quadro555 Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2019 Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie budowy a raczej kubatury wędzarni. Chcę zastosować dymogenerator i grzałkę o mocy 2000W. Czy ktoś z użytkowników forum stosuje takie grzanie i do jakiej pojemności? Nie chciałbym żeby się okazało , że grzałka jest za mała. Myślę o wędzarni o wymiarach 600x600x1100 mm. Drugie pytanie czy muszę budować daszek skośny czy płaski wystarczy. Komin musi być tradycyjny czy wystarczy zwykły otwór w dachu z regulacją przepływu powietrza?Jeżeli dach mógłby być płaski to w którym miejscu umieścić komin/otwór wentylacyjny? Pośrodku czy po przeciwnej stronie dymogeneratora? I ostatnie pytanie czy 20 mm deski będą odpowiednie czy brać grubsze oraż czy obijać komorę blachą czy wystarczy tylko dół?P.s. Pytanie do admina . Dlaczego podczas pisania postu podkreśla mi prawie każdy wyraz. Aż takim dyslektykiem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniac Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2019 Grzałka 2000W wystarcza do około 300 litrów komory ocieplanej. Ty masz komorę 400 litrów. Zalecam grzałkę 2700W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Maja 2019 Zrobię 500x500x1100. Grzałka już odebrana.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) 500x500x1100 to małe gabaryty.Przemyśl 700x700x1100.Grzałka przy dobrym ocieplaniu spokojnie da radę.Dach zrób pod lekkim skosem, aby ewentualnie skropliny nie kąpały na wyroby.Komin może być na środku, fi przynajmniej 180 mm + szyber.Rurka dymowa lub cały DG pod lekkim skosem w głąb wędzarni, dzięki temu skroplona smoła będzie kąpać z końca rurki do jakiegoś pojemnika.Dobrze jest mieć wentylator z regulacją siły nadmuch. Wentylator skutecznie przyspiesza osuszanie, a przy,y wędzeniu, mały nadmuch równomiernie rozprowadza dym.Na spodzie wędzarni regulowany otwór, którym będziesz niwelował ciąg jeśli się wytworzy.Ciąg może powstać przy silnym wietrze i zakłóca a wręcz uniemożliwia regulację pracy DG.W okolicy montażu grzałki koniecznie obij wędzarnie blachą, co zabezpieczy przed ewentualnym zapaleniem.Jeśli grzałka będzie na spodzie wędzarni, nad nią ok. 5 cm umieść blachę z nawierconymi otworami.Blacha będzie wyłapywać kapiący tłuszcz, a jej ciepło skutecznie go odparuje i wysuszy. Edytowane 17 Maja 2019 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Przemyśl 700x700x1100. Dobry pomysł tylko musisz dołożyć jeszcze jedną grzałkę 1700-2000 W bo ta jedna może nie dać rady.Mogą być jedna nad drugą. Dach zrób pod lekkim skosem, aby ewentualnie skropliny nie kąpały na wyroby. Dach zrób pod skosem uchylny i komin będzie niepotrzebny. Dobrze jest mieć wentylator z regulacją siły nadmuch. Niekoniecznie Na spodzie wędzarni regulowany otwór, którym będziesz niwelował ciąg jeśli się wytworzy. Zupełnie niepotrzebny W okolicy montażu grzałki koniecznie obij wędzarnie blachą, co zabezpieczy przed ewentualnym zapaleniem Nie ma takiej potrzeby.Spód zrób z blachy i wystarczy Jeśli grzałka będzie na spodzie wędzarni, nad nią ok. 5 cm umieść blachę z nawierconymi otworami. Deflektor tak , ale otwory zupełnie niepotrzebne Blacha będzie wyłapywać kapiący tłuszcz, a jej ciepło skutecznie go odparuje i wysuszy. Jak chcesz wyłapywać kapiący tłuszcz co nie powinno się zdarzyć w czasie wędzenia tylko ew. podczas podpiekania to na deflektor postaw kuwetę z czarnej blachy z piaskiem.Jak tłuszcz będzie kapał bezpośrednio na deflektor to będzie się dopalał a to nie jest korzystne w trakcie pieczenia. Edytowane 17 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Maja 2019 http://dymbox.pl/pl/produkty/31-sterowanie-wedzarnia-deflektor-z-grzalka-2-kw-oraz-termoregulator-45-kw.htmlNiestety taką grzałkę już zakupiłem. Nie chcę się babrać i wymieniać grzałki już zainstalowanej gdyż mam złe wspomnienia . U mnie wymiana żarówki wymaga wyłączenia bezpiecznika. Ściany obiję blachą na wysokość deflektora i oczywiście spód. Czy przy zwiękśzeniu grubości ścian do 35 mm uzyskam odpowiednią izolację termiczna która pomoże mi uzyskać temperaturę odpowiednią do podpiekania wędlin bez konieczności zwiększania mocy grzałki? Czy lepiej dać grubsze deski czy dwie warstwy cieńszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 27 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Maja 2019 Ja zbudowałem wędzarnie o wymiarach 600*600*1100 i grzałka 2000w wystarcza w zupełności. Przynajmniej w plusowych temp. Nagrzanie do 95st zajmuje naprawdę kilka minut i jak spoglądam przez otwory na grzałkę to podczas utrzymywania temp nawet nie jest tak czerwona jak przy rozgrzewaniu kiedy regulator daje pełną moc. Stąd wnioskuję że wystarcza. Ścianki mojej wędzarni to deska elewacyjna 20mm na pióro-wpust. Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Maja 2019 Dziękuję za odpowiedź. Gdy tylko znajdę wolny weekend zacznę skręcać wędzarnię. Myślę że pewnie w ciągu miesiąca ogarnę temat i podeślę zdjęcia. A wtedy zasypkę forum pytaniami odnośnie wędzenia. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.