Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Budowa wędzrni drewnianej - elektrycznej.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 quadro555

quadro555

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 16 maj 2019 - 14:02

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie budowy a raczej kubatury wędzarni. Chcę zastosować dymogenerator i grzałkę o mocy 2000W.  Czy ktoś z użytkowników forum stosuje takie grzanie i do jakiej pojemności? Nie chciałbym żeby się okazało , że grzałka jest za mała. Myślę o wędzarni o wymiarach 600x600x1100 mm. Drugie pytanie czy muszę budować daszek skośny czy płaski wystarczy. Komin musi być tradycyjny czy wystarczy zwykły otwór w dachu z regulacją przepływu powietrza?Jeżeli dach mógłby być płaski to w którym miejscu umieścić komin/otwór wentylacyjny? Pośrodku czy po przeciwnej stronie dymogeneratora? I ostatnie pytanie czy 20 mm deski będą odpowiednie czy brać grubsze oraż czy obijać komorę blachą czy wystarczy tylko dół?

P.s. Pytanie do admina . Dlaczego podczas pisania postu podkreśla mi prawie każdy wyraz. Aż takim dyslektykiem nie jestem  :)



#2 Maniac

Maniac

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćZaburze

Napisano 16 maj 2019 - 19:23

Grzałka 2000W wystarcza do około 300 litrów komory ocieplanej. Ty masz komorę 400 litrów. Zalecam grzałkę 2700W.



#3 quadro555

quadro555

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 17 maj 2019 - 09:14

Zrobię 500x500x1100. Grzałka już odebrana.😀

#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 17 maj 2019 - 10:20

500x500x1100 to małe gabaryty.
Przemyśl 700x700x1100.
Grzałka przy dobrym ocieplaniu spokojnie da radę.
Dach zrób pod lekkim skosem, aby ewentualnie skropliny nie kąpały na wyroby.
Komin może być na środku, fi przynajmniej 180 mm + szyber.
Rurka dymowa lub cały DG pod lekkim skosem w głąb wędzarni, dzięki temu skroplona smoła będzie kąpać z końca rurki do jakiegoś pojemnika.
Dobrze jest mieć wentylator z regulacją siły nadmuch. Wentylator skutecznie przyspiesza osuszanie, a przy,y wędzeniu, mały nadmuch równomiernie rozprowadza dym.
Na spodzie wędzarni regulowany otwór, którym będziesz niwelował ciąg jeśli się wytworzy.
Ciąg może powstać przy silnym wietrze i zakłóca a wręcz uniemożliwia regulację pracy DG.
W okolicy montażu grzałki koniecznie obij wędzarnie blachą, co zabezpieczy przed ewentualnym zapaleniem.
Jeśli grzałka będzie na spodzie wędzarni, nad nią ok. 5 cm umieść blachę z nawierconymi otworami.
Blacha będzie wyłapywać kapiący tłuszcz, a jej ciepło skutecznie go odparuje i wysuszy.

Użytkownik miro edytował ten post 17 maj 2019 - 10:25


#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10875 postów

Napisano 17 maj 2019 - 10:40

Przemyśl 700x700x1100.

 

Dobry pomysł tylko musisz dołożyć jeszcze jedną grzałkę 1700-2000 W bo ta jedna może nie dać rady.Mogą być jedna nad drugą.

 

Dach zrób pod lekkim skosem, aby ewentualnie skropliny nie kąpały na wyroby.

 

Dach zrób pod skosem uchylny i komin będzie niepotrzebny.

 

Dobrze jest mieć wentylator z regulacją siły nadmuch.

 

Niekoniecznie

 

Na spodzie wędzarni regulowany otwór, którym będziesz niwelował ciąg jeśli się wytworzy.

 

Zupełnie niepotrzebny

 

W okolicy montażu grzałki koniecznie obij wędzarnie blachą, co zabezpieczy przed ewentualnym zapaleniem

 

Nie ma takiej potrzeby.Spód zrób z blachy i wystarczy

 

Jeśli grzałka będzie na spodzie wędzarni, nad nią ok. 5 cm umieść blachę z nawierconymi otworami.

 

Deflektor tak , ale otwory zupełnie niepotrzebne

 

Blacha będzie wyłapywać kapiący tłuszcz, a jej ciepło skutecznie go odparuje i wysuszy.

 

Jak chcesz wyłapywać kapiący tłuszcz co nie powinno się zdarzyć w czasie wędzenia tylko ew. podczas podpiekania to na deflektor postaw kuwetę z czarnej blachy z piaskiem.Jak tłuszcz będzie kapał bezpośrednio na deflektor to będzie się dopalał a to nie jest korzystne w trakcie pieczenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 17 maj 2019 - 10:40


#6 quadro555

quadro555

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 19 maj 2019 - 17:42

http://dymbox.pl/pl/...ator-45-kw.html

Niestety taką grzałkę już zakupiłem. Nie chcę się babrać i wymieniać grzałki już zainstalowanej gdyż mam złe wspomnienia . U mnie wymiana żarówki wymaga wyłączenia bezpiecznika.  :)  

Ściany obiję blachą na wysokość deflektora i oczywiście spód. 

Czy przy zwiękśzeniu grubości ścian do 35 mm uzyskam odpowiednią izolację termiczna która pomoże mi uzyskać temperaturę odpowiednią do podpiekania wędlin bez konieczności zwiększania mocy grzałki? Czy lepiej dać grubsze deski czy dwie warstwy cieńszych?



#7 mikas86

mikas86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 27 maj 2019 - 18:34

Ja zbudowałem wędzarnie o wymiarach 600*600*1100 i grzałka 2000w wystarcza w zupełności. Przynajmniej w plusowych temp. Nagrzanie do 95st zajmuje naprawdę kilka minut i jak spoglądam przez otwory na grzałkę to podczas utrzymywania temp nawet nie jest tak czerwona jak przy rozgrzewaniu kiedy regulator daje pełną moc. Stąd wnioskuję że wystarcza. Ścianki mojej wędzarni to deska elewacyjna 20mm na pióro-wpust.

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 quadro555

quadro555

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 27 maj 2019 - 19:39

Dziękuję za odpowiedź. Gdy tylko znajdę wolny weekend zacznę skręcać wędzarnię. Myślę że pewnie w ciągu miesiąca ogarnę temat i podeślę zdjęcia. A wtedy zasypkę forum pytaniami odnośnie wędzenia. 😀




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych