Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa nowotomyska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 jaren8

jaren8

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćczeremcha

Napisano 19 maj 2019 - 10:24

Czy ktos z Braci zna przepis na kielbase nowotomyska

Z gory dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

jaren8



#2 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 20 maj 2019 - 09:47

Kolego, najprawdopodobniej nie, bo przepis ten jest zastrzeżony. :hmm:  Jest jako regionalny produkt zarejestrowana i jeżeli ktoś z tego regionu jej osobiście nie zna to będzie ciężko o przepis. :facepalm:

Jedynie z ogólnego opisu możesz sam spróbować ją zrobić i porównywać smak do oryginału. Jednak będzie to bardzo trudna droga, ale nic nie jest niemożliwe. :)



#3 piotrasta

piotrasta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 20 maj 2019 - 10:37

@witt ale chyba gdzieś jest przepis tak aby każda Kiełbasa nowotomyska, oscypek i inne  wytwarzane tradycyjnie były takie same. 



#4 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 20 maj 2019 - 10:43

No jest i to na pewno. :) ... u tego kogoś co ją zgłosił jako produkt regionalny.



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 20 maj 2019 - 11:27

chyba gdzieś jest przepis tak aby każda Kiełbasa nowotomyska, oscypek i inne wytwarzane tradycyjnie były takie same
Musisz też zrozumieć - że nawet jak ktoś ma i jest to zastrzeżone - lub stanowi tajemnicę firmy  - jak np. skład cocacoli - niestety nie otrzymasz  :no:  - ale możesz w znaleźć w produkcie regionalnym w zgłoszeniu - to jest publiczne i legalne - zasadniczy skład .

#6 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 20 maj 2019 - 11:59

możesz w znaleźć w produkcie regionalnym w zgłoszeniu

Ja również tam szukałem i jest tylko to:

https://www.gov.pl/w...asa-nowotomyska 



#7 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 574 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 20 maj 2019 - 14:08

Ogólne informacje dot użytego mięsa i przypraw są tutaj https://www.umww.pl/...egionalne 1.pdf



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 20 maj 2019 - 14:53

A tak wygląda na zdjęciu:

 

 

Załączone pliki



#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 20 maj 2019 - 16:29

http://slocinski.pl/wyroby.html



#10 Gwayi

Gwayi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 72 postów
  • MiejscowośćSiedlce

Napisano 21 maj 2019 - 10:49

Sami nie zdobędziemy przepisu.  Konieczna jest pomoc ABW.



#11 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 21 maj 2019 - 12:45

Jaren8, a próbowałeś już tą kiełbasę?

Może ktoś wyrazi opinię smakową? Ja osobiście jeszcze tej kiełbasy nie jadłem.



#12 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2662 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 maj 2019 - 21:30

Sami nie zdobędziemy przepisu. Konieczna jest pomoc ABW.

Nie koniecznie. 😁 Paru Tytanów* forum jak by dostało "kawałek" kiełbasy do oceny to jest w stanie praktycznie rozpoznać co i jak. Pewnie ze zostaje margines pewnej niewiadomej ale jest znikomy.

* nicki maja ceglaste, zielone lub żółte-złote.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 21 maj 2019 - 21:36


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 22 maj 2019 - 07:52

Pewnie ze zostaje margines pewnej niewiadomej ale jest znikomy.

:thumbsup:  W składzie problemem może być np mieszanka drobnozmielona 1/3 gorczyca,1/3 kolendra,1/3 rozmaryn - bardzo trudno rozróżnić skład 


Użytkownik Muski edytował ten post 22 maj 2019 - 07:58





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych