zabezpieczone bakteriologicznie , będzie szare i nie będzie smaku .peklowniczego.

 

Czy rozmrażanie mięsa w solance (powiedzmy szklanka soli na 3 litry wody) zapobiegnie choć trochę rozwojowi bakterii? I czy w związku z tymże bakteriami powinnam najpierw zagotować wodę?

 

Nie nie i jeszcze raz nie.Odmrażamy mięso w chłodni w temp. 4-6º C.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 maj 2019 - 14:05


#3 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 15 maj 2019 - 14:04

Peklowanie na soli to oksymoron. Wewnętrznie sprzeczne. Arkadiusz przybliżył sprawę. Naukowe rozpisane znajdziesz na stronie.

#4 Wilczyca

Wilczyca

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTranekær

Napisano 15 maj 2019 - 14:15

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.

 

Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8727 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 maj 2019 - 14:17

szczerze mówiąc nie wiem jak zdobyć tu peklosól

Może pytaj o saletrę albo peklosól amerykańską cure #1 lub cure#2.

Jeżeli jedną z tych rzeczy uda Ci się zdobyć to napiszemy,  jak przygotować mieszankę z solą do peklowania.



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5353 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 maj 2019 - 14:24

Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci  dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow 

https://hjemmeproduk...ageri-43c1.html



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13818 postów

Napisano 15 maj 2019 - 14:25

Zapytaj, poszukaj samego nitrytu NaNO2, może będzie dostępny w sprzedaży lub w ostateczności KNO3 czyli saletra potasowa.

#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5353 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 maj 2019 - 14:25

U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez .



#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8727 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 maj 2019 - 14:28

U nas jest saletra do kupienia normalnie w sklepie w Danii pewnie tez .

Na to liczę proponując saletrę, w niektórych krajach saletrę potasową można kupić w aptece.



#10 Wilczyca

Wilczyca

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTranekær

Napisano 15 maj 2019 - 14:52

Jezeli nikt z naszych sklepow nie moze ci  dostarczyc to tu masz strone w Danii gdzie wszystko kupisz do naszych domowych wyrobow 

https://hjemmeproduk...ageri-43c1.html

 

Electra Bóg Ci zapłać :)

 

Kupiłam maszynkę do mielenia mięsa w tym sklepie a nitryt przegapiłam. Bardzo dziękuję :)


[Dodano: 15 maj 2019 - 15:52]

Odpowiem za jednym zamachem Wam wszystkim :)

 

Wszystko robię sama i pierwszy raz - tuszkę prosiaka miałam tylko wstępnie podzieloną, więc kroiłam to wszystko sama i na przykład szynki będę miała co najmniej nieforemne (następnym razem poproszę rzeznika o właściwe podzielenie mięsa). 

 

Wędzarnię też zbudowałam sama samiutka nie mając pojęcia o stolarstwie (ale sprawiło mi to nie lada frajdę). Błędów nie uniknę, ale szybko się uczę a budowałam wędzarnię z dostępnych produktów, więc o murowanej nie było mowy. Wszystko mam zaplanowane a jak to wyjdzie w praniu - zobaczymy. 

 

Jesteście kochani, że nie wyśmialiście mnie :)

 

Moje "dzieło":

 

https://zapodaj.net/...0514_183650.jpg

https://zapodaj.net/...0515_151922.jpg

https://zapodaj.net/...0515_151932.jpg

 
Z boku widac dwie betonowe płyty, które posłużą mi za "koryto" dla dymu, pod nie i na nie pójdą betonowe płytki 20x20cm.

Użytkownik Wilczyca edytował ten post 15 maj 2019 - 15:10


#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13818 postów

Napisano 15 maj 2019 - 15:56

Zdolniacha 👍👍👍

#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26450 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 maj 2019 - 16:11

Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą.



#13 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 15 maj 2019 - 18:02

:) Dobra Robota...kciuki trzymam za wyroby... ;)

#14 Wilczyca

Wilczyca

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTranekær

Napisano 15 maj 2019 - 20:23

Zdolniacha

 

:) Dobra Robota...kciuki trzymam za wyroby... ;)

 

Nawet nie wiem co odpowiedzieć z radości, dziękuję ogromnie :)

Usłyszeć pochwałę z ust doświadczonych ludzi to wielki zaszczyt :)

 

Sól peklowa (nitryt) i sól zwykła nie kamienna, bez jodu - zamówione i czekam. A tymczasem zamówię jeszcze krew i podroby z prosiaka to spróbuję sił z kaszanką :)


[Dodano: 15 maj 2019 - 21:23]

Wilczyca, wrzuć zdjęcia na nasz serwer, Nie zginą.

 

Drogi Maxwell'u,

chwilę mi zajęło zanim rozkminiłam jak to zrobić (nie udzielałam się na żadnych forach od ponad 7 lat), ale chyba mam. 

Dziękuję za podpowiedz :)

 

EDIT:

Jest jakaś szansa na edytowanie posta z tymi zdjęciami abym nie zaśmiecała forum duplikatami?


Użytkownik Wilczyca edytował ten post 15 maj 2019 - 20:25


#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26450 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 maj 2019 - 21:33

Wrzuć zdjęcia w nowym poście, a ja usunę linki z poprzedniego.



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 15 maj 2019 - 21:52

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.
 
Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 maj 2019 - 21:53


#17 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1257 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 15 maj 2019 - 22:08

 

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.
 
Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?

 

Arkadiusz poczekaj... Jeszcze nie było pytań.. Daj troszkę fory na przerobienie Wilczycy odpowiedzi ;)  



#18 Wilczyca

Wilczyca

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTranekær

Napisano 15 maj 2019 - 22:51

 

Arkadiusz i Maciejzbrzegu - bardzo serdecznie Wam dziękuję, zajrzę do poleconych sklepów, ewentualnie pomęczę więcej ludzi w sprawie peklosoli.
 
Jestem wdzięczna za uratowanie moich pierwszych wyrobów :)

Nie na za co.Zawsze do uslug. :) Bardzo dobrze ,że najpierw pytasz a później robisz bo nie jest to regułą.

Co do węrdzarni to pokazałaś ładną i funkcjonalną  komorę a co z paleniskiem ?.Jakie planujesz.?

 

 

Arkadiuszu komora pod ziemią (z cegieł i płytek uszczelnianych ziemią (khy khy - brak betonu), przedzielona lekko dwiema kostkami brukowymi od przewodu kominowego aby popiół nie leciał. jutro będę kopać i zanim zakończę pracę wrzucę fotki aby fachowe oczy spojrzały i wybiły mnie z ewentualnego błędu :)



#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10690 postów

Napisano 15 maj 2019 - 23:51

Pożyjemy , zobaczymy i ocenimy  :D .Powodzenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 maj 2019 - 23:51


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 16 maj 2019 - 06:45

Sądzę, że te poprzeczki które przymocowałaś na stałe po pierwszym wędzeniu odkręcisz i zastosujesz "przestawne" i okrągłe w przekroju.  Co do wykonania, czysta robota. :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych